Google Pixel 6 Tensor-chip ziet eruit als een game-wisselaar - dit is wat het kan doen

(Afbeelding tegoed: Google)

Google plaagde zojuist de aanstaande Google Pixel 6 en Pixel 6 Pro, beide met nieuw, aangepast silicium. Wat we eerder 'Whitechapel' noemden, heet nu Tensor, zo genoemd vanwege het gedeelde DNA met Google's Tensor-hardware in zijn datacenters.

Deze nieuwe chip staat voor het verbeteren van AI en machine learning (ML) op de Pixel 6 en zou een game changer kunnen zijn tegen de iPhone 13 en zijn geruchten A15 Bionic-chip. Google heeft al een aantal geweldige dingen gedaan met AI en computationele fotografie, maar dit is een veel grotere en gedurfdere stap voorwaarts, waardoor Qualcomm-chips in het stof blijven.  • Black Friday-deals: bekijk hier de beste vroege aanbiedingen.

Maar natuurlijk moeten we een stap terug doen en onze opwinding temperen. We weten niet hoe deze chip zal presteren, en we moeten ook niet verwachten dat deze zal overtreffen wat Qualcomm en Apple momenteel hebben. Maar Google hoopt dat Tensor de Pixel 6 naar een echt premium vlaggenschipgebied zal stuwen.

Tensor is meer dan alleen een kant-en-klare chip met enkele co-processors voor AI (kunstmatige intelligentie) en ML (machine learning). Tensor is van de grond af ontworpen voor die toepassingen en biedt wat de krachtigste AI/ML-ervaring ooit op een telefoon zou kunnen zijn. Dat geldt eigenlijk voor alles wat je op je Pixel doet, van computationele fotografie tot het opnemen van video en tegelijkertijd vertalen/transcriberen vanuit een andere taal.

We hebben het eerder gehad over Google die zijn eigen weg gaat van Qualcomm, maar nu we meer weten over Tensor, hebben we een nog beter idee hoe de Pixel 6 eruit zou kunnen zien. Dit is wat we weten en wat het betekent voor de volgende telefoon van Google.

best beoordeelde dashcamera 2021

Wat is tensor?

(Afbeelding tegoed: toekomst)

iphone 12 pro max accessoires

Tensor is een verwijzing naar de Tensor-hardware van Google in zijn datacenters. Het is een mobiele versie van die ML-hardware, die volgens het bedrijf het ware potentieel van AI/ML op een telefoon zal ontsluiten. Het is een SoC die focust minder op onbewerkte prestaties en meer over de AI/ML-mogelijkheden.

Het hart van de chip is de Tensor Processing Unit (TPU), die alle AI/ML-taken zal uitvoeren. Dit zal CPU-bronnen vrijmaken voor andere taken, wat mogelijk kan leiden tot betere prestaties en levensduur van de batterij. In tegenstelling tot Apple's Neural Engine in de A-serie processors, zal de TPU een kernonderdeel zijn van Tensor's pijplijn, waardoor praktisch elk proces door de TPU kan gaan.

Tensor is het resultaat van Google dat zich realiseerde dat het niet zomaar meer hardware en kracht naar een kant-en-klare chip zoals de nieuwste Snapdragon kon gooien. Het moest dingen vanaf het begin opbouwen voor het einddoel om gebruikers de beste AI/ML-ervaring te bieden. Tensor is volledig aangepast om ook de computationele fotografiemodellen van Google uit te voeren.

Wat betekent Tensor voor de Pixel 6?

(Afbeelding tegoed: Google)

download kaarten google maps iphone

Tensor heeft potentieel enorme toepassingen voor de Pixel 6. Als Google gelijk heeft over de TPU, zijn de mogelijkheden eindeloos. Het belangrijkste is natuurlijk computationele fotografie, die nu ook wordt uitgebreid naar video-opnames. Wat we waarschijnlijk zullen zien, is alles wat eerdere Pixels goed hebben gedaan, gewoon beter.

Google zegt dat Tensor het mogelijk maakt om de Pixels te maken die het altijd voor ogen had, smartphones die echt de grenzen verleggen van wat mogelijk is. Naarmate we dichter bij het einde van de wet van Moore kwamen, zagen we ongetwijfeld andere verbeteringen dan het aantal cores en de processorsnelheid. Wat Google met Tensor doet, zou zelfs een enorme verandering kunnen zijn ten opzichte van het paradigma dat we in de loop der jaren hebben geaccepteerd.

Qualcomm praat een groot spel over AI op de Snapdragon-chips, maar het is Apple die de zaken echt naar een hoger niveau heeft getild. In een wereld waar Tensor slechts een aankondiging is, heeft Apple de kroon op het gebied van ML op telefoons. De chips uit de A-serie blinken uit in AI-taken op het apparaat, zoals beeldherkenning, natuurlijke taalverwerking, video-analyse en nog veel meer. In feite, sommige van de komende iOS 15 functies zoals Live tekst en visuele lookup zal vertrouwen op Apple's silicium om veel van het werk te doen. Dit zou het eindresultaat relatief naadloos en soepel maken zonder dat een internetverbinding nodig is.

MEER: Vermeende benchmarks van Google Pixel 6 Pro hebben zojuist de belangrijkste specificaties getipt

Hoe Tensor het opneemt tegen de sterke punten van de A-serie in AI/ML valt nog te bezien. Tegelijkertijd zou het ook een revolutie teweeg kunnen brengen in AI/ML-toepassingen op een smartphone. Tensor kan u bijvoorbeeld helpen een goed belichte video van een zonsondergang op te nemen met behulp van computervideografie, of de perfecte foto te maken van een bewegend kind zonder de gevreesde onscherpte. Telefoons, hoewel ongelooflijk krachtige machines, hebben nog steeds hun limieten en alleen focussen op brute kracht leidt tot een afnemend rendement.

Maar wat nog meer? Een ander voor de hand liggend ding om naar te kijken, zijn verbeteringen aan de Google Assistent, waardoor de virtuele assistent natuurlijker aanvoelt en slimmer lijkt met meer verwerking op het apparaat. Google heeft het ook over simultane live transcriptie en vertaling die het tolken van een vreemde taal nog gemakkelijker zou kunnen maken. Dit kan enorm voordelig zijn als u naar het buitenland reist en de lokale taal niet zo goed (of helemaal niet) kent.

Zelfs dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, zoals tekst-naar-spraak, kunnen enorme voordelen opleveren met Tensor. Alles wat Pixels nu kunnen doen, zoals Now Playing, Live Caption en Night Sight, wordt waarschijnlijk nog beter en/of sneller met Tensor. Het is duidelijk dat we moeten wachten tot we later dit jaar de Pixel 6 en Pixel 6 Pro in handen hebben, maar het zal leuk zijn om de nieuwe telefoons op de proef te stellen. En zoals we al verschillende keren hebben gezegd, zou Tensor ook langere ondersteuning voor de Pixel 6 kunnen evenaren - langer dan elke andere Android-telefoon.

beste 65-inch tv-deals

Google Pixel 6 en Tensor versus iPhone 13

(Afbeelding tegoed: Google)

Tensor zal later dit najaar debuteren in de Pixel 6 en we kunnen niet enthousiaster zijn. Aangezien Google het ontwerp van smartphones echt serieus begint te nemen, zal Tensor de telefoon helpen om de iPhone 13 , ook al heeft Apple momenteel de kroon op het gebied van smartphoneprestaties.

Hoewel we niet denken dat Tensor de aanstaande A15 Bionic-chip van het bedrijf Cupertino zal ontslaan, hopen we dat de Pixel 6 de iPhone 13 een run voor zijn geld zal geven met AI/ML-applicaties. Het lijkt erop dat Google eindelijk vuur met vuur bestrijdt, waardoor de Pixel 6 mogelijk veel meer is dan zomaar een Android-telefoon - het zou echt een game-wisselaar kunnen zijn in de strijd tegen de iPhone 13.

Google maakte de weg vrij voor echte computationele fotografie, maar andere smartphonefabrikanten slaagden erin de Pixel-lijn in te halen of te overtreffen. Maar nu komt Google weer in de ring om de zaken een tandje bij te zetten, vooral met betrekking tot video. Pixels waren niet de beste telefoons voor het opnemen van video, maar de Pixel 6 zou daar eindelijk verandering in kunnen brengen.

Zien wat Tensor dit jaar een van de meest opwindende ontwikkelingen in technologie zou moeten blijken te zijn. En Apple zou eindelijk een reden kunnen hebben om over zijn schouder mee te kijken.

De beste Google Pixel 4a-deals van vandaagVroege Black Friday Sale eindigt over02uur41minuteneenentwintigdroog Google Pixel 4a Google winkel $ 349 Visie Google Pixel 4a, T-Mobile... Walmart $ 349,97 Visie Korting Google Pixel 4a (4G) G025N ... Amazone $ 598 $ 555 Visie Bekijk meer deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen