Hoe een radiator te ontluchten om lucht te verwijderen?

Radiateur met sleutel in ventiel (Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Weten hoe je een radiator moet ontluchten, zal deze winter het verschil maken voor je verwarming. Als je de verwarming hoger zet, maar merkt dat een of meer van je radiatoren steenkoud zijn, is de kans groot dat ze moeten worden ontlucht. U kunt een radiator ontluchten door in wezen ingesloten lucht te laten ontsnappen die voorkomt dat water de hele radiator opwarmt.

Een ander teken dat uw radiatoren moeten worden ontlucht, is als ze ratelende, bonkende of gorgelende geluiden maken, wat in veel huishoudens een veelvoorkomend probleem kan zijn. Net als bij het isoleren van uw ramen voor de winter, bespaart u geld op uw energierekening als u weet hoe u een radiator moet ontluchten, omdat u geen warmte verliest.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Gelukkig is het ontluchten van een radiator snel, eenvoudig en kost het niets. Volg deze eenvoudige stappen om een ​​radiator te ontluchten en je huis warm te houden deze winter.

Voordat je begint, is het raadzaam om vast te stellen welke radiatoren ontlucht moeten worden.

Hoe een radiator te ontluchten om lucht te verwijderen?

Wat je nodig hebt

Een radiator ontluchtingssleutel

Kleine bak of handdoek om eventuele waterdruppels op te vangen

Kleding

Veiligheidshandschoenen

1. Controleer en diagnosticeer uw radiatoren — Eerst moet je zet je verwarming volledig aan zodat het zijn hoogste temperatuur bereikt. Ga met uw hand langs de bovenkant van elke radiator om kijken of er koude plekken zijn . Als u radiatoren met koude plekken vindt, zijn dat degenen die ontlucht moeten worden.

De bovenkant van de radiator voelen voor koude plekken(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

twee. Volgende, zet je radiatoren uit en laat ze volledig afkoelen . Dit is om te voorkomen dat u wordt uitgescholden door het warme water in de radiatoren.

3. Als je eenmaal hebt vastgesteld welke radiatoren ontlucht moeten worden, zoek de ontluchtingsklep van de radiator die meestal aan de bovenkant zit. Het is meestal een kleine metalen schroef of moer die zich in een omringende moerbevestiging bevindt.

radiator ventiel(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Vier. Om te voorkomen dat morsen uw vloer verkleuren, leg oude handdoeken of een dienblad neer om eventuele waterdruppels op te vangen .

5. Steek je radiatorsleutel in het ventiel en langzaam draai tegen de klok in tot halverwege om de luchtdruk te laten ontsnappen . Als je je sleutel bent kwijtgeraakt, kun je een geschikte vervanging vinden op Amazon, zoals de Wal-Rich radiator ontluchtingsventiel sleutel .

U zou een sissend geluid moeten horen als u aan de klep draait, wat betekent dat de ingesloten lucht naar buiten komt. Het is raadzaam om een ​​opvangbak eronder te houden om eventuele resterende waterdruppels op te vangen.

Kraan draaien en water opvangen van het ontluchten van een radiator(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

6. Zodra de klep een gestage stroom water begint af te geven, geeft dat aan dat de lucht volledig is vrijgegeven, en u kunt nu de klep sluiten . Draai het ventiel gewoon met de klok mee om het vast te draaien, en klaar is Kees! U kunt deze stappen herhalen voor elke andere radiator in huis die ontlucht moet worden. Zet je verwarming weer aan en controleer nogmaals of er geen koude plekken boven de radiator zijn.

Container om water op te vangen van het ontluchten van een radiator(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Andere tips bij het ontluchten van een radiator

    Hoe vaak moet ik mijn radiator ontluchten?— Het wordt aanbevolen om uw radiatoren minstens één keer per jaar te ontluchten. Vooral voordat de wintermaanden aanbreken, zodat u de kou niet voelt.Hoe lang duurt het om een ​​radiator te ontluchten?— Meestal duurt het ongeveer 20-30 seconden om een ​​radiator te ontluchten. Maar dit hangt af van de grootte van uw radiator en hoeveel lucht er in zit.Wat gebeurt er als mijn radiator na het ontluchten nog koud is?- Als u nog steeds koude plekken aan de bovenkant vindt, moet u mogelijk opnieuw bloeden. Als u echter koude plekken op de bodem van uw radiator voelt, kan dit duiden op een ophoping van sediment in de basis. In dat geval zou het hele systeem een ​​spoeling moeten hebben en moet u een professional inschakelen om dit te doen.
De beste deals voor radiatorsleutels en radiatorsleutels van vandaagBlack Friday Sale eindigt over01dagen10uur02minuten3. 4droog Duratool radiatorsleutel Amazone $ 8,95 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen