Dit is de enige Gmail-instelling die je nu moet activeren

Gmail heeft meer dan een miljard gebruikers en de kans is groot dat jij er ook bij bent. Met Google Foto's, Google Drive, Google Docs en een groot aantal andere productiviteitsservices zijn de populariteit en het bereik van Google bijna ongeëvenaard, vooral als u ook het Android-besturingssysteem van het bedrijf op uw mobiele apparaat gebruikt.

beste grote airfryer 2021

Met al die informatie gekoppeld aan uw Google-account, gaat u echt vertrouwen op slechts één wachtwoord om het te beschermen? • Hoe WhatsApp Donkere Modus te krijgen
 • De beste wachtwoordmanagers om uw accounts veilig te houden
 • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Gelukkig hoeft dat niet. Google biedt tweefactorauthenticatie (2FA), ook wel tweestapsverificatie genoemd, die in veel configuraties beschikbaar is en triviaal eenvoudig in te stellen is.

Vanaf 2018 gebruikte slechts ongeveer 10 procent van de Google-gebruikers 2FA, wat jammer is, want het is een bijna onfeilbaar systeem om je gegevens te beschermen tegen alle, behalve de meest toegewijde aanvallers.

Twee-factor-authenticatie is veel minder onhandig dan je zou denken. U hoeft het maar één keer te gebruiken op elk apparaat en elke webbrowser die u gebruikt. Daarna wordt het apparaat of de browser 'vertrouwd' als de jouwe en heb je alleen je Google-wachtwoord nodig om in te loggen.

Tegenstanders beweren vaak dat zelfs de paar extra seconden om een ​​extra code in te voeren te veel gedoe zijn, en aangezien hun wachtwoorden sterk zijn, waarom zou het dan uitmaken?

Maar twee woorden zouden u moeten pauzeren: datalek. Grote bedrijven spelen niet altijd netjes met je gebruikersnaam, wachtwoord of telefoonnummer, en als je 2FA niet instelt op je Google-account, kan een cybercrimineel in het bezit komen van je Google-wachtwoord als je het voor een ander account hebt gebruikt . (Je moet echt unieke wachtwoorden gebruiken voor elk account en een wachtwoordbeheerder om ze recht te houden.)

Als je denkt dat het lastig klinkt om de controle over een Gmail-account van een cybercrimineel te krijgen, stel je dan eens voor dat hij of zij je kan uitsluiten van je eigen e-mail.

Hier leest u hoe u Google 2FA kunt activeren en potentiële cybercriminelen op hun spoor kunt houden.

Hoe Google 2FA in te stellen

Eerste dingen eerst: bezoek de Google authenticatie in twee stappen website en houd uw smartphone/tablet bij de hand. Klik op 'Aan de slag' in de rechterbovenhoek en volg de aanwijzingen. U moet uw wachtwoord onderweg minstens één keer verifiëren.

Nadat u uw wachtwoord heeft ingevoerd, krijgt u drie keuzes voor 2FA: Google Prompts, een fysieke sleutel of een sms/telefoongesprek.

Als u Google-prompts wilt selecteren, klikt u op 'Probeer het nu'. Om een ​​van de twee andere opties te selecteren, klikt u op (Houd uw petje hier vast) 'Gebruik een andere optie'.

Welke methode u ook kiest, Google zal u aanmoedigen om daarna een back-upoptie toe te voegen, dus u zult waarschijnlijk een aantal verschillende procedures moeten doorlopen.

Google-prompts

Google Prompts is de nieuwste optie. Het geeft u een goedkeuringsscherm op uw telefoon wanneer u zich op een nieuw apparaat probeert aan te melden bij uw Google-account.

Klik op 'Probeer het nu' en tik vervolgens op 'ja' of 'nee' op het scherm dat verschijnt. Uiteraard moet je op 'ja' tikken als jij het bent, en op 'nee' als je denkt dat het iemand anders is.

Android-telefoons zouden Google Prompts automatisch moeten kunnen gebruiken als ze al de nieuwste versie van Google Play hebben geïnstalleerd. (Dit werkt mogelijk niet op 'Google-vrije' Android-apparaten zoals Amazon Fire-tablets.)

Apple iPhones en iPads hebben de Google-app of de Gmail-app nodig. Mogelijk moet u naar Instellingen gaan om beide apps toe te staan ​​pushmeldingen te ontvangen.

Veiligheidssleutel

Een fysieke beveiligingssleutel is een apparaat dat u ofwel op de USB-poort van uw computer moet aansluiten, of dat een knop heeft waarop u in de buurt van uw smartphone tikt. (Sommige beveiligingssleutels kunnen beide.) De beveiligingssleutel geeft vervolgens een versleutelde handdruk door aan de servers van Google die de servers nodig hebben voordat u zich kunt aanmelden.

Fysieke sleutels zijn misschien een beetje mysterieus voor alledaagse gebruikers, maar voor overheidsfunctionarissen, journalisten en grote zakenmensen is het een veel slimmer idee dan te vertrouwen op een verliesbare, hackbare smartphone of tablet. (Google maakt zijn eigen sleutels, maar je kunt apparaten van andere fabrikanten krijgen of er zelfs zelf een maken.)

Om uw beveiligingssleutel in te stellen, klikt u op 'Beveiligingssleutel toevoegen' op de Google 2FA-pagina en volgt u de instructies.

iphone 10 vs 12 maat

Sms'jes en telefoontjes

Google stuurt u een eenmalige zescijferige code, hetzij via een sms-bericht dat naar uw mobiele telefoon wordt verzonden, hetzij via een telefoontje dat de code voorleest.

Dit is de minst veilige van de drie opties. Het is voor een aanvaller niet zo moeilijk om toegang te krijgen tot een oud telefoonnummer, om een ​​sms-bericht onderweg te onderscheppen, om oproepdoorschakeling toe te voegen aan uw bestaande nummer, of zelfs om uw bestaande nummer te stelen door uw draadloze netwerkaanbieder te misleiden.

Maar het gebruik van eenmalige codes die via telefoonlijnen worden gecommuniceerd, is nog steeds een veel beter zicht dan helemaal geen 2FA, en je zou een flip-telefoon of een vaste lijn kunnen gebruiken als smartphones niet jouw scène zijn.

Als u een sms- of gebelde code wilt instellen, selecteert u die optie en Google stuurt u die code. Typ het in de webbrowser en je bent klaar om te gaan.

Back-up verificatiemethoden

Nadat u één vorm van tweefactorauthenticatie heeft ingesteld, wil Google dat u een back-up instelt.

U kunt een van de drie bovenstaande opties kiezen die u nog niet heeft geselecteerd. Maar Google biedt een aantal andere methoden die u kunt gebruiken wanneer uw smartphone geen oproepen of sms-berichten kan ontvangen of geen verbinding met internet kan maken (zoals wanneer u naar het buitenland reist).

Google Authenticator-app

De Google Authenticator-app, beschikbaar voor zowel Android als iOS, genereert een tijdelijke zescijferige code die u in plaats van een sms-code in het 2FA-scherm kunt typen.

Bij veel andere online services, waaronder Facebook, Amazon en Dropbox, kun je Google Authenticator (of vergelijkbare apps van andere services) instellen als je primaire 2FA-methode. Het is veiliger dan een telefoon- of sms-code.

Back-upcodes

Met Google kunt u ook een reeks van ongeveer een dozijn back-upcodes genereren die u naar uw computer kunt downloaden of afdrukken voor later gebruik.

Meer Gmail-tips

 1. Gmail gebruiken — essentiële tips en trucs
 2. Een nieuw Gmail-account maken
 3. Hoe u uw Gmail-account kunt verwijderen
 4. Uitloggen bij Gmail
 5. Hoe u uw naam in Gmail kunt wijzigen
 6. Hoe e-mails in Gmail te blokkeren
 7. Hoe e-mail terug te halen in Gmail
 8. Alles markeren als gelezen in Gmail
 9. Hoe alle e-mails in Gmail te verwijderen
 10. Mappen maken in Gmail
 11. Prullenbak legen in Gmail
 12. Hoe u uw wachtwoord in Gmail kunt wijzigen
 13. E-mail archiveren in Gmail
 14. Hoe de donkere modus van Gmail te activeren
 15. Hoe u de tweefactorauthenticatie van Gmail op uw bureaublad inschakelt
 16. Hoe stel je Gmail two-factor authenticatie (2FA) in op je telefoon
De beste Google Pixel 4a-deals van vandaagVroege Black Friday Sale eindigt over00uur00minuten00droog Google Pixel 4a Google winkel $ 349 Visie Google Pixel 4a, T-Mobile... Walmart $ 349,97 Visie Korting Google Pixel 4a (4G) G025N ... Amazone $ 598 $ 555 Visie Bekijk meer deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen