Chrome versus Firefox versus Microsoft Edge: welke browser slokt het meeste RAM op?

(Afbeelding tegoed: Google, Mozilla, Microsoft, Shutterstock / TemplateStudio-illustratie)

Een paar jaar geleden plaatste gamingbedrijf Corsair een grappige advertentie die snel viraal ging. Daarin verslindt een man met een Google Chrome-shirt gretig een bord RAM-vormige koekjes, terwijl een andere man in een Adobe Photoshop-shirt er een lekker hapje van neemt en de rest terugzet.

Het was een vernietigende aanklacht tegen Chrome, ook al miste het een belangrijke context. Voor de goede orde, Google Chrome gaat echt naar het geheugen van je computer en ik heb samen met alle anderen goed gelachen. Maar het zette me ook aan het denken: slokt Chrome echt meer op dan zijn behoorlijke hoeveelheid RAM? En zo ja, hanteren andere populaire internetbrowsers een meer conservatieve benadering?startscherm ios 14 ideeën
  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Ik heb Chrome getest tegen Mozilla Firefox en Microsoft Edge en mijn bevindingen waren best interessant. Ondanks zijn reputatie als een echte RAM-zwijn, presteerde Chrome niet het slechtste. In feite zat Chrome meestal in het midden, terwijl Firefox in het algemeen het meeste RAM-geheugen gebruikte. Microsoft Edge gebruikte het minste RAM in elke afzonderlijke test.

Chrome versus Firefox versus Edge: hoe ik heb getest

Een snelle opfriscursus: Random Access Memory, of RAM, is een plaats om gegevens op te slaan voor kortetermijnverwerking. Uw computer heeft RAM nodig om tekst, afbeeldingen, muziek en video's weer te geven - in wezen alle dingen die u op een website vindt. Daarom hebben browsers veel RAM-geheugen nodig, vooral als je meer tabbladen opent.

Om te zien hoeveel RAM elke browser nodig had, heb ik alle niet-essentiële programma's op mijn pc afgesloten en vervolgens één browser tegelijk opgestart. In die browser opende ik 10 tabbladen die in het dagelijks leven zouden kunnen voorkomen: Google, Tom's Guide, Amazon, Netflix, Spotify, YouTube enzovoort. (Ik heb ook de Corsair-homepage geopend, omdat dat bedrijf dit hele experiment inspireerde.)

Ik gebruikte gastprofielen in Chrome en Edge en een schoon profiel in Firefox om te voorkomen dat extensies of bladwijzers de boel verstoppen. Van daaruit hoefde ik alleen het geheugengebruik in Windows Taakbeheer te controleren.

De tweede stap was om te zien hoe elke browser enorme hoeveelheden gegevens verwerkte. Wanneer een browser een heleboel tabbladen open heeft staan, in plaats van ze allemaal tegelijk uit te voeren, zal het vaak prioriteit geven aan gegevens en deze optimaliseren om RAM te besparen. Deze keer heb ik de eerste 10 tabbladen behouden en er vervolgens 10 toegevoegd van even veeleisende sites: eBay, Best Buy, de New York Times, Disney Plus en Google Stadia, om er maar een paar te noemen.

Om vervolgens elke browser echt te belasten, opende ik maar liefst 60 tabbladen in Chrome, Firefox en Edge. Ik opende drie exemplaren van elke website uit de 20-tab-test. Voor de laatste test opende ik elke browser twee keer en lanceerde ik telkens 20 tabbladen. Dit bootst multitasking van een gebruiker na, bijvoorbeeld schrijven in het ene venster en onderzoek doen in een ander venster.

Chrome vs. Firefox vs. Edge: resultaten RAM-gebruik

Google Chrome Microsoft Edge Mozilla Firefox
10 tabbladen 952 MB873 MB995 MB
20 tabbladen 1,8 GB1,4 GB1,6 GB
60 tabbladen 3,7 GB2,9 GB3,9 GB
2 exemplaren / 20 tabbladen per stuk 2,8 GB2,5 GB3,0 GB

Het uitvoeren van 10 tabbladen nam 952 MB geheugen in beslag in Chrome, terwijl Firefox 995 MB in beslag nam. De echte verrassing was echter Edge, met een geheugen van slechts 873 MB. Dat Edge zo'n geweldige show maakte, is minder verrassend als je bedenkt dat de browser van Microsoft nu op dezelfde Chromium-architectuur draait als Chrome. Maar Google verslaan in zijn eigen spel is nog steeds indrukwekkend.

hoeveel voor iphone 12

Met de 20-tab-test presteerde Chrome het zwakst, met een verbruik van 1,8 GB RAM, vergeleken met Firefox met 1,6 GB en Edge met slechts 1,4 GB.

Edge bleef het beste presteren toen ik 60 tabbladen in een enkel browservenster laadde en 2,9 GB RAM in beslag nam, tegenover 3,7 GB voor Chrome en 3,9 GB voor Firefox. De resultaten hier waren veel sterker dan de 20-tab-test, omdat Firefox een heel extra gig geheugen nodig had in vergelijking met Edge. Aan de andere kant hoeft niet elke gebruiker 60 tabbladen tegelijk te openen, dus overweeg of deze use-case op u van toepassing is.

Bij de laatste test, met 40 tabbladen open over twee instanties (20 tabbladen per stuk), had Edge in totaal 2,5 GB RAM nodig, terwijl Chrome 2,8 GB nodig had en Firefox 3,0 GB. Deze cijfers zijn ongeveer het dubbele van wat de test met 20 tabbladen vereiste, wat niet erg verrassend is - behalve Chrome, dat een beetje beter lijkt te zijn in het optimaliseren van gegevens over twee vensters.

Chrome versus Firefox versus Edge: observaties

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Microsoft heeft een grote klus geklaard dat Edge een echte concurrent is in de web-browsing-ruimte, en mijn resultaten suggereren dat het bedrijf niet alleen rook uitblaast. Het is echt slanker en gemener dan Chrome of Firefox. Het verschil is niet dag en nacht, vooral als je systeem veel RAM heeft om mee te spelen, maar dit kan een groot probleem zijn voor pc's met een lager vermogen - vooral lichtgewicht laptops.

Het is belangrijk om te onthouden dat mijn tests niet erg wetenschappelijk waren. Het RAM-gebruik zal enigszins variëren, afhankelijk van uw systeem, en zal enorm variëren, afhankelijk van wat voor soort websites u bezoekt en welke extensies u gebruikt.

Maakt dit Edge de beste webbrowser? Niet noodzakelijk. Een browser moet natuurlijk licht van gewicht zijn, maar hij moet ook uw favoriete websites probleemloos laden, de gewenste extensies uitvoeren, u beschermen tegen malware, enzovoort. Deze test evalueerde geen van die factoren, dus je zult zelf moeten beslissen of het de moeite waard is om over te stappen.

Maar als er niets anders is, is het goed om te weten dat Chrome niet zo slecht is met RAM als ik dacht - en dat Microsoft Edge zowel Chrome als Firefox verslaat.

De beste ram-deals van vandaagVroege Black Friday Sale eindigt over04uur06minuteneenentwintigdroog G.Skill RipJaws SO-DIMM... Amazone Prime $ 58,99 Weergave G.SKILL Ripjaws V-serie 8GB... Walmart $ 62,90 Weergave CORSAIR Vengeance LPX - DDR4... Dell $ 115,99 Weergave Bekijk meer deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen