Hoe een gaming-pc voor beginners te bouwen: alles bij elkaar

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Een paar maanden geleden stelde TemplateStudio het eerste deel van zijn ' Hoe een gaming-pc te bouwen ' gids. In dat artikel hebben we besproken welke onderdelen je nodig hebt om een ​​machine te bouwen en hoe je ze selecteert.

Ervan uitgaande dat je de onderdelen hebt die je nodig hebt (en veel succes daarmee; het is een moeilijke tijd om een ​​GPU te kopen ), u hoeft ze nu alleen nog maar samen te voegen.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Liefhebbers van pc-bouw vergelijken dit met het bouwen van een complexe Lego-set, en dat is enigszins nauwkeurig - als de Lego-set niet met instructies werd geleverd en elk stuk het potentieel had om te breken terwijl je het in de volgende klikt.

Voor dit project had ik al 10 jaar geen pc gebouwd en ik heb goed nieuws en slecht nieuws over het proces. Goed nieuws: het is nu inderdaad veel gemakkelijker om een ​​pc te bouwen dan tien jaar geleden. Slecht nieuws: het proces kan nog steeds behoorlijk verwarrend zijn als je helemaal opnieuw begint en alleen werkt.

Hier is hoe ik de nieuwe TemplateStudio-testinstallatie heb samengesteld, en enkele van de valkuilen die ik onderweg tegenkwam.

Nogmaals, dit moet niet worden opgevat als pc-bouwevangelie - beide PC-gamer en Tom's hardware heb daar meer grondige handleidingen voor beschikbaar - maar hopelijk zal het andere beginnende bouwers helpen bij het navigeren door een paar veelvoorkomende gevaren en van dromen over een nieuwe pc naar het daadwerkelijk bouwen van een pc.

1. Maak de balans op van uw onderdelen.

Ter herinnering: om een ​​gaming-pc te bouwen, heb je (minimaal) een moederbord, een CPU, een GPU, wat RAM, een opslagapparaat, een voeding en een behuizing nodig. Zoals we in ons oorspronkelijke artikel hadden voorspeld, moesten we enkele van onze voorgestelde onderdelen aanpassen op basis van wat leveranciers op voorraad hadden.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Hier is onze definitieve build:

Moederbord : MSI Z490 Verenigen

CPU : Intel Core i7-10700K

CPU-koeler : Corsair H60

GPU : Nvidia GeForce RTX 3070

Geheugen : 32 GB HyperX Fury DDR4, 3600 MHz

Opslag : 1 TB WD Blauw, M.2 SSD

PSU : Corsair TX-M Serie TX650M

Geval: Corsair 4000D

Je hebt ook twee kleine schroevendraaiers nodig (een kruiskop, een platte kop) en een zaklamp. (Je telefoon doet het in een mum van tijd als een zaklamp, maar je hebt hem misschien ook nodig om tutorials op te zoeken). Extra koelpasta en wat ontsmettingsalcohol kunnen helpen, maar zijn misschien niet nodig, afhankelijk van het soort onderdelen dat u koopt.

Ik had ook een metalen kom om mezelf te aarden door hem af en toe aan te raken. Sommige bouwers zweren bij antistatische armbanden, maar deze zijn niet erg handig in het dagelijks leven, terwijl een metalen mengkom een ​​onmisbaar hulpmiddel is. (De kom is ook een geweldige plek om schroeven en andere diverse connectoren te bewaren, zodat ze niet verloren gaan.)

Zodra je al je apparatuur hebt, ben je klaar om te beginnen. Ik had de stapsgewijze zelfstudie van Newegg op hoe een pc te bouwen de hele tijd klaar op mijn tablet, hoewel er genoeg andere goede geschreven en video-tutorials zijn.

Ik raad beginners aan om minimaal drie tot vier uur voor dit proces uit te trekken. Het kost misschien minder tijd, maar het is een tijdrovende onderneming en u wilt het niet half af laten.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

2. Maak je werkruimte schoon

Dit is misschien een van die 'vanzelfsprekend' stappen, maar waar je ook van plan bent je pc te bouwen, maak het gebied eerst goed schoon. Lange, platte houten oppervlakken zijn ideaal, hoewel hout krassen kan krijgen, dus wees voorzichtig bij het werken met zware of scherpe onderdelen.

Veeg of stof het gebied af. Pc-componenten moeten schoon blijven en een vuile vloer of werkbank zal uw bouw op de verkeerde voet beginnen.

Bouw nooit op een vloerkleed of tapijt om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen. Ik heb ook mijn sokken uitgetrokken - je kilometerstand kan daarop variëren, vooral als je ergens koud aan het bouwen bent.

beste pc-games van dit moment

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Maak Windows klaar

Dit is een van die stappen die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, maar die later misschien veel moeilijker uit te voeren is. Maak een Windows 10 opstartbare USB-drive .

Ik zal niet ingaan op het proces van het verkrijgen van een licentie en het installeren van Windows, aangezien er veel variabelen bij betrokken zijn, maar zonder een of andere versie van Windows, blijf je staren naar het BIOS. En daar is niet veel te doen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

4. Installeer de CPU

Zoals bij veel stappen voor het bouwen van een pc, kan het proces van het installeren van een CPU enigszins variëren, afhankelijk van uw onderdelen - wat voor soort moederbord u heeft en of u een AMD- of een Intel-chip gebruikt.

Over het algemeen vind je echter een CPU-socket aan de bovenkant van je moederbord. Til gewoon de vergrendeling op, plaats de CPU op zijn plaats (hij is ontworpen om maar op één manier te passen; als hij niet vlak is, is er iets mis) en vervang dan de vergrendeling.

Mijn enige probleem hier was dat het vervangen van de grendel veel meer kracht kostte dan ik had verwacht. Je zou enige weerstand moeten verwachten, maar als de grendel voelt alsof hij op het punt staat te breken, is er waarschijnlijk iets niet op zijn plaats.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

5. Installeer de CPU-koeler

Hier kwam ik mijn eerste grote probleem tegen. De meeste handleidingen raden aan om de CPU-koeler direct na de CPU te installeren (begrijpelijk), maar ik besloot om met een vloeistofkoelsysteem te gaan in plaats van een standaard CPU-ventilator.

Er zijn voor- en nadelen aan deze benadering, en het vergelijken van de twee koelmethoden zou zijn eigen artikel vereisen. Het volstaat te zeggen dat je met een standaard CPU-ventilator deze eenvoudig kunt aansluiten en naar de volgende stap kunt gaan. Voor het installeren van een vloeistofkoelsysteem moet u een ventilator en koellichaam aan uw behuizing bevestigen, wat betekent dat het moederbord al op zijn plaats moet zitten.

Om dit probleem nog erger te maken, is er de fel bediscussieerde vraag of de ventilator of de radiator rechtstreeks op de behuizing moet worden geschroefd. Voor mij in ieder geval opende dat weer een heel konijnenhol over hoeveel fans je nodig hebt en waar je ze moet plaatsen.

Het was een verwarrend, frustrerend onderdeel van het pc-bouwproces, vooral omdat de De schriftelijke instructies van de Corsair H60 aanbevolen één configuratie, en de officiële video aanbevolen a totaal andere .

Het komt hier op neer: als je een ventilator hebt, installeer deze dan in dit stadium. Als u een vloeistofkoelsysteem heeft, installeer dan nu de achterplaat en bewaar de ventilatoraansluiting voor later. De bijzonderheden hier kunnen variëren, dus raadpleeg uw handleiding.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

6. Plaats het RAM-geheugen

Het is misschien passend dat het meest beladen deel van de pc-constructie wordt gevolgd door het meest onfeilbare. Als je nog nooit RAM hebt geïnstalleerd, is dit een van de gemakkelijkste manieren om je pc te upgraden.

Zoek gewoon de RAM-slots (er zijn er meestal vier, soms zes), ontgrendel de sluiting(en) van het slot, zoek uit naar welke kant de RAM-module hoort te kijken (er is een klein, asymmetrisch gat in de bodem waar het in de gleuf) en klik deze op zijn plaats. De meeste moederborden zijn geoptimaliseerd voor RAM in het tweede en vierde slot; de jouwe kan variëren. Zorg er gewoon voor dat het RAM-geheugen aan beide kanten volledig is vastgeklikt en je kunt niet fout gaan.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

7. Sluit je opslag aan

'Opslag' is een vage term, omdat het kan verwijzen naar solid-state schijven of harde schijven in verschillende fysieke configuraties. Afhankelijk van wat je hebt gekocht, moet je misschien een kleine M.2 SSD rechtstreeks op het moederbord aansluiten, of moet je misschien een enorme, blokkerige HDD in een gespecialiseerde schijfruimte manoeuvreren.

Hoe dan ook, het is niet te moeilijk. Elk type opslagstation heeft een speciale sleuf op uw moederbord of in uw geval, dus u hoeft het alleen maar in de juiste configuratie te klikken (of vast te schroeven) en de benodigde kabels aan te sluiten. Laat zoals altijd uw handleiding uw gids zijn.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

waar het belangrijkste pluspunt te bekijken

8. Bevestig het moederbord

Je zou het moederbord tijdens dit proces technisch op elk moment aan je behuizing kunnen bevestigen, maar over het algemeen is het een slim idee om alle kleine stukjes te installeren voordat je al je hardware in een krap frame vergrendelt.

Gelukkig is het bevestigen van het moederbord een pijnloos proces, want er is eigenlijk maar één manier waarop het erin kan. De mijne had negen schroeven en mijn behuizing had al afstandhouders - kleine schroefbevestigingen die het moederbord uit de buurt van de behuizing houden - ingebouwd. Als de jouwe niet, zorg er dan voor dat u eerst de afstandhouders bevestigt, omdat u echt niet wilt dat het moederbord direct contact maakt met een metalen behuizingsframe. (Als u niet zeker weet waarom, vraag het dan aan een elektricien — of probeer je eigen circuit te bouwen .)

Ik had geen problemen met deze stap, hoewel ik twijfelde of ik echt de kleine ringen moest gebruiken die bij de schroeven werden geleverd. Meer ervaren pc-bouwers heb ook gemengde gevoelens , dus gebruik je oordeel.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

9. Installeer de GPU

Nog een zeer variabele installatiestap, uw GPU-installatie kan aanzienlijk variëren op basis van het ontwerp, de grootte en de stroomvereisten van het apparaat. Ik werkte bijvoorbeeld met een Nvidia GeForce RTX 3070, die het beste werkt in het primaire PCIe-slot van een moederbord en een enkele 8-pins voedingskabel nodig heeft.

Voor zo'n groot, complex apparaat is de GPU-installatie meestal heel eenvoudig. Mijn enige probleem hier was om de grote kaart uit te lijnen in de relatief smalle, donkere PCIe-sleuf op het moederbord. Er is hier geen speciale truc - zorg er gewoon voor dat de vergrendeling die de GPU op zijn plaats houdt naar beneden is en dat je twee slots uit de achterkant van je behuizing hebt verwijderd om plaats te bieden aan de hardware. Wanneer het uitgelijnd is, klikt u het met een beetje kracht op zijn plaats.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

10. Sluit de voeding aan

Een van de minst leuke maar meest noodzakelijke onderdelen van het bouwen van een pc is het aansluiten van je voeding.

Elke behuizing heeft een vooraf bepaalde locatie voor de PSU, dus het zou niet moeilijk moeten zijn om te vinden waar deze naartoe gaat. Weten welke draden u moet aansluiten en hoe u ze allemaal moet leiden, is echter een beetje moeilijker.

Over het algemeen wilt u ervoor zorgen dat uw PSU één kabel heeft om het moederbord van stroom te voorzien, één kabel om de CPU van stroom te voorzien en één kabel per stuk voor elk ander onderdeel dat niet rechtstreeks op het moederbord is aangesloten. Dit omvat elke GPU, HDD en HDD-vormfactor SSD.

Het enige probleem dat ik hier tegenkwam, was dat er een draad vast kwam te zitten in een krappe ruimte tussen de PSU en de behuizing - nadat ik de PSU al had vastgeschroefd. Zorg ervoor dat al uw draden vrij en vrij zijn voordat u uw schroevendraaier aanbrengt.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

11. Sluit je kabels aan (en maak ze mooier)

Als het aansluiten van al uw kabels niet het moeilijkste onderdeel van de pc-constructie is, is het in ieder geval het onderdeel dat de meeste handvaardigheid vereist. Alles dat niet rechtstreeks op uw moederbord is aangesloten, moet bij deze stap op uw moederbord of uw PSU worden aangesloten: GPU, opslag, ventilatoren, USB- en audiopoorten aan de voorzijde, enz.

Het goede nieuws is dat elke kabel een duidelijk gedefinieerde poort op het moederbord of de PSU heeft; het slechte nieuws is dat de tekst vaak klein is en dat je misschien wat handmatige gymnastiek moet doen om alles netjes in elkaar te laten passen.

Onthoud: sluit kabels altijd aan op de dichtstbijzijnde stroombron, houd ventilatorpaden zo vrij mogelijk en kruis geen draden als u dit kunt vermijden. Moderne behuizingen hebben de neiging om kabelgeleiding aan de achterkant te hebben, dus zelfs als de ene kant van je pc eindigt als een vreselijk rattennest, ziet de andere er schoon en presentabel uit. Wat nog belangrijker is, vrije ruimte bevordert een betere luchtstroom, wat koelere hardware betekent, wat betere prestaties betekent.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

12. Opstarten en gaan

Als al uw kabels correct zijn aangesloten, zou u nu uw pc moeten kunnen opstarten door op de aan / uit-knop te drukken. Sterker nog: als je mijn eerdere advies hebt opgevolgd, zou je Windows moeten kunnen installeren en meteen aan de slag kunnen. Vanaf nu is het gewoon normale computerbediening, dus ga eropuit en geniet van die games.

12. (Optioneel) Problemen met je uitrusting oplossen

Door deze stappen te volgen (naast het regelmatig raadplegen van instructiehandleidingen of meer gedetailleerde handleidingen als u in de war raakt), zou u nu een volledig functionerende pc moeten hebben.

Maar toen ik klaar was met het samenstellen van onze testopstelling, deed ik dat niet. Ons moederbord had een kleine storing waardoor de pc opstartte, onmiddellijk uitschakelde en vervolgens normaal opstartte in plaats van soepel aan te zetten. Hoewel hardwarestoringen relatief zeldzaam zijn, kunnen ze gebeuren - het is duidelijk dat ze ons hebben aangedaan.

Ik zal een uitgebreider stuk schrijven over hoe ik de fout in ons systeem heb ontdekt (en aangepakt), maar het komt erop neer dat je zojuist een gloednieuwe machine hebt gebouwd en dat deze perfect zou moeten werken. Als dit niet het geval is, heeft u mogelijk maar een beperkte hoeveelheid tijd op de garantie van uw hardware, dus treur niet.

Hoewel er veel dingen mis kunnen gaan met een pc, zijn er een paar veelvoorkomende boosdoeners. Probeer het volgende voordat u onderdelen gaat inpakken en verzendlabels aanvraagt:

  • Zorg ervoor dat elke kabel goed is aangesloten
  • Druk op alles in een gleuf en zorg ervoor dat het klikt
  • Vooral je RAM
  • Installeer de nieuwste BIOS van de fabrikant van je moederbord
  • En stel elke waarde in op standaard
  • Wis de CMOS
  • (Dit proces varieert aanzienlijk van moederbord tot moederbord, dus raadpleeg uw instructies of een speciale hardwaresite)

Hopelijk heeft dit stuk een paar mensen voor het eerst geïnspireerd om die schroevendraaier op te pakken en hun handen vuil te maken. Het bouwen van een pc is lang niet zo eenvoudig als er gewoon een kopen, maar het proces is de moeite waard en niet te vergeten een stuk goedkoper.

Hoewel ik behoorlijk uit de praktijk was, kwam ik gemakkelijk weer in het ritme en ik denk dat hetzelfde zal gelden voor de meeste avontuurlijke gamers.

Mijn enige waarschuwing zou zijn om pleisters (of Hansaplast voor onze Britse lezers) mee te nemen. Als je dit hele proces kunt doorstaan ​​zonder minstens één vinger te snijden, dan is mijn petje af voor je.

De beste Intel Core i7-10700K-deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over02uur47minuten43droogKorting Intel Core i7-10700K Desktop... Walmart $ 400 $ 339,99 Visie Korting Intel Core i7-10700K Desktop... Amazone Prime $ 387 $ 352 Visie Intel Core i7-10700K Komeet... Amazone $ 406,97 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen