Google maakt het moeilijker voor Android-apps om elkaar te bespioneren

Krediet: Lukmanazis/Shutterstock

Google brengt een wijziging aan in Android die voorkomt dat apps op elkaar snuffelen.

Met ingang van 5 mei en voornamelijk van toepassing op Android 11, verbiedt de regelupdate de meeste apps om de nieuwe QUERY_ALL_PACKAGES-machtiging te gebruiken, die details onthult over de andere apps die op een apparaat zijn geïnstalleerd.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Het is bedoeld om te voorkomen dat apps gevoelige informatie krijgen of apparaatprofielen maken die kunnen worden gebruikt voor reclame- of zelfs spionagedoeleinden.

booster voor mobiele telefoon thuis

De uitzonderingen zijn apps die moeten zien wat er aan de hand is als onderdeel van hun kernfuncties, waaronder: antivirus-apps , browsers, bestandsbeheerders en zoek-apps. Digitale portemonnee- en bank-apps kunnen mogelijk om tijdelijke uitzonderingen vragen.

Deze apps moeten verklaren dat ze deze toestemming gebruiken in hun Google Play-vermeldingen.

Google uitgelegd in een nieuwe kennisgeving aan app-ontwikkelaars dat het 'de apparaatinventaris van geïnstalleerde apps die wordt opgevraagd vanaf het apparaat van een gebruiker beschouwt als persoonlijke en gevoelige informatie.'

Apps die verzoeken om de QUERY_ALL_PACKAGES-machtiging 'moeten voldoende kunnen rechtvaardigen waarom een ​​minder ingrijpende methode van app-zichtbaarheid de beleidsconforme gebruikersgerichte kernfunctionaliteit van uw app niet voldoende mogelijk maakt.'

Een voorrecht misbruiken

De toestemming QUERY_ALL_PACKAGES, geïntroduceerd met Android 11, vervangt en vervangt een oudere reeks functies die apps hebben gebruikt om details te zien over de andere apps die zijn geïnstalleerd op een Android-apparaat, Catalin Cimpanu op Het record uitgelegd.

Deze functies zijn oorspronkelijk gemaakt om compatibiliteitsproblemen op te lossen, maar werden uiteindelijk misbruikt. Omdat het functies waren en geen machtigingen, hoefden de apps de gebruiker niet te vragen of zelfs maar te informeren voordat ze dit deden.

een jaar oud onderzoekspaper ontdekte dat ongeveer 30% van de commerciële Android-apps - waaronder bijna 73% van de games - deze functies gebruikte om informatie te krijgen over de andere apps die op een apparaat waren geïnstalleerd.

Minder dan 3% van de open-source Android-apps deed dit. Veel van de app-query's werden gegenereerd door advertentie- en hulpprogrammacode van derden die door app-ontwikkelaars werd gebruikt, vaak zonder medeweten van de ontwikkelaars zelf.

Hoewel deze verandering in theorie alleen van invloed is op Android 11, naar schatting ingeschakeld slechts ongeveer 6% van de Android-apparaten nu actief in gebruik, XDA-ontwikkelaars legde uit dat het min of meer verplicht zal worden in november, wanneer Google zal eisen dat alle app-ontwikkeling Android 11 of hoger 'target' in plaats van eerdere versies.

De beste Google Pixel 4a-deals van vandaagVroege Black Friday Sale eindigt over03uur36minuten02droog Google Pixel 4a Google winkel $ 349 Visie Google Pixel 4a, T-Mobile... Walmart $ 349,97 Visie Korting Google Pixel 4a (4G) G025N ... Amazone $ 598 $ 549 Visie Bekijk meer deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen