5 tv-instellingen die je nu moet wijzigen

(Afbeelding tegoed: Samsung)

Het uitpakken van een nieuwe tv is anders dan de meeste andere elektronische unboxing-ervaringen. Het heeft alle verwachting van het uitpakken van een laptop of een nieuwe telefoon, maar met meer gegrom en herinneringen om met je knieën op te tillen. Je krijgt de geur van piepschuim en de voelbare rush van het afpellen van schermbeschermers, samen met de montage van de tv-standaard of het installeren van een muurbevestigingsbeugel.

Surface Go 2 vs iPad

En het belangrijkste dat de meeste mensen willen weten zodra hun glimmende nieuwe tv uit de doos is en voor de bank is opgesteld, is 'welke instellingen moet ik wijzigen?' • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Een rare realiteit van zelfs de beste tv's van de beste tv-merken is dat we zonder aarzelen het idee accepteren dat het niet meteen klaar is. Dat de fabrikant de tv niet heeft ingesteld om je het beste beeld of de optimale kijkervaring te geven wanneer je hem voor de eerste keer aanzet. Een deel daarvan is gerechtvaardigd - een paar optimalisaties, zoals professionele kalibratie, zijn nodig door variaties die uniek zijn voor elk tv-scherm. Afgezien van het kalibreren van elke tv in de fabriek, is dit iets dat alleen kan worden gedaan nadat u een afzonderlijke eenheid hebt gekocht.

Maar het is niet de enige aanpassing aan een nieuwe tv. En enkele van de gemakkelijkste aanpassingen kunnen door iedereen worden gedaan en geven je meteen een betere kijkervaring.

Dit zijn de tv-instellingen die u op uw nieuwe tv kunt wijzigen.

1. Schakel Beweging vloeiend maken uit

De belangrijkste verandering die elke tv-bezitter zou moeten maken, of het nu op een gloednieuwe tv is of een die al een paar jaar in gebruik is, is het uitschakelen van bewegingsverzachting.

Omdat bewegende beelden niet echt bewegen, maar bestaan ​​uit flikkerende beelden en meerdere frames die aan elkaar zijn genaaid, moeten tv's dat flikkeren compenseren. Duw te ver in één richting en je krijgt een trillend beeld dat een beetje flitst. Te ver de andere kant op, en je krijgt een wazig, vlekkerig beeld als het ene frame in het volgende overloopt.

Tv-makers lossen dit op met allerlei trucjes, van het toevoegen van frames tot het spelen met de verversingsfrequenties van de tv. Maar de technieken die worden gebruikt om een ​​duidelijker beeld te maken, kunnen resulteren in iets dat het soap-opera-effect wordt genoemd. Hoewel al deze extra videoverwerking en framerate-manipulatie bedoeld zijn om een ​​beter beeld te krijgen, kun je, als het te ver gaat, geweldige content er goedkoop uit laten zien.

Het kan ook moeilijk zijn om uit te schakelen, omdat het meestal een paar lagen diep in het instellingenmenu is begraven en elke fabrikant een andere naam heeft voor zijn bewegingsafvlakkingsprocessen. LG noemt het TruMotion, Samsung noemt het Auto Motion Plus en Sony heeft zowel Motionflow als CineMotion.

Hier leest u hoe u het uitschakelt.

LG TruMotion

 • Ga naar Instellingen > Beeldmodus > Beeldopties
 • Selecteer TruMotion
 • Zet TruMotion op Uit of voer de gebruikersinstellingen in om de functie naar wens aan te passen

Samsung Auto Motion Plus

 • Ga naar Instellingen > Beeld > Expertinstellingen
 • Selecteer Auto Motion Plus-instellingen (instellingen voor beeldhelderheid)
 • Instellen op Uit of Aangepast

Sony Motionflow en CineMotion

gebruikte ipad air 4e generatie
 • Ga naar Instellingen > Beeldinstellingen > Beweging
 • Selecteer Motionflow of CineMotion
 • Stel de functie in op Uit of pas de niveaus aan uw voorkeur aan

2. Schakel de energiespaarstand uit

Veel tv's hebben tegenwoordig energiebesparende modi, en dat is geweldig. Deze modi draaien de helderheid terug en houden zo het energieverbruik laag. Soms zet deze instelling de tv ook vaker in een screensaver-modus, omdat deze minder stroom verbruikt.

Als u zich zorgen maakt over uw energierekening, of vindt dat de tv bij normaal kijken iets te fel is, is het wellicht de moeite waard om deze instelling weer in te schakelen. Maar om de prestaties te krijgen waar uw tv toe in staat is, moet u deze energiebesparingsfunctie met lage helderheid echt uitschakelen.

Nogmaals, elk tv-merk noemt deze gemeenschappelijke functie iets anders. LG noemt het de Energiebesparende modus. Samsung heeft een volledig menu met instellingen voor energie en energiebesparing, waaronder schermhelderheid en verlichtingsaanpassingen, terwijl Sony het menu Power en Energy labelt.

beste verwarming voor overdekt terras

LG Energiebesparende modus

 • Ga naar Instellingen > Afbeelding
 • Selecteer Energiebesparing
 • Wijzigen van Auto (de standaardinstelling) naar Uit of Minimum

Samsung Stroom- en energiebesparing

 • Ga naar Instellingen > Algemeen > Stroom en energiebesparing
 • Pas de individuele energie-instellingen naar wens aan
 • Helderheidsoptimalisatie en helderheidsreductie uitschakelen

Sony kracht en energie

 • Ga naar Instellingen > Systeem > Stroom & Energie
 • Selecteer Energiebesparing
 • Zet het op Uit

3. Schakel Levendige modus uit

De keerzijde van de energiebesparende modus is een helderheidsverhogende modus die is gemaakt om er beter en helderder uit te zien op het winkelschap en om er goed uit te zien onder tl-verlichting. Soms is dit een speciale winkelmodus of demomodus, maar soms heeft een tv gewoon de modus voor levendig beeld ingeschakeld.

Het tegenovergestelde van de energiebesparende modus, deze instelling verhoogt de helderheid, overdrijft de achtergrondverlichting, verzadigende kleuren en laat het scherm iets meer opvallen in situaties waar de verlichting niet geweldig is. Het is opgezet om winkelend publiek aan te spreken, niet filmkijkers die zich nestelen voor een film van twee uur.

Gelukkig is deze instelling gemakkelijk te vinden. In de voorinstellingen voor afbeeldingen wordt het weergegeven als Levendige modus (hoewel soms als Demomodus of Winkelmodus). Het enige dat u hoeft te doen, is een andere beeldmodus selecteren om deze uit te schakelen.

4. Scherpte en randverbetering verlagen

Er is een instelling in je tv-menu's die scherpte heet. En als je bent zoals de meeste mensen, zie je dat label en denk je: 'O, natuurlijk wil ik een scherpere foto! Zet het op!'

Maar hier is het probleem. De instelling 'scherpte' verandert eigenlijk niets aan de scherpte van het beeld - dat komt neer op resolutie (zowel de schermresolutie als de resolutie van het bronmateriaal) en contrast. In plaats daarvan past de scherpte-instelling kunstmatige randverbetering aan, een processorgestuurde schermaanpassing die de details kan vertroebelen en ongewenste ruis aan een afbeelding kan toevoegen.

De theorie achter randverbetering is dat door de grenzen tussen twee objecten op het scherm te markeren, je ze duidelijker maakt en een meer levensecht beeld krijgt. In werkelijkheid is het (vrij letterlijk) alsof je op alles een Instagram-filter toepast. Bij sommige geïsoleerde toepassingen ziet het er misschien iets beter uit, maar als het zonder onderscheid op alles wordt toegepast, ziet het er gewoon raar uit voor elke show en film.

Het is misschien niet nodig om de scherpte helemaal uit te schakelen, maar je wilt het zeker behoorlijk verlagen. Tussen 5 en 10% is meestal de goede plek voor de meeste tv's die we hebben gezien, maar speel er een beetje mee om het niveau te vinden dat volgens jou het beste lijkt.

LG

start windows 10 op in veilige modus
 • Ga naar Instellingen > Beeld > Instellingen beeldmodus
 • Selecteer Scherpte
 • Pas de schuifregelaar aan om randverbetering omlaag of volledig uit te schakelen

Samsung

 • Ga naar Instellingen > Beeld > Expertinstellingen
 • Selecteer Scherpte
 • Pas de schuifregelaar aan om randverbetering omlaag of volledig uit te schakelen

Sony

 • Ga naar Display & Geluid > Beeld > Duidelijkheid
 • Selecteer Scherpte
 • Pas de schuifregelaar aan om randverbetering omlaag of volledig uit te schakelen

5. Fixeer de kleurtemperatuur

Kleurtemperatuur heeft te maken met hoe lichtbronnen eruitzien en wordt gemeten in Kelvin. Ja, de kleurtemperatuur heeft zijn wortels in de werkelijke temperatuur. Traceer het ver genoeg terug en je zult zien dat de kleurtemperatuur het gevolg is van lichtemissies die worden uitgestraald door verwarmde objecten, zoals een stuk metaal dat wordt verwarmd totdat het roodgloeiend gloeit. Als we het over kleur hebben, hebben we het dan ook vaak over warmere en koelere temperaturen, zelfs als we het over uiterlijk hebben in plaats van echte warmte.

Simpel gezegd, een warmere kleurtint zal een oranje tint hebben, terwijl een koelere kleurtint blauw zal scheeftrekken. Kleuraanpassingen maken al sinds de CRT-dagen deel uit van tv's, maar het is ook een punt van zorg voor filmmakers en fotografen, omdat een correcte kleurweergave altijd in de ene of de andere richting kan worden geduwd door een onnauwkeurige monitor of weergave.

Afgezien van de Kelvin-graden en kleurtheorie, zal de kleurtemperatuur het meest opvallen bij het bekijken van gewoon wit of grijs op het scherm. In het ideale geval wil je dat alles er precies goed uitziet, maar de meeste tv's komen uit de doos met een koelere kleurtemperatuur (die er een beetje blauw uitziet), terwijl filmmodi in de andere richting overcompenseren, waardoor alles een gelige tint krijgt.

Over het algemeen is de standaard voor de mooiste tv om de kleurtemperatuur in te stellen op 6500 graden Kelvin, ook wel D65 genoemd. Maar het is belangrijk om de instellingen in te voeren die er het beste uitzien in uw huis, rekening houdend met de unieke verlichting en persoonlijke voorkeur van de kijker.

De tijd om dit aan te passen is goed wanneer je de tv krijgt, want slechts een uur of twee tv kijken met een scheve kleurtemperatuur zal je zo aan dat onnauwkeurige kleurenpalet laten wennen dat elke verandering er verkeerd uitziet, zelfs als je het beeld aanpast tot een nauwkeurigere kleurtemperatuur.

Deze instellingen zijn over het algemeen te vinden in de beeldinstellingen of het geavanceerde instellingenmenu.

Bonustip: gebruik de juiste beeldmodi

Uw tv heeft veel verschillende beeldvoorinstellingen en sommige zijn beter geschikt voor ander gebruik. Het gebruik van de juiste modus kan de prestaties van uw tv drastisch verbeteren zonder met schuifregelaars te werken of diep in de geavanceerde instellingenmenu's te graven.

Dit zijn de meest voorkomende beeldmodi, waarvoor ze het beste zijn en waarom.

Standaard: De standaardmodus voor uw tv, ontworpen voor algemeen gebruik. Het zal er niet voor alles het beste uitzien, maar het zal er best goed uitzien voor de meeste soorten inhoud. Als u een optie wilt instellen en vergeten, is dit de modus die u moet gebruiken.

tv muurbeugel black friday

Film of bioscoop: Zoals de naam al aangeeft, is deze modus gemaakt om films te kijken. Met instellingen die zijn geoptimaliseerd voor inhoud van 24 frames per seconde en een rijk kleurenpalet, is dit over het algemeen de best uitziende vooraf ingestelde modus die de tv heeft.

Sport: Het enige waar bewegingsverzachting een must is, is sport. Met snel bewegende objecten zoals voetballen en hockeypucks die over het scherm vliegen, en niet te vergeten snelle atleten, is deze modus ontworpen om bewegingsonscherpte en duplicatie-artefacten te elimineren.

Gamen: Om de kortste vertragingstijden te leveren, schakelt deze modus vrijwel alle videoverwerking uit, waardoor de console de visuele weergave afhandelt. Als je de beste spelprestaties wilt, dan is dit het.

Licht donker: Een paar tv's hebben lichte en donkere modi. Deze modi verhogen de helderheid automatisch naar boven of naar beneden om er het beste uit te zien in een verduisterde of fel verlichte kamer. Als de filmmodus niet helemaal is wat je nodig hebt, probeer dan een van deze.

Filmmaker-modus: Een paar tv's bieden de Filmmaker-modus aan en het is een antwoord op de gebeden van tv-nerds. Door vrijwel alle videoverwerking uit te schakelen (net als de Game-modus), wordt de inhoud van een Blu-ray of gestreamde film ongewijzigd weergegeven. Het idee is simpel: de regisseur en editor van een bepaalde film hebben de kleur al aangepast en ingegeven hoe deze eruit moet zien. Elke extra bewerking en verfijning doet afbreuk aan de bedoeling van de filmmaker, dus de Filmmaker-modus verwijdert dat allemaal.

De beste tv's In prijs verlaagd Samsung - 50' Klasse QN90A Neo... Samsung QN90A QLED-tv Beste koop $ 1.449,99 $ 1.199,99 Visie Bekijk alle prijzenKorting TCL 65-inch 6-Serie 4K UHD... TCL 6-Serie 65R635 (2020) Amazone $ 1.499,99 $ 999 Visie Bekijk alle prijzenKorting LG OLED G1-serie 65 Alexa... LG OLED65G1 Amazone $ 2,496,99 $ 2.346,99 Visie Bekijk alle prijzenLage voorraad Verlaagde prijs LG OLED55CXPUA Alexa Ingebouwde... LG CX OLED Amazone $ 1.396,99 $ 1,289 Visie Bekijk alle prijzen Vizio 55 'OLED 4K-tv' Vision OLED 55-inch Beste koop $ 999 Visie Bekijk alle prijzen Deal eindigtdi 30 nov Sony BRAVIA XR-serie A80J... Sony A80J OLED 65-inch Focuscamera $ 1.798 Visie Bekijk alle prijzen QN49Q80TAFXZA 49' Q80T QLED... Samsung Q80T QLED-tv Apparaten Aansluiting $ 1,099 Visie Bekijk alle prijzen TCL 5-Serie S535 55' Klasse... TCL 5-serie van het jaar TV 55S535 BHPhoto $ 499,99 Visie Bekijk alle prijzen LG 55 BX 4K Smart OLED-tv ... LG OLED55BX Buydig.com $ 1.369,99 Visie Bekijk alle prijzenKorting Hisense ULED Premium 65-inch... Hisense U8G Android TV 65U8G Amazone $ 1.299,99 $ 998,08 Visie Bekijk alle prijzenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
 • Categorie Tv