Apple Music lossless en ruimtelijke audio: welke apparaten en koptelefoons heb je nodig?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Vers van WWDC 2021, Apple rolt geleidelijk de nieuwe lossless en ruimtelijke audio-afspeelfuncties van Apple Music uit. Lossless audio belooft nummers met een hogere resolutie, helemaal tot echte Hi-Res Audio-kwaliteit, terwijl ruimtelijke audio Dolby Atmos-mastering gebruikt voor een meeslepend 360-graden effect.

De update is nog niet voor iedereen beschikbaar, dus in de tussentijd is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat je over de compatibele hardware beschikt die deze functies vereisen. Apple Music lossless is bijzonder streng met zijn eisen: zelfs de Apple AirPods-reeks kan het niet aan.  • De beste over-ear hoofdtelefoon direct
  • Apple Music versus Spotify: wat is beter?
  • Meer:Apple AirPods krijgen nieuwe Zoek mijn- en ruimtelijke audiofuncties
  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Gelukkig stelt ruimtelijke audio veel lagere eisen. Lees verder voor een eenvoudige handleiding over welke apparaten en hoofdtelefoons compatibel zijn met verliesvrije en ruimtelijke audio van Apple Music.

Wat is Apple Music lossless?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Apple Watch Series 5 functies

Ten eerste is het de moeite waard om te begrijpen wat de verliesvrije functie van Apple Music precies is en hoe deze werkt. Lossless audio is over het algemeen audio die is gecodeerd om de compressie van de meeste lossy audioformaten te voorkomen. Om bestanden kleiner te maken, en dus gemakkelijker te downloaden, streamen of verzenden via Bluetooth, comprimeren lossy-indelingen de bestanden en gaan daarbij een deel van de gegevens verloren die in het bronbestand zijn opgeslagen. Dit resulteert in muziek met een lagere resolutie en minder hoorbare details.

Lossless-indelingen comprimeren nog steeds bestanden, maar doen dit op een manier die dergelijk gegevensverlies voorkomt, wat mogelijk kan resulteren in rijker klinkende muziek. Voor Apple Music heeft Apple zijn eigen Apple Lossless Audio Codec (ALAC) ontwikkeld, die een keuze aan resoluties biedt voor het afspelen. CD-kwaliteit gebruikt een 16-bit/44,1 kHz-resolutie, terwijl de best beschikbare 24-bit/192 kHz-resolutie het ware Hi-Res Audio-gebied betreedt.

Het nadeel? ALAC moet, zoals gebruikelijk bij verliesvrije formaten, te veel gegevens verzenden om Bluetooth-verbindingen aan te kunnen - en daarom is het belangrijk dat u de juiste apparaten gebruikt.

Wat heb ik nodig voor Apple Music lossless?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Zodra uw Apple Music-app is bijgewerkt met verliesvrije audio, zou u de mogelijkheid moeten hebben om op zowel Android-apparaten als iOS-hardware te spelen iOS 14.6 of later. Apple TV-apparaten zouden ook ondersteuning moeten krijgen.

Waar het lastig begint te worden, is het aansluiten van dat apparaat op een koptelefoon of een luidspreker. Echte verliesvrije audio werkt gewoon niet via een bestaande Bluetooth-verbinding, en ALAC-inhoud is niet anders. Als zodanig is het gebruik van een draadloze hoofdtelefoon uitgesloten - zelfs de Apple AirPods, Apple AirPods Pro en Apple AirPods Max. De AirPods Max kan verbinding maken met een iPhone of iPad via een bekabelde verbinding, maar helaas werkt dit ook niet - het is beperkt tot analoge bronnen in plaats van digitale.

De Apple HomePod en HomePod mini kan momenteel ook Apple Music niet zonder verlies afspelen, hoewel dit blijkbaar zal veranderen met een toekomstige update.

Het is ook vermeldenswaard dat, hoewel iPhone-, iPad- en Apple TV-apparaten Apple Music-inhoud zonder verlies kunnen afspelen op 16-bit/44,1 kHz, ze niet de volledige 24-bit/192 kHz aankunnen. Je moet een extern DAC-apparaat aansluiten om de hoogste resolutie te krijgen. Zie onze handleiding over het afspelen van Hi-Res-muziek op de iPhone voor meer informatie over het instellen hiervan.

Kortom, om verliesloos van Apple Music te genieten, heb je een bedrade hoofdtelefoon nodig, evenals een externe DAC als je boven cd-kwaliteit wilt gaan.

Voor de best mogelijke geluidskwaliteit raden we de Focal Clear aan, een lid van onze beste over-ear hoofdtelefoon rankings, hoewel elke fatsoenlijke bedrade hoofdtelefoon voldoende zal zijn.

Wat is Apple Music ruimtelijke audio?

Krediet: Hadrianus | Shutterstock

Iedereen die de AirPods Pro of AirPods Max bezit, heeft waarschijnlijk ruimtelijke audio gebruikt, of op zijn minst gehoord: dit is wat Apple zijn 360-graden geluidsformaat noemt. Bij het bekijken van compatibele video's creëert ruimtelijke audio een digitaal surround-geluidseffect en kan de head-tracking-sensoren in deze twee koptelefoons worden gebruikt om de oorsprong van verschillende geluiden te behouden, zelfs als de gebruiker zijn hoofd beweegt.

Ruimtelijke audio werkt echter anders in Apple Music: er is geen head-tracking, deels omdat het afspelen van muziek niet het gebruik van een scherm vereist, dat voor video's als ankerpunt wordt gebruikt. Toch is het concept vergelijkbaar: instrumenten en zang zijn toegewezen aan een 360-graden bol rond de luisteraar, wat een meer meeslepend effect oplevert dan je zou krijgen van standaard stereo.

De ruimtelijke audio van Apple Music werkt ook mee met Dolby Atmos-mastering, die in tegenstelling tot ALAC geen superstrenge hardwarevereisten heeft. De vereiste dat een nummer beschikbaar moet zijn in het Atmos-formaat betekent wel dat er minder ruimtelijke audionummers op Apple Music staan ​​dan verliesvrij, maar het goede nieuws is dat je ervan kunt genieten met een veel breder scala aan hardware.

Wat heb ik nodig voor ruimtelijke audio van Apple Music?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Gelukkig is de kijk van Apple Music op ruimtelijke audio veel gemakkelijker op welke koptelefoon je gebruikt. In feite heeft Apple dat gezegd: elke hoofdtelefoon werkt met ruimtelijke audio , niet alleen AirPods. Het maakt niet uit of ze bedraad of draadloos zijn.

Er is nog steeds een klein voordeel aan het gebruik van Apple's eigen hoofdtelefoons of oordopjes, aangezien Apple Music automatisch nummers met ruimtelijke audio afspeelt wanneer een paar AirPods is aangesloten. Bepaalde Beats-koptelefoons krijgen dit extraatje ook, waaronder de Beats X, Beats Flex en Powerbeats Pro. Een volledige lijst is beschikbaar op De ondersteuningssite van Apple .

Voor andere hoofdtelefoons moet je deze handmatig inschakelen in Instellingen, door naar Muziek te gaan en Dolby Atmos in te stellen op Altijd aan.

Je zou ook een meer meeslepend effect moeten kunnen krijgen van Dolby Atmos-compatibele luidsprekers, waaronder enkele van de beste soundbars. Apple beweert ook dat ruimtelijke audio werkt met de ingebouwde luidsprekers op de iPhone XR of nieuwer (behalve de iPhone SE 2020 ), en de meeste recente iPads, maar voor de beste resultaten raden we een koptelefoon of veel krachtigere Atmos-luidsprekers aan. De HomePod en HomePod mini werken ook.

hisense 50 inch smart tv

Het addertje onder het gras is dat terwijl ruimtelijke audio een veel ruimere keuze aan afspeelapparaten biedt, bronapparaten in wezen beperkt zijn tot Apple's eigen hardware. Dat betekent dat de Apple Music-app geen Dolby Atmos-ondersteuning op Android bevat. Dit zijn de bronapparaten waarmee ruimtelijke audio van Apple Music goed speelt:

  • iPhones op iOS 14.6 of hoger
  • iPads op iOS 14.6 of hoger
  • Macs en MacBooks op macOS 11.4 of hoger
  • Apple TV 4K op tvOS 14.6 of hoger
    Meer:De beste hoofdtelefoons kunnen allemaal ruimtelijke audio van Apple Music afspelen
De beste Apple Music-deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over02dagentwintiguur32minuten30droog Fiona Appel - Buitengewone... Base.com £ 6,29 Visie Fiona Apple - Toen de pion... Base.com £ 6,29 Visie Sam Appeltaart - Sam Appeltaart... Base.com £ 12,09 Visie Bekijk meer deals bij Amazone John Lewis Curry's zeer.co.uk We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen