Fleeceware-apps die iOS- en Android-gebruikers miljoenen opleveren - wat te doen?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Onderzoekers hebben meer dan 200 'fleeceware'-apps gevonden in de app-stores van Apple en Google Play die miljoenen dollars aan frauduleuze inkomsten opleveren voor hun ontwikkelaars.

beste Samsung ultra s21 hoesje

Ooit een app gedownload die een gratis abonnement belooft, maar je vervolgens opzadelt met forse kosten? Volgens onderzoekers bij Avast die hun resultaten gisteren (24 maart) hebben gepost, is dit niet slechts een sporadische gebeurtenis die een paar gebruikers treft.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Integendeel, fleeceware is een plaag die door de app-winkels scheurt voor de beste Android-telefoons en de beste iPhones. Avast-onderzoekers somden 204 fleeceware-apps op met in totaal meer dan een miljard downloads - ja, dat is een miljard - en een geschatte omzet van meer dan $ 400 miljoen.

'Fleeceware' verwijst naar software die iets gratis belooft, maar vervolgens verborgen dure kosten oplevert. Andere soorten snode apps, zoals adware of spyware, infiltreren apparaten om inkomsten uit advertentiefraude te genereren of gebruikersgegevens te knijpen, maar fleeceware is sluw omdat het gebruikers verleidt om software te downloaden voordat ze astronomische abonnementskosten in rekening brengen.

Het is ook min of meer legaal, hoewel duidelijk onethisch. Abonnementen op veel van deze apps bedragen honderden dollars per jaar, en Avast zei dat de hoogste jaarlijkse kosten meer dan $ 3.000 kunnen zijn.

We bekijken hoe onze lezers VPN gebruiken voor een aanstaande diepgaand rapport. We horen graag uw mening in de onderstaande enquête. Het zal niet meer dan 60 seconden van uw tijd in beslag nemen.

>> Klik hier om de enquête in een nieuw venster te starten <<

TemplateStudio heeft je nodig!

We bekijken hoe onze lezers VPN gebruiken voor een aanstaande diepgaand rapport. We horen graag uw mening in de onderstaande enquête. Het zal niet meer dan 60 seconden van uw tijd in beslag nemen.

gesplitst scherm co op games

>> Klik hier om de enquête in een nieuw venster te starten <<

Er zijn verschillende mechanismen waarmee fleeceware abonnees probeert te binden, niet in het minst door de verleiding van gratis proefversies, maar de meeste van deze apps beloven te veel en leveren te weinig op hun diensten.

Deze schijnbaar goedaardige aanbiedingen houden gebruikers vervolgens vast aan een terugkerend hoog abonnementstarief, wat aanzienlijke inkomsten oplevert voor de ontwikkelaars', aldus het Avast-rapport. Het is ook mogelijk dat gebruikers vergeten de gratis proefperiode te annuleren, wat resulteert in hogere kosten.

Het water wordt verder vertroebeld door neprecensies die de legitimiteit van de apps van de oplichters ten onrechte versterken.

Deze tactiek belemmert het vermogen van een gebruiker om een ​​weloverwogen beslissing te nemen over de applicatie in kwestie, aldus Avast.

Ook kinderen worden getroffen en downloaden vaak wat een onschuldige app lijkt te zijn, waarbij ouders de buitensporige kosten weken of maanden later op hun bankafschriften ontdekken.

Verder, zei Avast, 'het lijkt erop dat een deel van de fleeceware-strategie is om een ​​jonger publiek te bereiken door middel van speelse thema's en pakkende advertenties op populaire sociale netwerken met beloften van 'gratis installatie' of 'gratis te downloaden'.'

'Tegen de tijd dat ouders de wekelijkse betalingen opmerken,' voegde het rapport eraan toe, 'heeft het vliesdoek misschien al aanzienlijke bedragen gewonnen.'

(Afbeelding tegoed: Avast)

Een zeer lucratieve onderneming

Avast heeft lijsten gepost van de fleeceware-apps die het heeft gevonden: 134 fleeceware-apps in de Apple App Store en 70 fleeceware-apps in de Google Play Store .

goede goedkope drones met camera

Veel van de apps bieden horoscoop- of handpalmlezers, eenvoudige fotofilters of muziekmakende effecten of lessen en PDF-documentscanners/QR-codelezers. Onderzoekers van Avast ontdekten dat de apps vaak een gratis proefperiode van drie dagen beloofden voordat het abonnement inging.

Avast gebruikte schattingen van app-industrieanalisten Sensor Tower om de winstgevendheid van de apps te meten. De Android-apps hebben meer dan 500 miljoen downloads, naar schatting Sensor Tower, en hebben ongeveer $ 38,5 miljoen verdiend.

De iOS-apps waren nog lucratiever. Hoewel ze ook ongeveer 500 miljoen keer waren gedownload, was hun geschatte opbrengst bijna 10 keer zo hoog; Sensor Tower schatte het op $ 365 miljoen.

Sensor Tower vertelde Avast dat deze apps 'actief adverteren op grote sociale netwerken zoals Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok'.

We hebben een paar apps uit beide lijsten van Avast gecontroleerd en ze waren allemaal nog steeds beschikbaar om te downloaden op het moment van schrijven. Avast zei dat het Apple en Google op de hoogte had gesteld van de apps en de bedrijven had gevraagd ze te beoordelen op schendingen van de servicevoorwaarden van de appstores.

(Afbeelding tegoed: Avast)

Als je bent opgelicht door een fleeceware-app, zijn je opties om geld terug te krijgen beperkt. Google en Apple zijn niet verantwoordelijk voor het vergoeden van u nadat een bepaalde tijd is verstreken.

Ondanks het feit dat legitieme bedrijven vaak exorbitante kosten terugbetalen uit goodwill - zoals wanneer kinderen enorme creditcardrekeningen oplopen door in-game-items te kopen - is er geen verplichting voor bedrijven om dit te doen, en mensen moeten mogelijk hun toevlucht nemen tot het verkrijgen van hun bank betrokken om terugboekingen te verwerken.

krijgen we nog een stimulans?

Fleeceware is een zeer lastige aangelegenheid. Het is duidelijk zeer onethisch, maar een die een juridisch grijs gebied lijkt te bezetten. Het is ook de moeite waard om rekening te houden met de veerkracht van deze apps, omdat velen van hen de creditcards van gebruikers blijven belasten, zelfs nadat de apps van de telefoons van gebruikers zijn verwijderd.

Je kunt naar de appel en Google ondersteuningspagina's voor meer informatie over hoe u uw abonnementen het beste kunt beheren. Houd ondertussen alles in de gaten in de mobiele app Wild West!

MEER : Beste gratis Android-apps

De beste Samsung Galaxy S21-deals van vandaagCyber ​​Monday Sale eindigt over01dagen16uur16minuteneenentwintigdroog Samsung Galaxy S21 5G, VS... Amazone $ 556 Visie Galaxy S21 5G 128GB (Verizon) Samsung $ 799,99 Visie Samsung Galaxy S21 ontgrendeld... Walmart $ 899,99 Visie Bekijk meer Cyber ​​Monday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen