5G-snelheid: 5G versus 4G-prestaties vergeleken

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Veel meer mensen ervaren de afgelopen maanden de verschillen tussen 5G vs. 4G. De iPhone 12 luidde afgelopen herfst de eerste Apple-telefoons in die 5G-connectiviteit ondersteunen, met de Galaxy S21 start de voortzetting van Samsung's push in 5G. Ondertussen hebben apparaten van Google, OnePlus, TCL en Motorola de kosten van 5G-telefoons onder de $ 500 gebracht.

Beide Verizon en T-Mobile voeren huidige promoties uit om in wezen 5G-telefoons weg te geven, waardoor de acceptatie van de nieuwe technologie verder wordt gestimuleerd. Maar met 5G-telefoons in de handen van meer mensen, wat voor verschillen zien ze eigenlijk?  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

De waarheid is, slechts bescheiden winsten. Je zult een aantal hoge snelheden zien met 5G, maar niets zoals je zult zien als de netwerken volwassen worden.

Bij het testen van 5G-netwerken in een handvol steden in het hele land in de afgelopen jaren – de coronaviruspandemie heeft ons vermogen om naar buiten te gaan en testen te doen beperkt – moeten we nog de aanhoudende gigabitsnelheden zien die de vijfde generatie connectiviteit beloften. Maar dat zal veranderen, voorspellen experts, aangezien providers hun netwerken blijven uitbouwen.

Dit is wat we verwachten van 5G wanneer next-gen-netwerken de natie bedekken, en wat we hebben gezien van onze eigen 5G- versus 4G-vergelijkingen in combinatie met tests van externe bedrijven.

5G-snelheid: 5G versus 4G-downloadsnelheden vergeleken

Gemiddelde 5G-downloadsnelheid 4G
AT&T 75.637,1 Mbps
Sprint 70 Mbps32,5 Mbps
T-Mobile 71 Mbps36,3 Mbps
Verizon 67,1 Mbps53,3 Mbps

4G-snelheden zijn gebaseerd op het landelijke gemiddelde van onze laatste ronde van LTE-netwerksnelheidstests. Voor 5G-snelheden hebben we de resultaten vermeld van: Ookla's tests in het vierde kwartaal van 2020 .

5G: belofte versus realiteit

Het 5G-netwerk van Sprint in Chicago leverde snelheden van minder dan 200 Mbps.(Afbeelding tegoed: toekomst)

Zoals u in de bovenstaande tabel kunt zien, komen 5G-snelheden niet in de buurt van de 1 Gbps-snelheden die gewoonlijk worden geassocieerd met de snellere draadloze netwerkstandaard. In sommige gevallen zijn snelheden slechts bescheiden verbeteringen ten opzichte van wat we van LTE hebben gezien.

En het is niet alleen de test van Ookla die die claim blootlegt. in zijn Rapport over netwerkprestaties januari 2021 , ontdekte OpenSignal dat de gemiddelde 5G-snelheid in de echte wereld tegen het einde van het jaar 58,1 Mbps was. Dat was een stijging ten opzichte van de 49,2 Mbps-snelheid die zes maanden eerder werd geregistreerd via 5G, maar slechts bescheiden hoger dan de algemene downloadsnelheden die door OpenSignal in een apart rapport .

(Afbeelding tegoed: Rootmetrics)

goede games voor twee spelers ps4

NAAR rapport van testbedrijf Rootmetrics het tonen van netwerkprestaties aan het einde van 2020 geeft ons een kijkje in de verschillen tussen 5G en 4G. De beste mediane downloadsnelheden zijn veel beter voor 5G, in het geval van Verizon aanzienlijk.

Dat komt omdat Verizon zijn eerste 5G-netwerk op mmWave heeft gebouwd. De technologie is supersnel met snelheden die vaak in de buurt komen - en zelfs de grens van 1 Gbps overtreffen. Dat is goed!

Wat niet zo goed is, is dat mmWave-signalen niet erg ver dragen en niet door fysieke barrières heen kunnen. Om van hoge snelheden te genieten, moet je in het zicht zijn van een mmWave-module, wat betekent dat je buiten bent in een van de 71 steden waar Verizon supersnel 5G heeft geïmplementeerd.

Net als de andere providers heeft Verizon sindsdien een landelijk netwerk geïmplementeerd dat is gebouwd op langzamere maar uitgebreidere delen van het draadloze spectrum. Als gevolg hiervan zakten de 5G-snelheden van Verizon van de eerste naar de slechtste in de laatste ranglijst van Ookla. Big Red pochte 792 Mbps snelheid toen Ookla gemeten in het derde kwartaal van 2020; tegen het vierde kwartaal was dat aantal gedaald tot 67 Mbps.

Tegelijkertijd zegt Ookla dat de 5G-tijd van Verizon verbeterde van 0,6% in het derde kwartaal tot 29,6% tegen het einde van het jaar. (5G-tijd besteed aan het percentage tijd dat klanten met een 5G-apparaat een 5G-signaal kunnen ontvangen op een compatibele telefoon.)

(Afbeelding tegoed: Ookla)

Sinds begin 2021 is er voor elk van de vervoerders enige vooruitgang geboekt, althans op basis van een Rapport van mei 2021 van Rootmetrics . In dat rapport claimde AT&T de hoogste 5G-snelheden, terwijl Verizon bovenaan de ranglijst stond voor 5G-betrouwbaarheid en T-Mobile een voorsprong had op het gebied van 5G-betrouwbaarheid. Kom over een paar maanden terug, en die resultaten zullen waarschijnlijk wat meer verschuiven.

True 5G gaat zowel sub6GHz als mmWave opnemen om zowel brede dekking als hoge snelheden te bieden. Dat is inderdaad waar T-Mobile naar streeft met wat het zijn Ultra Capacity 5G-service noemt, die een verreikende laagbanddekking combineert met het snellere middenbandspectrum dat het heeft verkregen bij de fusie met Sprint. Vanaf eind januari bereikt Ultra Capacity 5G 1.000 steden en dorpen, en T-Mobile streeft ernaar om het tegen eind 2021 landelijk te hebben. Ondertussen hoopt Verizon te beginnen met de implementatie van zijn C-bandspectrum dat het bereik van sommige van zijn hogere snelheden.

5G versus 4G: onze testresultaten

We zagen downloadsnelheden dicht bij 1 Gbps op AT&T's 5G+ netwerk in Las Vegas.(Afbeelding tegoed: toekomst)

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de prestaties van 5G voor altijd veranderen, aangezien providers hun netwerken uitbreiden en de bestaande service verbeteren. Maar het is nuttig om terug te kijken naar waar we zijn geweest om de voortgang die dragers boeken in kaart te brengen.

Bij onze tests van 2019 bleek het netwerk van Sprint, dat gebruikmaakt van het middenbandspectrum, langzamer te zijn dan het netwerk van Verizon, maar meer wijdverbreid en betrouwbaarder. Sprint is nu natuurlijk onderdeel van T-Mobile, dat het spectrum van Sprint gebruikt om de snelheid van zijn landelijke dekking te vergroten. AT&T heeft nu ook een landelijk dekkend 5G-netwerk, aangevuld met mmWave-dekking (wat AT&T 5G Plus noemt) in ongeveer drie dozijn steden.

Op het hoogtepunt zagen we downloadsnelheden van meer dan 1 Gbps van Verizon in Chicago en snelheden van 900 Mbps van AT&T's 5G Plus-netwerk in Las Vegas. Het mmWave 5G-netwerk van T-Mobile in New York was wijder verspreid dan de dekkingsgebieden die we in Chicago en Vegas zagen, maar bereikte slechts 600 Mbps.

Het 5G-netwerk van Verizon leverde snelheden van meer dan 1 Gbps in Chicago.(Afbeelding tegoed: toekomst)

Het langzamere 5G-netwerk van Sprint leverde topsnelheden op van 350 tot 450 Mbps in Dallas, voor de meeste tests onder de 200 Mbps, maar bedekte meer van de stad dan mmWave. In Chicago zagen we vergelijkbare resultaten van Sprint, maar we konden in ieder geval binnenshuis een 5G-signaal opvangen.

Wat betreft het landelijke 5G-netwerk van T-Mobile, het lage-bandspectrum betekent dat snelheden op hun hoogtepunt tussen 100 en 200 Mbps liggen, maar in de meeste gevallen zijn het bescheiden verbeteringen ten opzichte van wat je van 4G zou verwachten - tenminste toen we onze eerste tests uitvoerden . De toevoeging van Sprint-spectrum verbetert die resultaten in veel steden.

xbox-serie x audio-uitgang

We testten het nieuwe landelijke 5G-netwerk van T-Mobile in Maui.(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

5G vs 4G: wat u kunt doen met extra snelheid

5G is op sommige plekken al tot 10 keer sneller dan 4G, wat waanzinnig gaaf is. Theoretisch zullen 5G-apparaten pieken van 10 Gbps kunnen bereiken. Maar wat doet een mens eigenlijk met al die snelheid?

Welnu, in het dagelijks leven zullen kleine ergernissen, zoals vergeten een volledige film te downloaden voor een vlucht, verdwijnen. 5G maakt gigabit-downloads binnen enkele seconden mogelijk. Zelfs nu, voordat 5G volledig is uitgebouwd, kon ik in slechts 49 seconden een film van 1 uur en 48 minuten downloaden via het 5G Plus-netwerk van AT&T, dat tijdens onze tests pieksnelheden van 956 Mbps bereikte. Zelfs op het tragere low-band 5G-netwerk van T-Mobile konden we de 3,5 uur durende film The Irishman in minder dan 3 minuten van Netflix downloaden.

Het downloaden van films op Netflix via 5G duurt seconden in plaats van minuten.Krediet: TPROduction/Shutterstock

Adriane Blum, marketingdirecteur van Ookla, vertelde ons vorig jaar dat je nog steeds dezelfde dingen kunt doen die je deed voordat 5G werd uitgerold, maar wat er gaat gebeuren, is dat het zal gebeuren in een clip die aanvoelt als het knipperen van een oog.

Het zijn niet alleen de waanzinnig hoge pieksnelheden van 5G die ons leven zullen verbeteren. De nieuwe generatie connectiviteit zal ook de gemiddelde snelheden verbeteren, omdat carriers gebruik kunnen maken van nieuwe frequenties die voorheen ongebruikt waren voor mobiel, waardoor capaciteit vrijkomt.

Je verhoogt de maximale snelheid, maar je verhoogt ook de snelheid op het slechtste moment van de dag op de slechtste locatie, zei Ian Fogg, vice-president analyse van Opensignal, vorig jaar.

Dat betekent dat wanneer u uw telefoon in drukke gebieden gebruikt, u nog steeds over een betrouwbare verbinding beschikt.

Maar misschien nog belangrijker, er zijn veranderingen die we niet zien aankomen.

Dit soort gesprekken is naar voren gekomen bij de evolutie van elke nieuwe golf van technologie, zei Blum. Voordat 4G alomtegenwoordig beschikbaar was, streamden mensen geen inhoud op hun telefoons. Er was gewoon niet de bandbreedte. En dat is nu iets dat mensen voornamelijk op hun telefoon doen. Of we het ons nu voorstellen of niet, consumenten vinden een manier om het te gebruiken.

Naast hogere snelheden, levert 5G ook een lagere latentie. We hebben dat nog niet kunnen testen, maar volgens experts zal 5G de latentie verminderen tot minder dan 1 milliseconde . Eind 2019 schommelde de 4G-latentie tussen 42,2 en 60,5 milliseconden in tests in 40 grote Amerikaanse steden, volgens Open signaal , die nog lang genoeg was om waarneembaar te zijn bij gebruik van augmented reality of virtual reality. De vermindering van de latentie zal naar verwachting AR en VR alomtegenwoordig maken.

Op CES 2021 schilderde Verizon CEO Hans Vestberg een bullish beeld van 5G , en merkt op dat de hogere snelheden en lagere latentie kunnen helpen bij alles, van leren op afstand tot pakketbezorging door drones. Verwacht wordt dat de technologie ook de ervaringen voor live sport en concerten zal verbeteren - zodra we natuurlijk naar die locaties mogen terugkeren.

5G versus 4G-prijs: hoeveel meer kost een hogere snelheid?

Het goede nieuws is dat 5G-dekking je niet meer kost dan LTE - zolang je bereid bent om je aan te melden voor een onbeperkt data-abonnement.

Bij Verizon krijg je 5G-dekking met de abonnementen Play More (/maand), Do More (/maand) en Get More van de koerier (/maand). De goedkoopste onbeperkte optie - het Start Unlimited-abonnement van $ 70 per maand - vereist een add-on van $ 10 per maand voor 5G.

AT&T eiste van abonnees dat ze zich aanmeldden voor een Unlimited Extra ($ 75/maand) of Unlimited Elite ($ 85/maand) abonnement. Maar met de lancering van landelijke 5G-dekking vorig jaar, hebben Unlimited Starter-abonnees ($ 65/maand) ook 5G-dekking, en AT&T heeft zelfs 5G zonder extra kosten naar oude onbeperkte abonnementen gebracht.

T-Mobile omvat 5G-dekking met zijn onbeperkte data-abonnementen, inclusief Essentials ($ 60/maand) en Magenta ($ 70). De 4G: sneller dan ooit

Het goede nieuws: zelfs als het even duurt voordat 5G-netwerken hun volledige potentieel realiseren, hebben draadloze providers tegelijkertijd aan hun 4G LTE-netwerken gewerkt. 4G is nu wijder verspreid, betrouwbaarder en sneller dan ooit. Dat is cruciaal, want in tegenstelling tot eerdere generaties van netwerkconnectiviteit, zullen 4G en 5G naast elkaar bestaan.

Milan Milanovic, de lokale netwerkexpert van Ookla, herinnert zich dat de piekdownloadsnelheden in sommige tests in 2010 uitkwamen op 50 Mbps, toen 4G nog in de kinderschoenen stond. Nu kunnen LTE-apparaten honderden megabits per seconde halen.

Sommige AT&T-abonnees denken dat ze 5G hebben vanwege de nieuwe indicator van de provider.(Afbeelding tegoed: AT&T)

Elke koerier heeft zijn best gedaan om een ​​boost te geven LTE-snelheden en verbeterde dekking in de afgelopen jaren om de overgang naar 5G soepeler te laten verlopen. Maar slechts één vervoerder heeft een nieuw label uitgerold om zijn inspanningen te beschrijven: AT&T. En ondanks de controverse over het 5G E-logo, waardoor sommige abonnees dachten dat ze 5G hebben terwijl dat niet het geval is, heeft AT&T nog steeds LTE-prestaties die over het algemeen tot de snelste netwerken behoren, afhankelijk van wie je het vraagt.

AT&T voegt meer rijstroken toe aan de snelweg en voegt meer frequentiebanden toe, zei Milanovic toen we hem vorig jaar spraken. Als je een [5G E]-compatibel apparaat hebt, is het netwerk klaar om je vier of vijf kanalen tegelijk te bedienen, wat hogere snelheden betekent en taken sneller voltooit.

Andere operators doen hetzelfde, merkte Milanovic op, maar ze plakken geen 5G-labels op hun geavanceerde LTE-netwerken. Het netwerk van Verizon, dat in 2018 bovenaan onze lijst met snelste draadloze netwerken stond, is niet meer zo snel als AT&T en T-Mobile, zegt Ookla, maar het is betrouwbaarder op meer gebieden dan zijn rivalen. Met andere woorden, het is waarschijnlijker dat u op AT&T naar 3G wordt geshunt dan op Verizon.

Ondertussen gebruikt Verizon het CRBS-spectrum om zijn 4G-snelheden in sommige gebieden te verhogen. Dat is om twee redenen belangrijk: in sommige gevallen hebben testers ontdekt dat deze nieuwe Verizon LTE is eigenlijk sneller dan de landelijke 5G . van de koerier . (Het op mmWave gebaseerde Ultra Wideband 5G-netwerk blijft de snelheidskoning van Verizon.) CRBS-spectrum maakt ook de weg vrij voor C-band spectrum , die Verizon van plan is te gebruiken om uit te rekken hoe ver zijn snellere 5G-signalen kunnen reiken.

beste goedkope koptelefoon met microfoon

5G versus 4G-vooruitzichten

Alle drie de Samsung Galaxy S21-modellen worden geleverd met 5G-connectiviteit.(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Net zoals 4G ons leven heeft veranderd met ride-hailing en videostreaming, zullen de snelheden van 5G nieuwe manieren van werken mogelijk maken.

We bevinden ons in een geweldige periode van verandering, en het gaat heel snel gebeuren, vertelde Ookla's Blum ons toen 5G-netwerken voor het eerst opkwamen. Er is veel gepraat over 5G, en het is erg speculatief geweest, diep in een laboratorium dat ergens wordt ontwikkeld en getest. Dit is het eerste jaar dat we kunnen zeggen dat 5G er is.

Het is er niet voor iedereen, en het zal tijd kosten om bij iedereen te komen, voegde Blum eraan toe. Maar het is hier. Ik denk dat het de komende jaren van kwartaal tot kwartaal een verbijsterende groei zal zijn.

De beste Apple iPhone 12 Pro-deals van vandaagPlannen ontgrendeldOntvang een virtuele cadeaubon van $ 100 + GRATIS Beat Studio Buds - zwart wanneer je overschakelt en activeert naar Zichtbaar Geen contract Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 128GB) Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 128GB) Vrij vooraf $ 77/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Bekijk Deal Bij Vrij vooraf $ 77/mnd Bekijk Deal Bij Ontvang een virtuele cadeaubon van $ 100 + GRATIS Beat Studio Buds - zwart wanneer je overschakelt en activeert naar Zichtbaar Geen contract Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 256GB) Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 256GB) Vrij vooraf $ 81/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Bekijk Deal Bij Vrij vooraf $ 81/mnd Bekijk Deal Bij Ontvang een virtuele cadeaubon van $ 100 + GRATIS Beat Studio Buds - zwart wanneer je overschakelt en activeert naar Zichtbaar Geen contract Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 512GB) Apple iPhone 12 Pro (Afbetalingen 512GB) Vrij vooraf $ 90/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Bekijk Deal Bij Vrij vooraf $ 90/mnd Bekijk Deal Bij We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
  • Categorie 5G