Beste Netflix-documentaires in augustus 2021

(Afbeelding tegoed: Netflix; Moving Art via YouTube; Melissa J. Perenson voor AP en Netflix)

Wanneer fictieve shows en films niet echt genoeg zijn, zijn de beste Netflix-documentaires er voor iets vlezigers. Deze op feiten gebaseerde films en series zijn ontleend aan echte gebeurtenissen en bieden ons tal van pathos en prachtige natuurmomenten om in te duiken. En gelukkig heeft Netflix genoeg documentaires en docuseries om ons urenlang te onderwijzen en te vermaken.

Of je nu een fan bent van echte misdaad- en moordmysteries of meer geïntrigeerd bent door de natuurlijke wereld, bij Netflix zit je goed. Dit is waarom het een van de beste streamingdiensten is: het heeft een van de grootste documentaireselecties van elk streamingplatform, vrijwel gegarandeerd iets waar je dol op zult zijn.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Enkele van onze topkeuzes zijn echte misdaadklassiekers zoals Making a Murderer en The Staircase, evenals vieringen van de natuurlijke wereld zoals My Octopus Teacher en David Attenborough: Life on Our Planet. Stap buiten je comfortzone en probeer iets nieuws - misschien kom je weg met kennis en waardering voor een geheel nieuw onderwerp.

De beste Netflix-documentaires zijn:

Atleet A

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Hoewel de schade die de voormalige Amerikaanse gymnastiekdokter Larry Nassar in de loop der jaren aan tientallen, zo niet honderden atleten is toegebracht, niet meer te herstellen is, biedt atleet A veel van zijn slachtoffers de kans om hun verhaal te vertellen en de waarheid achter zijn gruwelijke misdaden aan het licht te brengen. Het is soms een hartverscheurend horloge, maar een belangrijke, die de vrouwen die voorheen onder zijn hoede waren, sterker maakt en bewijst dat de waarheid altijd naar buiten zal komen.

Rotten Tomatoes-score: 100%
Vorm: Maggie Nichols, Jamie Dantzscher, Jennifer Sey, Rachael Denhollander, Laurie Hernandez
Regisseurs: Bonni Cohen, Jon Shenk
Kijk nu

Zeepiraat

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Je hebt waarschijnlijk heel veel mensen horen zeggen dat ze nooit meer zeevruchten zullen eten na het kijken naar Seaspiracy, en met goede reden. Deze documentaire uit 2021 gaat dieper in op de milieu-impact van massale visserij en belicht de schade en vernietiging die mensen aanrichten aan het zeeleven. Hoewel er duidelijk een bepaald niveau van propaganda bij betrokken is - de onderliggende boodschap van Seaspiracy gaat over het beëindigen van de visconsumptie - biedt het enkele overtuigende argumenten waarom dit een heel goed idee zou kunnen zijn.

Rotten Tomatoes-score: 75%
Vorm: Sylvia Earle, Paul Watson, Ric O'Barry
Regisseur: Ali Tabrizi
Kijk nu

American Murder: The Family Next Door

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Helaas is huiselijk geweld en zelfs moord tussen romantische partners niet zo ongewoon, dus het feit dat Chris Watts zijn vrouw Shannan heeft vermoord in de overtuiging dat het hem in staat zou stellen om verder te gaan met zijn minnares is deprimerend, maar niet zo verrassend. Waar dit verhaal echter een ongelooflijke wending neemt, is wanneer we leren dat Shannan niet alleen zwanger was, wat betekent dat Chris zijn ongeboren kind heeft vermoord, maar dat hij ook zijn twee jonge dochters heeft vermoord. American Murder: The Family Next Door vertelt het verhaal van hun tragische dood en het web van leugens en bedrog dat Chris Watts weefde in een poging ermee weg te komen. Het is op zijn zachtst gezegd schrijnend.

Rotten Tomatoes-score: 86%
Vorm: Nichol Kessinger, Jim Benemann, Marcelo Kopcow, Michael Rourke, Nickhole Atkinson
Regisseur: Jenny Popplewell
Kijk nu

Het sociale dilemma

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Nu een schijnbare meerderheid van de samenleving meer tijd aan telefoons besteedt dan face-to-face contact met mensen, is het belangrijk om kritisch te kijken naar moderne sociaal-interactieve implicaties. The Social Dilemma interviewt een verscheidenheid aan tech-experts die tal van branchegeheimen blootleggen, waarvan er vele om te beginnen niet zo goed worden bewaard. Dit is echter een van de beste Netflix-documentaires omdat de discussie over de schade die sociale media ons als individuen en als collectief menselijk ras aanrichten, genuanceerd wordt neergezet en kijkers zeker stof tot nadenken zal geven.

Rotten Tomatoes-score: 86%
Vorm: Tristan Harris, Skyler Gisondo, Jaron Lanier, Kara Hayward, Vincent Kartheiser
Regisseur: Jeff Orlowski
Kijk nu

In het volle zicht ontvoerd

Krediet: TCD/Prod.DB / Alamy Stock Photo)

Toen de 12-jarige Jan Broberg in 1974 werd ontvoerd door een goede vriend van de familie, waren haar familie en de bredere gemeenschap ongelooflijk opgelucht toen ze uiteindelijk veilig werd teruggebracht. Toen ontvoerde dezelfde man, Robert Berchtold, Broberg opnieuw, waardoor velen zich afvroegen hoe zo'n misdaad in vredesnaam één keer had kunnen gebeuren, laat staan ​​twee keer. Abducted in Plain Sight heeft veel momenten waardoor je je afvraagt ​​wat mensen in vredesnaam denken, aangezien veel van het verhaal niet te geloven is. Dat maakt echter deel uit van wat dit een van de beste Netflix-documentaires maakt.

Rotten Tomatoes-score: 74%
Vorm: Jan Broberg Felt, Bog Broberg, Susan Broberg, Cor Hoffman, Danielle Holjeson
Regisseur: Skye Borgman
Kijk nu

Sophie: Een moord in West Cork

(Afbeelding tegoed: Netflix)

moet Apple Watch-apps hebben

Als je een fan bent van donkere, humeurige moordmysteries, dan is deze iets voor jou. Een Franse vrouw die tijdens de kerstvakantie in 1996 haar vakantiehuis in West Cork, Ierland bezocht, werd vermoord. Haar lijk werd achtergelaten op het rotsachtige pad dat naar haar afgelegen eigendom leidde. Tot op de dag van vandaag is niemand veroordeeld voor de moord op Sophie Toscan du Plantier. Tenzij je Ian Bailey meetelt, een lokale journalist die in Frankrijk werd veroordeeld tot 25 jaar voor de misdaad, maar uitlevering heeft vermeden. Bailey is een actief onderdeel van de documentaire, wat het hele verhaal veel bizarder en boeiender maakt.

Rotten Tomatoes-score: 89%
Vorm: Ian Bailey, Barry Roche, Eugene Gilligan, Bertrand Bouniol, Marie Madeleine Opalka
Regisseur: John Dower
Kijk nu

Fantastische schimmels

(Afbeelding tegoed: YouTube/Bewegende kunst)

Natuurliefhebbers zullen Fantastic Fungi niet kunnen weerstaan, een ongelooflijk meeslepende time-lapse-reis naar de groei van paddenstoelen en een diepgaande kijk op hun medisch en recreatief gebruik. Het is moeilijk te geloven dat zo'n bescheiden schimmel meer dan 3,5 miljoen jaar geleden een grote rol speelde bij de regeneratie van het leven op aarde. Maar als je naar deze documentaire kijkt, krijg je een heel nieuwe waardering voor die kleine schimmels.

Rotten Tomatoes-score: 100%
Vorm: Paul Stamets, Brie Larson, Andrew Weil, Dennis McKenna
Regisseur: Louis Schwartzberg
Kijk nu

Mijn Octopus Leraar

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Octopussen lijken misschien niet de meest opwindende of innemende dieren, maar in deze 2020-documentaire weet filmmaker Craig Foster ze in een veel flatteuzer licht te schilderen. My Octopus Teacher, winnaar van de beste documentaire bij de 93e Academy Awards, volgt Foster terwijl hij een relatie aangaat met een wilde gewone octopus tijdens het duiken in een Zuid-Afrikaans kelpbos. Het paar ontmoet elkaar bij toeval, maar Foster begint haar al snel bijna een jaar te volgen en haar te observeren tijdens de ups en downs van haar leven. Het is een ontroerende film en illustreert perfect de verbinding tussen de mens en de natuurlijke wereld.

Rotten Tomatoes-score: 95%
Vorm: Craig Foster, Tom Foster
Regisseurs: Pippa Ehrlich, James Reed
Kijk nu

Bid weg

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Voormalige leiders van de 'pray the gay away'-beweging, gestart door de evangelische groep Exodus International, vertellen over hun vertrek uit de kerk in deze hartverscheurende, en soms verontrustende, documentaire. Overlevenden van conversietherapie worden ook geïnterviewd, waardoor ze een platform krijgen om de gruwelen van de praktijk te vertellen terwijl ze medeleven tonen met wat ze hebben meegemaakt. Het is moeilijk te geloven dat dit soort barbaarse praktijken nog steeds plaatsvinden in de wereld, maar hoe meer ze aan het licht komen, hoe dichter we bij de volledige uitroeiing komen, kunnen we alleen maar hopen.

oppervlakte 3 vs oppervlakte go

Rotten Tomatoes-score: 94%
Vorm: Kristine Stolakis, Anya Rous, Jessica Devaney
Regisseur: Kristine stolakis
Kijk nu

High on the Hog: hoe de Afro-Amerikaanse keuken Amerika heeft getransformeerd

(Afbeelding tegoed: Netflix)

We kunnen op geen enkele manier over de Amerikaanse keuken praten zonder erkenning en respect te tonen voor Afro-Amerikaanse recepten en technieken die deze diepgaand hebben geïnformeerd, beïnvloed en veranderd. In de loop van vier afleveringen reist High on Hog ​​naar verschillende locaties in het land, waaronder de Carolinas, Texas en Virginia en traceert de Afro-Amerikaanse keuken terug naar de oorsprong van vóór de slavernij om een ​​boeiende en leerzame reis naar de Amerikaanse voedselgeschiedenis te bieden. Of je nu een fijnproever bent of gewoon meer wilt weten over de cultuur rond de Amerikaanse eetcultuur, dit is een must-see.

Rotten Tomatoes-score: 100%
Vorm: Stephen Satterfield
Regisseur: Roger Ross Williams
Kijk nu

Een moordenaar maken

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Een van de populairste documentaires van Netflix is ​​zonder twijfel Making A Murderer. Het richt zich op de zaak van Steven Avery, een man uit Wisconsin die op het punt stond een enorme uitbetaling te ontvangen van Manitowoc County nadat hij 18 jaar in de gevangenis had gezeten voor een misdaad die hij niet had begaan. Vlak voordat hij zijn cheque kreeg, werd hij gearresteerd en beschuldigd van de moord op Teresa Halbach, een fotograaf die de Avery-bergplaats had bezocht op de dag dat ze werd vermoord. Gedurende een periode van twee seizoenen worden de inconsistenties en vreselijke onrechtvaardigheden waarmee Avery en zijn neef, Brendan Dassey te maken hebben, verkend en blootgelegd, en hoewel er geen gelukkig einde in zicht is voor de betrokkenen, is het een meeslepend verhaal dat je niet zult kunnen begrijpen. stop met nadenken.

Rotten Tomatoes-score: 84%
Vorm: Steven Avery, Allan Avery, Dolores Avery, Kathleen Zellner, Laura Nirider, Jerry Bunting, Dean Strang
Regisseurs: Laura Ricciardi en Moira Demos
Kijk nu

Een geheime liefde

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Een ongelooflijk ontroerend en romantisch verhaal, A Secret Love verkent de geschiedenis van voormalig professionele honkbalspeler Terry Donahue en haar oude partner Pat Henschel. De vrouwen hielden hun liefdesaffaire meer dan 70 jaar geheim voor hun respectievelijke families, maar besloten uiteindelijk uit de kast te komen. De documentaire volgt de gevolgen van deze beslissing en de diepe, blijvende liefde die wordt gedeeld door de twee vrouwen die hun leven samen hebben doorgebracht, maar bang waren om iemand anders te laten weten hoeveel ze om elkaar gaven.

Rotten Tomatoes-score: 100%
Vorm: Pat Henschel, Terry Donahue, Diana Bolan, Kim Donahue, Tammy Donahue, Marge Summit, John Byrd
Regisseur: Chris Bolan
Kijk nu

David Attenborough: Een leven op onze planeet

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Als je een sucker bent voor natuurdocumentaires, dan ben je waarschijnlijk al bekend met het werk van David Attenborough. Zijn nieuwste aanbod, 2020's A Life On Our Planet, laat Attenborough nadenken over zijn leven en carrière en onderzoekt de ongelooflijke veranderingen - niet allemaal positief - die mensen de afgelopen eeuw of zo in de wereld hebben veroorzaakt. Hoewel veel van de realiteit van de verwoesting en vernietiging die we hebben aangericht, triest en zelfs deprimerend is om over na te denken, is het niet de bedoeling van Attenborough om kijkers naar beneden te halen. In plaats daarvan benadrukt hij zijn hoop voor de toekomst en wil hij de jongere generaties inspireren om de koers ten goede te veranderen.

Rotten Tomatoes-score: 95%
Vorm: David Attenborough, Max Hughes
Regisseurs: Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey
Kijk nu

Chef's Table

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Een absolute must-watch voor alle fijnproevers, Chef's Table biedt een aantal van 's werelds meest gerenommeerde chef-koks terwijl ze hun verhalen delen, hun culinaire stijlen illustreren en geïnspireerde, soms betoverende maaltijden creëren. Gedurende zes seizoenen heffen vernieuwers, waaronder Asma Khan, Christina Tosi, Alex Atala, Enrique Olvera en Massimo Bottura de sluier achter de eetkamer en de keuken op de meest verfrissende en fascinerende manier op.

Rotten Tomatoes-score: Nvt
Vorm: Mashama Bailey, Dario Cecchini, Asma Khan, Sean Brock, Enrique Olivera, Gaggan Anand
Regisseur: Abigail Fuller
Kijk nu

Hoe word je een tiran?

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Hoewel we mogen aannemen dat dictators als Adolf Hitler, Saddam Hoessein en Joseph Stalin nooit aan de macht zouden komen in de 21e eeuw, is de waarheid dat machtsmisbruik even wijdverbreid is als altijd en we zijn slechts een paar stappen verwijderd van herhaling het verleden. In Hoe word je een tiran, legt verteller Peter Dinklage uit hoe diep van binnen iedereen absolute macht wil en onderzoekt hij de manieren waarop individuen die brutaal of gewoon losgeslagen genoeg zijn, kunnen proberen om het te krijgen. Het is een beetje angstaanjagend om in de verhalen van enkele van 's werelds meest beruchte dictators te duiken, maar het is de existentiële angst die het kan veroorzaken zeker waard.

Rotten Tomatoes-score: 100%
Vorm: Peter Dinklage, Waller Newell
Kijk nu

Elize Matsunaga: Once Upon A Crime

(Afbeelding tegoed: Netflix)

In 2012 heeft de Braziliaanse vrouw Elize Matsunaga haar man, Marcos Matsunaga, vermoord en in stukken gesneden, waardoor de lokale gemeenschap en het land in het algemeen geschokt waren. Hoewel Elize niet ontkent Marcos dood te hebben geschoten in hun huis en vervolgens zakken vol ledematen aan de kant van een weg te hebben gegooid, 20 mijl van hun huis in Sao Paulo, gebruikt ze Once Upon a Crime wel als een kans om haar kant van het verhaal voor het eerst. Ook worden de familieleden en vrienden en experts van Marcos geïnterviewd die aan de oorspronkelijke zaak hebben gewerkt, waardoor de documentaire veel evenwichtiger en completer aanvoelt.

hoesjes voor google pixel 4a

Rotten Tomatoes-score: Nvt
Vorm: Elize Matsunaga, Stephanie Sherry
Regisseur: Eliza Reach
Kijk nu

13e

(Afbeelding tegoed: Netflix)

De documentaire van Ava DuVernay uit 2016 duikt in het gevangenis-industriële complex van Amerika en hoe dit onevenredig veel Afro-Amerikanen treft. Om deze harde realiteit te illustreren en beter te begrijpen, verkent ze het 'kruispunt van ras, gerechtigheid en massale opsluiting in de Verenigde Staten' in zeer nuchtere bewoordingen, waarbij ze de lelijke waarheid van de al lang bestaande en aanhoudend probleem met racisme. Het kan soms moeilijk en zelfs ongemakkelijk zijn om naar te kijken, en dat is des te meer reden.

Rotten Tomatoes-score: 97%
Vorm: Angela Davis, Newt Gingrich, Bryan Stevenson, Michelle Alexander, Henry Louis Gates Jr., Jelani Cobb, Gina Clayton, Van Jones
Regisseur: Ava DuVernay
Kijk nu

De trap

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Toen de vrouw van schrijver Michael Peterson in 2001 stierf, beweerde hij dat ze van de trap in hun huis was gevallen. Het vreemde is dat dit niet de eerste keer is dat een van zijn romantische partners op precies dezelfde manier om het leven is gekomen. Toen de lijkschouwer vaststelde dat Petersons vrouw met een wapen was geslagen, was de schrijver niet langer een rouwende weduwe, maar een verdachte in een mogelijke moord. The Staircase, die 13 afleveringen beslaat, volgt Peterson helemaal door zijn proces, inclusief het moment waarop het definitieve vonnis wordt voorgelezen.

Rotten Tomatoes-score: 94%
Vorm: Michael Peterson, David Rudolph, Ron Guerette, Martha Ratliff
Regisseur: Jean-Xavier de Lestrade
Kijk nu

Killer-beoordelingen

(Afbeelding tegoed: Netflix)

Zou een televisieproducent en politicus moorden bestellen om de kijkcijfers voor zijn tv-programma te verhogen? Zeker niet, toch? En toch is dat precies waar veel vermeende Braziliaanse Wallace Souza zich meer dan tien jaar schuldig aan heeft gemaakt. Het succes van zijn Canal Livre-show was grotendeels gebaseerd op het feit dat Souza er op de een of andere manier in slaagde om beruchte criminelen te vangen en te 'uitsluiten' en hem zelfs toe te staan ​​om in een openbaar ambt te worden gekozen, maar niet alles was wat het leek. Killer Ratings onthult wat misschien wel een van de meest snode doofpotten in de recente geschiedenis van Brazilië is.

Rotten Tomatoes-score: 80%
Regisseur: Daniel Bogado
Kijk nu

Moord onder de Mormonen

(Afbeelding tegoed: Netflix)

In een docuserie die de Mormoonse kerk zoals wij die kennen op zijn kop zou kunnen zetten, volgt Murder Among the Mormons de geschiedenis van Mark Hofmann, een van 's werelds meest opmerkelijke vervalsers. Hoffman heeft trouwens toevallig enkele vervalsingen gemaakt met betrekking tot de Latter Day Saint-beweging. Terwijl hij nu in de gevangenis zit nadat hij een explosief heeft gemaakt dat twee mensen heeft gedood, is de reis daar vol wendingen die dit een interessant horloge maken, zelfs voor degenen die helemaal niet bekend zijn met het mormoonse geloof.

Rotten Tomatoes-score: 88%
Vorm: Dorie Hofman Olds, Shannon Flynn, Brent Metcalfe, Richard Turley
Regisseur: Jared Hess
Kijk nu

De beste televisieaanbiedingen van vandaag 192 Amazon-klantrecensies Black Friday Sale eindigt over05uur23minuten47droogKorting LG Oled48A16La 48 Inch Oled, ... zeer.co.uk £ 999 £ 765 Visie Sony Bravia XR XR50X90J... John Lewis £ 879 Visie Korting OLED48CX5LC 48 '4K Ultra HD ... Amazone Prime £ 1.275 £ 1.198,85 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone John Lewis Curry's zeer.co.uk We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen