Alles wat je moet weten over het kopen van een tv

Krediet: Vizio

Als je naar nieuwe tv's kijkt, is er zoveel jargon en marketing om door te bladeren dat het moeilijk kan zijn om te weten wat belangrijk is en wat niet. Van de absolute basis tot de geavanceerde functies die u zou moeten kennen, we hebben deze beknopte verzameling koopadviezen en woordenlijst van tv-technologie samengesteld.

We hebben veel gedetailleerd en technisch advies op onze site, waarin we dieper ingaan op de specifieke kenmerken en technologieën die beschikbaar zijn op de hedendaagse tv's. Van vergelijkingen van specifieke weergavetechnologieën tot diepgaande uitleg van de nieuwste functies, we delen graag onze deskundige informatie dag na dag. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe tv, wil je misschien geen uitgebreide gids voor elke functie en optie onder de zon, en zelfs onze uitgebreide verzameling tv-recensies kan niet elk model van elke tv-fabrikant dekken.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

In plaats van te herhalen wat u zou vinden in onze tv-koopgids of onze gids voor smart-tv's, of een van onze andere meer gedetailleerde artikelen, hebben we ons winkeladvies teruggebracht tot belangrijke suggesties en specifieke voorwaarden die u moet kennen om u een geconcentreerde dosis kennis om een ​​goede tv-aankoopbeslissing te nemen. Het is een deelwoordenschatles, deels een verkorte verzameling van de belangrijkste tips uit onze vele nuttige artikelen.

Hier is onze cheatsheet voor tv-winkelen.

Oplossing

Krediet: Wikimedia Commons

Als het gaat om tv-shoppen, is het meest elementaire element het scherm, en de eerste grote factor is resolutie. Met meerdere resolutie-opties op de markt, zijn dit de details die u moet weten.

720p of HD: Schermresolutie van 1280 x 720 pixels, veel gebruikt in HDTV-uitzendingen, dvd-media en de meest gebruikte resolutie voor het streamen van video met beperkte bandbreedte.

1080 of Full-HD: Schermresolutie van 1920 x 1080 pixels, gebruikt in moderne televisie-uitzendingen, kabel- en satelliet-tv, Blu-ray-media en algemeen beschikbaar in gratis en betaalde streamingdiensten.

4K of Ultra-HD: Schermresolutie van 3840 x 2160 pixels, gewoonlijk Ultra HD of UHD genoemd. Mogelijk ondersteund door de nieuwe ATSC 3.0-uitzendstandaard en beschikbaar als een duurder aanbod in kabel en satelliet, op UHD Blu-ray-schijven en streaming op een hoger niveau. (Zie de beste 4K-tv's we hebben beoordeeld.)

8K (ook wel Ultra HD genoemd): Schermresolutie van 7680 x 4320 pixels, gewoonlijk 8K genoemd, en (verwarrend) ook wel Ultra HD genoemd. Ondanks het groeiende aantal 8K-tv's op de markt, zijn er geen significante bronnen van 8K-media. (Zie de beste 8K-tv's voor aanbevelingen en meer gedetailleerd winkeladvies.)

Scherm grootte

(Afbeelding tegoed: LG)

Het volgende belangrijke probleem is de schermgrootte. Tv-schermen worden diagonaal van hoek tot hoek gemeten, en hoe groter het tv-scherm, hoe groter de tv en hoe meer afstand je nodig hebt om er comfortabel naar te kijken. Houd dus rekening met de ruimte die de tv inneemt voordat u overgaat tot het kopen van een grotere tv.

Standaard schermformaten: Voor de meeste huishoudens zal een 55- of 65-inch tv groot genoeg zijn, terwijl hij toch mooi in je werkkamer of woonkamer past.

Grotere schermen: Er zijn grotere schermformaten van 75 en 85 inch beschikbaar, maar deze zijn groot genoeg dat je moet nadenken of je de fysieke ruimte hebt voor de tv zelf en voor comfortabel kijken.

Kleinere schermen: Kleinere tv's van 50 inch of minder passen prima in kleinere appartementen, slaapzalen of als secundaire tv's in de keuken, kinderkamers en overal waar u maar een kleine tv wilt plaatsen. Kleine tv's zijn ook de enige keer dat u iets minder dan 4K-resolutie moet overwegen. Alles onder de 43 inch is te klein om 4K goed weer te geven op een manier die het oog kan verwerken, waardoor Full HD-resolutie een goede keuze is voor kleinere sets.

Raadpleeg onze gids voor meer informatie over de schermgrootte. Welk formaat tv moet je kopen?

Als je al weet welk formaat je volgende tv wilt hebben, hebben we onze favorieten verzameld in elke grote klasse van schermformaat:

De kleinste smart-tv's | Beste 43-inch tv's | Beste 50-inch tv's | Beste 55-inch tv's | Beste 65-inch tv's | Beste 70-inch tv's | Beste 75-inch tv's | Beste 85-inch tv's

Display-technologie

Als u verder gaat dan de basisprincipes van resolutie en grootte, wilt u meer weten over weergavetechnologieën. Wat is het verschil tussen QLED en OLED? (Lees ons artikel QLED vs. OLED-tv's: wie wint? voor meer informatie.)

Er zijn drie primaire categorieën die u moet kennen in de tv-wereld: LCD, QLED en OLED. Hoewel fabrikanten het probleem misschien proberen te verwarren met verschillende acroniemen en merknamen voor bepaalde technologieën, komt het allemaal neer op deze drie opties. (Voor nu, hoe dan ook - nieuwe technologieën zijn in aantocht.)

LCD (ook bekend als LED): De meest elementaire vorm van moderne tv-weergavetechnologie zijn LCD-schermen (ook wel LED-schermen genoemd), die een LCD-scherm (liquid crystal display) gebruiken om beeld en kleur te produceren, gecombineerd met LED-achtergrondverlichting om helderheid te bieden. Sommigen noemen deze tv's led-tv's om ze te onderscheiden van oudere versies die in plaats daarvan compacte fluorescentielampen gebruikten, maar led is nu de basisstandaard geworden.

(Afbeelding tegoed: Samsung)

QLED: QLED- of quantum dot-displays gebruiken nanotechnologie om de kleur en helderheid van een LCD-scherm te verbeteren. Quantum dot-displays gebruiken microscopisch kleine nanokristallen, die de unieke eigenschap hebben om op een bepaalde golflengte te gloeien wanneer ze worden blootgesteld aan licht of elektriciteit. Hierdoor kunnen fabrikanten kwantumdots gebruiken met LCD-panelen voor betere kleur en helderheid. QLED-tv's zijn heel gewoon geworden, en het is een functie die de moeite van het zoeken waard is, omdat ze een merkbaar betere beeldkwaliteit bieden dan traditionele lcd-tv's.

Bekijk de beste QLED-tv's voor onze topaanbevelingen.

beste stofzuiger voor thuis

(Afbeelding tegoed: LCD-panelen hebben een aparte achtergrondverlichting nodig om het scherm te verlichten. Credit: LG)

JE BENT: De beste tv-technologie van tegenwoordig is OLED, wat staat voor organische lichtgevende diode. Deze displays maken gebruik van speciale samenstellingen om ultradunne displays te maken die kunnen worden vervaardigd door ze rechtstreeks op glas te printen. Omdat elke afzonderlijke pixel zijn eigen licht kan produceren, is er geen extra achtergrondverlichting nodig, wat resulteert in extreem dunne schermen en extreem hoge contrastniveaus. Als u op zoek bent naar een premium tv, is OLED de beste die u kunt vinden.

Lees onze gids voor de beste OLED-tv's meer leren.

Achtergrondverlichting en dimmen

(Afbeelding tegoed: TCL)

Kleur en contrast zijn slechts een deel van de weergavevergelijking. Naast paneeltypes, moet je ook kijken naar achtergrondverlichting en verlichting.

Wat helderheid toevoegt aan een tv-scherm is de achtergrondverlichting. Waar de eerste flatscreen-tv's compacte fluorescentielampen gebruikten, gebruiken moderne televisies krachtige LED-lampen, die dunner licht mogelijk maken, of televisies met helderdere schermen.

Er zijn verschillende vormen van LED-achtergrondverlichting die op een tv worden aangeboden, en sommige zijn beter dan andere. De betere opties voegen ook wat kosten toe aan de tv, waardoor we meer geld kunnen uitgeven.

Randverlichting: De meest betaalbare optie voor tv-achtergrondverlichting is randverlichting, waarbij rijen LED's rond de rand van een LCD-paneel worden gebruikt om het beeld helderder te maken. Het resultaat is soms een beetje inconsistent, met opvallende schaduwplekken en ongewenste heldere delen van het scherm, maar dat is misschien geen probleem voor casual tv-kijken. Als je geld wilt besparen, bekijk dan het beeld op een aan de rand verlichte tv en beslis of deze voor jou acceptabele kwaliteit biedt.

Dubbele LED: Een exclusieve, dubbele LED-achtergrondverlichting van Samsung verbetert de randverlichting met LED's die koele en warme lichttinten produceren, en zal deze afwisselen om iets meer dynamische verlichting te bieden dan traditionele randverlichte schermen. We zijn geen grote fan van de technologie, maar Samsung biedt deze wel aan op een aantal van zijn mid-range QLED-tv's.

Directe achtergrondverlichting: Een reeks LED-achtergrondverlichting die de achterkant van het LCD-paneel bedekken voor een helderdere, levendigere verlichting. Het is een geweldige optie voor lcd-tv's, maar biedt geen goed hoog dynamisch bereik.

Full array, lokaal dimmen (FALD): De beste optie op elke lcd/led-tv is full-array-achtergrondverlichting met lokaal dimmen, soms afgekort tot FALD. Deze achtergrondverlichtingsconfiguratie maakt gebruik van een directe achtergrondverlichting achter het gehele LCD- of QLED-paneel, maar remt deze af in verschillende discrete zones die afzonderlijk kunnen worden verlicht of gedimd. Hierdoor kan de tv een deel van het scherm helderder maken en andere donkerder maken, wat zich vertaalt in een beter contrast en een hoger dynamisch bereik.

(Afbeelding tegoed: TCL)

Mini-LED: Mini-LED-tv's zijn relatief nieuw en verbeteren de standaard FALD-achtergrondverlichting door de LED's te verkleinen tot slechts een fractie van de normale grootte. Kleinere LED's zorgen voor kleinere, nauwkeuriger gecontroleerde achtergrondverlichting, met aanzienlijk meer dimzones - vaak met honderden zones, in plaats van de tientallen die op andere tv's worden aangeboden.

Verlichting per pixel: De enige optie die beter is dan een LED-achtergrondverlichting, is wanneer afzonderlijke pixels hun eigen licht produceren en op pixelniveau helderder en gedimd kunnen worden. Voor reguliere tv's kan alleen OLED dit niveau van lichtregeling bieden, maar fabrikanten werken aan nieuwe technologieën zoals micro-LED en QD-OLED om de huidige suprematie van OLED uit te dagen.

Merknamen en fabrikanten

Tv-merken geven je een soort steno voor een breed scala aan technologieën en functies. Hier is een zeer hoog niveau van de grote merken die u mogelijk in overweging wilt nemen wanneer u op zoek bent naar uw volgende tv.

Bekijk voor meer informatie onze gids voor de beste tv-merken.

Top merken zijn namen die je zeker zult herkennen – LG, Samsung en Sony. Vrijwel elke tv van een van deze drie merken zal van behoorlijke kwaliteit zijn en een goede mix van prestaties en functies bieden tegen elke prijs.

Waardemerken bevatten namen als TCL, Hisense en Vizio. Deze merken bieden betere prijzen dan de meer herkenbare merken, maar leveren nog steeds een geweldig 4K-beeld en fatsoenlijke smart-tv-functies, hoewel je misschien een paar functies opgeeft. Deze merken bieden geweldige deals en worden vaak weergegeven op onze beste tv-pagina's, maar bekijk eerst de recensies, want er zijn enkele clunkers die er zijn. (Bekijk enkele van onze keuzes voor de beste tv's onder $ 1.000 .)

Voordelige merken zijn de goedkoopste van de goedkope tv's. Merken als Toshiba, Westinghouse, Element, Sceptre, RCA en Polaroid – om nog maar te zwijgen van een dozijn andere merken die je misschien niet herkent – ​​bieden tv’s die zo laag geprijsd zijn dat je zou denken dat ze te mooi zijn om waar te zijn. Dat zijn ze vaak. (Bekijk de beste tv's onder $ 500 voor enkele van onze aanbevelingen)

Smart TV-technologie

(Afbeelding tegoed: Google)

Een smart-tv is elke set die zowel verbinding met internet kan maken als apps kan uitvoeren, zodat u kunt genieten van streamingdiensten zoals Netflix, Hulu en Disney Plus rechtstreeks op uw tv zonder dat u een apart apparaat nodig heeft. Met de meeste tv's die tegenwoordig als smart-tv's worden geclassificeerd, loont het om het verschil te kennen tussen de vele soorten smart-tv-software en waarom u de ene boven de andere zou willen kiezen.

Eigen platforms: webOS, Tizen en SmartCast

De verschillende tv-makers zullen vertrouwen op verschillende smart tv-platforms, en elk is een beetje anders. LG gebruikt zijn eigen webOS en Samsung gebruikt Tizen, beide propriëtaire software die nog steeds een groot aantal apps en functies biedt.

Samsung-tv's vertrouwen vooral op het bredere ecosysteem van Samsung-producten om een ​​geïntegreerde ervaring te bieden voor mobiele en slimme thuisgebruikers. Als je al het Samsung-leven leidt, zal een Samsung-tv die ervaring verbeteren.

Een ander gepatenteerd smart-tv-platform is Vizio's SmartCast, dat niet dezelfde hoeveelheid apps en functies biedt, maar van jaar tot jaar consequent is verbeterd.

Software van derden: Roku, Android, Google en Fire

Andere merken vertrouwen op software van derden. De meest populaire hiervan is Roku TV, die te vinden is op verschillende tv's, van spotgoedkope budgetsets tot premiummodellen. We houden van het Roku TV-platform vanwege de brede app-selectie en gebruiksvriendelijke interface, en het is beschikbaar op een aantal behoorlijk hoogwaardige tv's. (Bekijk de beste van de tv's van het jaar voor aanbevelingen.)

Google TV en Android TV zijn een andere grote naam, waarbij Google TV de recente rebranded-upgrade is naar het oudere Android TV-platform van Google. Alles bij elkaar bieden beide Google-opties misschien wel de beste app-selectie en het grootste aantal functies. Ingebouwde Chromecast voor het delen van inhoud van en naar andere apparaten is een enorm pluspunt, en Google Assistant is ingebouwd voor uitstekende spraakinteractie.

Amazon zit ook in de smart TV-game met Fire TV, die te vinden is op zowel door Amazon gemaakte tv's als op een handvol andere fabrikantmodellen die worden verkocht via Amazon en Best Buy. Amazon Fire TV's bieden tal van apps en functies, waaronder ingebouwde Alexa-stemassistent, maar ze zijn meestal aan de goedkopere kant, en Amazon TV's kunnen een beetje zwaar zijn voor de advertenties.

Hoog dynamisch bereik (HDR)

Een van de grootste functies die de afgelopen jaren naar tv's zijn gekomen, is een hoog dynamisch bereik of HDR. Dankzij technologieën zoals LED-dimzones en OLED's helderheidsregeling op pixelniveau, kunnen moderne tv's de helderheid van verschillende delen van het scherm aanpassen, waardoor het helderder en dieper donker kan weergeven voor een veel realistischer en meeslepender beeld. Het vertaalt zich ook in levendigere kleuren, waardoor alles er beter uitziet.

Om dit te doen, moeten media extra informatie bevatten over de helderheid en kleur van elke scène, naast wat het normale videosignaal omvat. Metadata genoemd, deze extra gegevens zijn er in een paar verschillende formaten, en ze verschillen een beetje afhankelijk van het formaat of de standaard die wordt gebruikt. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste HDR-indelingen en de technologieën die ze mogelijk maken.

Lees er meer over in ons artikel Wat is HDR TV en waarom is het belangrijk?

HDR 10 en HLG: HDR10 is de industriestandaard voor content met een hoog dynamisch bereik en werkt met alle HDR-content. Daarnaast is het HLG, wat staat voor hybride log-gamma, en HDR-achtige helderheidsregeling voor live-uitzendingen mogelijk maakt. Elke HDR-compatibele tv kan met deze basisstandaarden werken.

Lees meer over HLG in ons artikel Wat is HLG HDR?

Dolby Vision en Dolby Vision IQ: Het eigen formaat Dolby Vision biedt meer specifieke instructies dan standaard HDR10, waardoor meer flexibiliteit en variatie mogelijk is in de manier waarop helderheid en kleur van scène tot scène worden verwerkt.

Het resulterende beeld zou een nog betere HDR-ervaring moeten opleveren, maar het zal variëren afhankelijk van de tv - middelmatige prestaties kunnen de effectiviteit van zelfs de beste HDR-inhoud afzwakken.

En er is nog een wending. Dolby Vision IQ is een variatie op het formaat dat omgevingslichtsensoren gebruikt om de verlichtingsniveaus te bepalen in de kamer waar de tv staat, en zal de HDR-niveaus aanpassen om een ​​geoptimaliseerde versie van de inhoud te bieden. De functie is meestal duurder en wordt alleen weergegeven op meer premium smart-tv's. In onze ervaring is Dolby Vision geweldig, maar Dolby Vision IQ is meer een 'nice to have'-optie.

Lees meer in ons artikel Wat is Dolby Vision? (En hoe je het krijgt).

HDR10 Plus: Samsung heeft een eigen concurrent van Dolby Vision, genaamd HDR 10 Plus. Hoewel het 10 Plus-formaat niet zo breed wordt ondersteund in media en streaming als Dolby Vision, heeft het wel het onderscheid dat het wordt ondersteund door Samsung-tv's - Dolby Vision is dat niet.

Poorten en connectiviteit

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Kijk op de achterkant van een tv en je zult een handvol poorten en connectoren vinden, samen met labels die al dan niet logisch voor je zijn. Hier volgt een kort overzicht van de poorten die het belangrijkst zijn en waar u op moet letten om een ​​betere deal te krijgen.

HDMI: HDMI, de standaard voor video- en audioconnectiviteit tussen tv's, mediaspelers en audioproducten, is een eenvoudige alles-in-één oplossing voor wat vroeger veel afzonderlijke kabels nodig had. Maar het is niet helemaal eenvoudig, omdat nieuwe HDMI-standaarden nieuwe functies en functies hebben toegevoegd aan schijnbaar identieke HDMI-poorten.

    HDMI 1.4- Ondersteunt 1080p en 720p video en geluid, maar wordt over het algemeen niet gebruikt op moderne 4K-tv's.HDMI 2.0- Ondersteunt 4K-beeld en verversingsfrequenties tot 60 Hz. Tenzij specifiek geïdentificeerd als HDMI 2.1, is dit de meest gebruikte HMDI-versie die wordt gebruikt op hedendaagse tv's.HDMI 2.1- gebruikt door de nieuwste gameconsoles en te vinden op duurdere tv's, biedt HDMI 2.1 meer bandbreedte voor ondersteuning van hogere framesnelheden, een resolutie tot 8K en een aantal verschillende functies.

Lees meer over het nieuwste HDMI-aanbod in ons artikel Wat is HDMI 2.1? Hier is alles wat u moet weten.

BOOG: Ingebouwd in de HDMI-standaarden die momenteel worden gebruikt, is een functie genaamd Audio Return Channel of ARC. Hiermee kunt u een enkele HDMI-kabel gebruiken om een ​​tv en soundbar aan te sluiten, waardoor tweerichtingscommunicatie tussen apparaten wordt geboden via een enkele HDMI-verbinding. In wezen kunt u met de HDMI ARC-poort HDMI gebruiken als zowel een ingang als een audio-uitgang.

Een nieuwere versie van ARC, genaamd Enhanced Audio Return Channel (eARC). De grootste verbetering die eARC biedt, is ondersteuning voor audiosignalen met volledige resolutie, wat betekent dat het Dolby Atmos en andere ongecomprimeerde geluidsformaten ondersteunt.

Lees onze gids Wat is HDMI ARC? meer leren.

Samsung Galaxy S21 Ultra specificaties

USB: De smart-tv's van vandaag zullen ook ten minste één USB-poort bevatten. Deze poorten kunnen worden gebruikt voor het aansluiten van een flashstation voor het bekijken van media op de tv, of voor het voeden van apparaten via USB, zoals een streaming-stick of versterkte antenne. We raden aan om voor meer poorten te kiezen wanneer je kunt.

Ethernet en wifi: Met de huidige smart-tv's die voor zoveel functies een internetverbinding nodig hebben, worden tv's geleverd met ingebouwde connectiviteit. Ze ondersteunen allemaal wifi, maar Ethernet is de betere optie - het heeft misschien niet het gemak van draadloos, maar een Ethernet-kabel biedt een snellere, stabielere verbinding. De meeste tv's bieden beide opties, maar sommige budgetmodellen besparen geld door alleen wifi te gebruiken.

Bluetooth: Of u nu draadloos een set surround sound-luidsprekers wilt aansluiten voor kamervullende audio, of een draadloze hoofdtelefoon voor discreet luisteren waar uw gezin 's nachts niet wakker van wordt, Bluetooth kan het mogelijk maken. De meeste tv's zijn tegenwoordig uitgerust met Bluetooth, maar controleer de specificaties van elke tv die u overweegt, aangezien sommige tv's uitsluitend Bluetooth gebruiken voor het koppelen van de afstandsbediening, of u kunt audioapparaten aansluiten, maar geen randapparatuur zoals een toetsenbord.

Gamefuncties

Als je van consolegaming houdt, van welk type dan ook, wil je de belangrijkste kenmerken kennen die een goede gaming-tv maken. Met moderne gameconsoles die geavanceerde functies en hogere resolutie en framesnelheden bieden, wilt u er zeker van zijn dat uw tv de functieondersteuning heeft die hij nodig heeft.

Bekijk onze gids voor de beste 4K-gaming-tv's voor al onze huidige aanbevelingen en meer gedetailleerd winkeladvies.

Connectiviteit: HDMI 2.0 is prima voor de meeste 4K-games, maar als je in 4K wilt gamen met hogere framesnelheden of wilt profiteren van functies zoals variabele verversingsfrequenties of automatische modi met lage latentie, heb je een tv nodig die HDMI 2.1 ondersteunt. (Zie onze bespreking van HDMI hierboven.)

Vernieuwingsfrequentie: Hoe hoger de verversingssnelheid van een tv, hoe beter hij in staat zal zijn om snelle bewegingen aan te kunnen, vooral voor gaming. De meeste 4K-tv's hebben een limiet van 60 Hz, maar meer premium-sets kunnen tot 120 Hz aan, wat overeenkomt met de prestaties van nieuwere consoles zoals de PS5 en Xbox Series X.

Teamtijd: Het interval tussen het registreren van een afbeelding of een druk op de knop op de console en de resulterende wijziging die op het scherm wordt weergegeven. Gemeten in milliseconden, raden we gamers aan tv's te zoeken met een vertraging van 20 ms of minder.

Vernieuwingsfrequentie

De verversingssnelheid beschrijft hoe vaak per seconde een afbeelding op het scherm wordt ververst. Uitgedrukt in Hertz (Hz) vertaalt dit zich naar de framesnelheid die de tv aankan, met een 60Hz-scherm dat 60 frames per seconde kan weergeven. Hogere verversingsfrequenties worden belangrijker bij het omgaan met snelle inhoud, zoals live sport en gamen.

Een ding om op te merken is dat tv-fabrikanten vaak een 'effectieve' verversingssnelheid aanhalen. Deze getallen zijn altijd hoger dan de werkelijke verversingssnelheid van het paneel en weerspiegelen het gebruik van technieken zoals flikkering van de achtergrondverlichting en videoverwerking, en beschrijven niet de werkelijke verversingssnelheid van het weergavepaneel.

30Hz: De verversingssnelheid die wordt gebruikt door oudere HDMI-standaarden en -media, waaronder enkele 4K-compatibele gameconsoles. De meeste films en shows vallen in dit bereik, maar de meeste tv's die nu worden verkocht, kunnen hogere verversingssnelheden aan.

60Hz: De meest voorkomende verversingssnelheid voor oudere 4K-tv's. De meeste gameconsoles halen 60 frames per seconde, maar nieuwere consoles kunnen hoger. Voor tv-kopers raden we 60 Hz aan als de minimaal acceptabele verversingssnelheid, zelfs op budgetmodellen.

120Hz: De meest voorkomende verversingssnelheid op de huidige 4K-tv's, 120 Hz, overtreft de behoeften van de meeste media. Gamers halen het meeste uit deze hogere verversingssnelheid, waarvoor een nieuwere console en HDMI 2.1-connectiviteit vereist zijn.

240Hz: Sommige tv's hebben een effectieve verversingssnelheid van 240 Hz, maar de werkelijke snelheid is in de regel echt 120 Hz.

Hoge framesnelheid (HFR): Ondersteuning voor hoge framesnelheden verwijst naar alles boven de 30 frames per seconde, of het nu gaat om films, sportuitzendingen of gaming. Hogere framesnelheden bieden vloeiendere bewegingen en gaan meestal gepaard met betere videoverwerking voor een helderder beeld.

Variabele verversingssnelheid (VRR): Een nieuwe gaming-functie die wordt aangeboden in de HDMI 2.1-specificatie waarmee een tv en gameconsole de framesnelheid van de output kunnen synchroniseren met de verversingssnelheid van het paneel om trillingen en scheuren te elimineren voor een soepelere gameplay.

Lees meer in onze artikelen over de beste verversingsfrequenties voor tv's en Een gamerhandleiding voor verversingsfrequenties en reactietijden.

Contrast

Contrast beschrijft het verschil tussen de helderste en donkerste tinten die het scherm kan produceren. Dit wordt uitgedrukt als een numerieke verhouding, zoals 2.000:1. TV-fabrikanten leggen veel nadruk op contrastgetallen, maar gelukkig is dit een gebied waar u zich niet zoveel zorgen hoeft te maken.

Over het algemeen zeggen de contrastcijfers die door fabrikanten en detailhandelaren worden genoemd, heel weinig. Contrastgetallen zijn zeer opgeblazen en meetnormen zijn zo gevarieerd dat de cijfers toch niet veel zouden betekenen.

Wat er wel toe doet, is hoe de set er in werkelijkheid uitziet, en dit is waar het werkelijke contrast – niet de geciteerde contrastbeoordeling – in het spel komt. Dit kun je aanpassen in de tv-instellingen onder 'helderheid' en 'contrast' instellingen.

Audio

(Afbeelding tegoed: Dolby)

Tv's zijn meer dan alleen het visuele, en audio is een belangrijk onderdeel van wat een geweldige tv maakt. Van heldere dialogen tot dreunende geluidseffecten en rommelende bas op de vloer, geluidskwaliteit is de helft van de film of show.

Het probleem is dat tv-audio een uitdaging is. Het plaatsen van groot, kamervullend geluid in het steeds dunner wordende chassis van de meeste moderne tv's is een prestatie die veel techniek en zorgvuldig afgestelde audio vereist, en dat betekent dat betere audio duur is. De meeste tv-fabrikanten nemen genoegen met goed genoeg audio op alle, behalve hun meest premium tv's.

Over het algemeen raden we aan om een ​​tv met een soundbar te koppelen om het audioprobleem volledig over te slaan. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar bijzonderheden waar u op moet letten.

Geluidsbalk: Een apart apparaat dat midden-, rechter- en linkerkanaalaudio (en soms extra kanalen) combineert in een enkele eenheid die onder een tv zit. Dankzij het ontwerp en de grootte van een soundbar kan hij groots, beter geluid produceren dan de meeste tv's kunnen evenaren, en ze kunnen worden gecombineerd met een subwoofer of extra luidsprekers om een ​​volledig surround-geluidssysteem te creëren.

Bekijk de beste soundbars die we hebben beoordeeld voor onze aanbevelingen en winkeladvies.

Meerkanaals geluid: Er zijn verschillende opties voor meerkanaals geluid, maar de basis is hetzelfde: in plaats van al het geluid van een tv uit twee stereoluidsprekers te pompen, gebruikt meerkanaals audio meerdere luidsprekers, aangepast voor specifieke luidsprekerposities, om een ​​rijke en meeslepende geluidservaring te creëren .

Bij formaten van Dolby Digital en DTS wordt meerkanaalsgeluid ook uitgedrukt als een reeks getallen, zoals de standaard 5.1 (vijf speakers, één subwoofer) of 7.1 (zeven speakers, één subwoofer), 5.1.2 (het standaard 5.1-systeem met een extra twee up-firing luidsprekers voor verticaal geluid), en tot 9.1.2 en hoger.

Dolby Atmos: Dolby Atmos is een eigen audioformaat dat surround sound meerkanaalsgeluid combineert met hoogtekanalen, specifiek gebruikt met plafondluidsprekers of up-firing luidsprekers die geluid van het plafond weerkaatsen, om meer verticaal en meeslepend geluid te bieden. Verschillende tv's bieden Dolby Atmos-ondersteuning voor een Atmos-compatibele soundbar of luidsprekersysteem, en een paar bieden Atmos in de tv zelf, met ingebouwde upfiring-luidsprekers.

Lees meer in ons artikel Dolby Atmos uitgelegd: wat het is, hoe het werkt en waar het te krijgen is.

Prijs

Als laatste, maar verre van de minste, is de prijs. Goede 4K-tv's zijn verkrijgbaar in alle verschillende prijsniveaus, maar over het algemeen kunt u enkele verschillen verwachten, afhankelijk van hoeveel u betaalt.

Premium-tv's: Over het algemeen geprijsd op $ 1.000 of meer, met de beste tv's van meer dan $ 2.000. Dit zijn de beste van het beste, met een uitstekende beeldkwaliteit, geluid waarvoor misschien geen soundbar nodig is, en slimme tv-functies die alles doen, van het vragen aan Alexa of Google Home om filmaanbevelingen tot het controleren van je deurbelcamera of je laten springen op een video bellen met vrienden en familie.

Een aantal van de topmodellen op onze lijst met beste tv's vallen in deze prijsklasse, simpelweg omdat de beste eigenschappen en prestaties zijn voorbehouden aan duurdere modellen.

Middelgrote tv's: Met een prijs tussen $ 500 en $ 1.000, kun je een geweldige 4K smart-tv vinden voor minder dan een mille, maar daarvoor moet je misschien enkele van de mooiere functies opgeven. Je kunt deze tv's vinden met functies zoals 120Hz-panelen, Dolby Vision HDR en veel HDMI-poorten, maar misschien vind je niet al die dingen in dezelfde tv. U zult ook geen grotere schermformaten, topweergavetechnologieën zoals OLED of schermen met een hogere 8K-resolutie vinden.

Bekijk de beste tv's onder $ 1.000 voor onze favorieten in deze prijsklasse.

Budgetvriendelijke tv's: Met een prijs van $ 500 of minder kun je een 4K-tv en functies van behoorlijk formaat krijgen, maar je zult op zoek moeten gaan naar de juiste combinatie van wat je wilt en de prijs die je zoekt. Een betere tv krijgen tegen deze lagere prijzen betekent vaak genoegen nemen met een kleiner schermformaat, geavanceerde videoverwerking overslaan en de meer geavanceerde slimme functies opgeven. En de geluidskwaliteit is niet geweldig in deze prijsklasse, dus je zult je tv zeker willen koppelen aan een soundbar.

Bekijk de beste tv's onder $ 500 voor onze budgetvriendelijke aanbevelingen, waaronder keuzes voor de beste tv van minder dan $ 400 en minder dan $ 300.


Klaar om je zoekopdracht te verfijnen? Bekijk de beste tv's per merk, prijsklasse of schermgrootte, bekijk onze selectie voor de topmodellen in elk.

Beste tv's | Beste 4K-tv's | Beste smart-tv's voor streaming | Beste tv's om te gamen

De beste tv's onder $ 1000 | De beste tv's onder de $ 500

Beste tv-merken | Beste Samsung-tv's | Beste TCL-tv's | Beste LG-tv's | Beste tv's van het jaar | Beste OLED-tv's | Beste QLED-tv's | Beste 8K-tv's

De kleinste smart-tv's | Beste 43-inch tv's | Beste 50-inch tv's | Beste 55-inch tv's | Beste 65-inch tv's | Beste 70-inch tv's | Beste 75-inch tv's | Beste 85-inch tv's

En vergeet niet uit te kijken naar de laatste tv-recensies.

De beste tv's In prijs verlaagd Samsung - 50' Klasse QN90A Neo... Samsung QN90A QLED-tv Beste koop $ 1.449,99 $ 1.199,99 Visie Bekijk alle prijzen TCL 55' 6-serie 4K QLED-tv TCL 6-Serie 65R635 (2020) Amazone $ 898 Visie Bekijk alle prijzen Deal eindigt over19u 46m 16s LG G1PUA 65' Klasse HDR 4K UHD... LG OLED65G1 BHPhoto $ 2.396,99 Visie Bekijk alle prijzenLage voorraad Verlaagde prijs LG OLED55CXPUA Alexa Ingebouwde... LG CX OLED Amazone $ 1.396,99 $ 1,289 Visie Bekijk alle prijzen Vizio 55 'OLED 4K-tv' Vision OLED 55-inch Beste koop $ 999 Visie Bekijk alle prijzen Deal eindigtma 29 nov Sony BRAVIA XR-serie A80J... Sony A80J OLED 65-inch Focuscamera $ 1.798 Visie Bekijk alle prijzen QN49Q80TAFXZA 49' Q80T QLED... Samsung Q80T QLED-tv Apparaten Aansluiting $ 1,099 Visie Bekijk alle prijzenKorting TCL 55-inch 5-Serie 4K UHD... TCL 5-serie van het jaar TV 55S535 Amazone $ 699,99 $ 499,99 Visie Bekijk alle prijzen LG 55 BX 4K Smart OLED-tv ... LG OLED55BX Buydig.com $ 1.369,99 Visie Bekijk alle prijzenKorting Hisense 65 inch U8 Serie... Hisense U8G Android TV 65U8G Walmart $ 1.349,99 $ 999,99 Visie Bekijk alle prijzenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
  • Categorie Tv