Hoe de batterijstatus van een laptop te controleren in Windows 10

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Het is handig om te weten hoe u de batterijstatus van een laptop kunt controleren in Windows 10. De levensduur van de batterij is een van de belangrijkste meetwaarden waar we naar kijken bij het aanbevelen van laptops, en met een goede reden: een laptop is niet veel goeds als hij niet lang genoeg meegaat om voldoen aan de eisen van uw dagelijks leven.

Daarom zijn we over het algemeen van mening dat de beste laptops degenen zijn die minstens 10+ uur meegaan op een enkele lading. Maar laptopbatterijen zijn complexe wonderen, en de hoeveelheid sap die ze je kunnen geven, wordt beïnvloed door verschillende factoren: leeftijd, temperatuur, stroomverbruik en nog veel meer.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Daarom is het belangrijk om niet alleen te weten hoe lang uw batterij meegaat voordat hij moet worden opgeladen, maar ook hoe gezond hij is - een oude, defecte batterij gaat niet zo lang mee als toen hij nieuw was, en in sommige gevallen kan hij kan zo versleten raken dat het zinvol is om deze te vervangen.

Windows-laptops hebben een handige maar onbekende functie die u kan helpen bij het diagnosticeren van de gezondheid van uw batterij. Het heet de Hulpprogramma voor batterijrapport , en in dit artikel laten we u zien hoe u deze kunt gebruiken om het meeste uit uw laptop te halen.

Hoe de batterijstatus van een laptop te controleren: Batterijrapport uitvoeren

De Battery Report-tool is verborgen net onder het oppervlak van Windows 10, maar is gemakkelijk te gebruiken als je eenmaal weet waar je moet zoeken. De truc is om de Windows-opdrachtprompt te gebruiken - hier is hoe:

een. Open het menu Start door erop te klikken (of door op de Windows-toets op uw toetsenbord te drukken) en lanceer de Opdrachtprompt .

De eenvoudigste manier om dat te doen, is door gewoon 'Opdrachtprompt' in het zoekvak te typen - het zou vrij snel bovenaan uw zoekresultaten moeten verschijnen.

Als dat niet werkt, kunt u handmatig naar beneden scrollen in de app-lijst van het menu Start en de opdrachtprompt vinden onder het gedeelte Windows-systeem. Klik op de opdrachtprompt-app om deze te starten.

Samsung noot 20 ultra prijs

(Afbeelding tegoed: toekomst)

twee. Zodra je de opdrachtprompt hebt geopend, zou je een zwart venster moeten zien met witte tekst die een opdrachtregel beschrijft - waarschijnlijk beginnend met C: en eindigend met je Windows-gebruikersnaam.

Nu is het tijd om aan de slag te gaan: typ powercfg /batterijrapport (zorg ervoor dat er een spatie tussen de twee termen staat) en druk op Enter.

3. Ervan uitgaande dat alles soepel verliep, zou u een bericht in de opdrachtprompt moeten zien met de mededeling dat a batterijrapport is opgeslagen in uw gebruikersmap . Goed gedaan!

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Vier. Nu moet je dat rapport vinden en lezen. De snelste manier is om Verkenner te openen (als u het niet kunt vinden, typt u 'Verkenner' in het zoekvak van het menu Start) en navigeer naar de map waar de opdrachtprompt je vertelde dat je batterijrapport was opgeslagen .

Standaard is dit uw gebruikersmap (C:Users[uwgebruikersnaamhier]), maar als u het batterijrapport daar niet kunt vinden, kunt u er ook naar zoeken op uw harde schijf. Open het Startmenu opnieuw en typ batterij rapport om een ​​zoekopdracht te starten.

Als het niet meteen verschijnt, wacht dan een paar minuten (Windows heeft soms tijd nodig om nieuwe bestanden te registreren en te indexeren voor zoekdoeleinden) en probeer dan opnieuw te zoeken.

eufy robovac g30 edge review

(Afbeelding tegoed: toekomst)

5. Open het batterijrapport en kijk! Het wordt opgeslagen als een HTML-bestand, dus Windows zou het automatisch moeten openen met een webbrowser.

Het rapport moet eruitzien als een lange lijst met informatie, inclusief schattingen van de levensduur van de batterij en rapporten over het batterijgebruik.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Zodra u een kopie hebt van het batterijrapport van uw Windows-laptop, zou u alle informatie moeten hebben die u nodig hebt om de batterijstatus van uw laptop te diagnosticeren.

Hoe de batterijstatus van een laptop te controleren: waar moet u op letten?

De snelste manier om te bepalen hoe lang de batterij van uw laptop meegaat, is door naar de Geschatte levensduur van de batterij van uw nieuw gemaakte batterijrapport. Daar zie je schattingen van hoe lang je batterij mee zou moeten gaan, gebaseerd op hoe je hem in het verleden hebt gebruikt.

Houd er rekening mee dat dit onvolmaakte automatisch gegenereerde schattingen zijn, dus u zult waarschijnlijk wat vreemde wiskunde of verwarrende cijfers zien als u door de lijst scrolt, vooral als u de laptop de laatste tijd onregelmatig hebt gebruikt of deze lange tijd niet hebt gebruikt van tijd.

De belangrijkste dingen om op te letten zijn de cijfers onder de Actief kop: dit zijn schattingen van hoe lang uw batterij mee zou gaan op basis van uw laptopgebruik, uitgedrukt in uren, minuten en seconden.

Merk ook op dat er twee kolommen zijn met: Actief geschatte levensduur van de batterij: Bij volledige lading en Bij ontwerpcapaciteit . Deze zijn belangrijk omdat ze het verschil inschatten tussen de batterijcapaciteit van je laptop nu en toen hij gloednieuw was.

Bij volledige lading actieve tijd is een schatting van hoe lang de batterij van uw laptop meegaat op basis van de huidige capaciteit, terwijl: Bij ontwerpcapaciteit is een schatting van hoe lang de batterij van uw laptop mee zou kunnen gaan als deze vers uit de fabriek kwam.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

U kunt ook enkele nuttige inzichten krijgen van de Geschiedenis batterijcapaciteit gedeelte van het batterijrapport. U kunt het halverwege het rapport vinden en het biedt een gedateerde lijst van: Volledige laadcapaciteit gemeten tegen Ontwerpcapaciteit.

Volledige laadcapaciteit is een meting van hoeveel stroom de batterij daadwerkelijk bevat, en ontwerpcapaciteit is hoeveel stroom hij moet bevatten. Na verloop van tijd zou u dus moeten zien dat de volledige oplaadcapaciteit afneemt in vergelijking met de ontwerpcapaciteit naarmate de batterij van uw laptop ouder wordt en het vermogen om een ​​lading vast te houden verliest. Zodra de volledige oplaadcapaciteit van uw laptop op betrouwbare wijze 25%-50% onder de ontwerpcapaciteit zakt, is het waarschijnlijk tijd om na te denken over een vervanging.

beste Assassin's Creed game poll

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Hoe de batterijstatus van een laptop te controleren: test de batterij zelf

Als de Geschatte levensduur van de batterij sectie geeft u geen bevredigend beeld van hoe gezond de batterij van uw laptop is, u kunt de batterij zelf testen en gebruiken Batterijrapport om de resultaten te meten. Hier is hoe:

een. Genereer a Batterijrapport (zoals hierboven beschreven) en kijk naar de Batterijgebruik sectie: zie je hoe het je een grafiek laat zien van hoe de batterij de afgelopen dagen is gebruikt?

U kunt dit gebruiken om te meten precies hoe lang je batterij meegaat op een volledige lading , maar je moet hem volledig opladen en vervolgens rechtstreeks naar nul laten leeglopen zonder hem in winterslaap of in slaap te laten vallen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

twee. Schakel eerst zoveel mogelijk van de geautomatiseerde energiebesparende functies van uw laptop uit als u kunt vinden. Met name, de slaap- en sluimerfunctie uitschakelen , die u zou moeten kunnen vinden in het gedeelte Power & sleep van uw systeeminstellingen. De snelste manier om dit te vinden is door: typ 'Power' in het Startmenu.

iphone xr vs iphone se

(Afbeelding tegoed: toekomst)

3. Kom nu met een plan van hoe je gaat gebruik de laptop continu totdat deze wordt uitgeschakeld . Idealiter zou je hem gewoon de hele dag moeten gebruiken zoals je normaal zou doen, totdat de batterij leeg is, maar dit is misschien niet praktisch - vooral als je laptop nog steeds 8+ uur meegaat op een enkele lading. Als alternatief kunt u de laptop dempen en instellen om a 24-uur durende YouTube-video , of start een game en laat deze de hele dag draaien.

Vier. nutsvoorzieningen laad je laptop op tot vol vermogen en koppel hem los van de oplader, start uw test naar keuze, en laat de laptop draaien totdat hij uitgaat automatisch. Als het eenmaal is uitgeschakeld, sluit u het opnieuw aan op de voeding, laat u het opladen totdat u het weer kunt inschakelen en genereert u vervolgens een nieuw batterijrapport met behulp van het hierboven beschreven proces. Je zou een nieuw item moeten zien in de Batterijgebruik sectie die laat zien hoe lang de laptop meeging (onder welke workload je hem ook gaf) op een volledige lading.

Het uitvoeren van deze stappen is een goede manier om een ​​actueel idee te krijgen van hoe lang uw laptop meegaat als hij volledig is opgeladen.

U kunt deze test om de paar maanden uitvoeren om de gezondheid van uw laptopbatterij in de gaten te houden, of u kunt het proberen met verschillende workloads (een hele dag surfen en e-mailen versus een hele dag films kijken of games spelen bijvoorbeeld) om een beter inzicht in welke activiteiten de batterij van uw laptop het snelst leegmaken.

De beste laptopdeals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over23uur12minuten59droog MacBook Air M1 Amazone $ 849 Visie Deal eindigtma 29 novKorting Lucht met M1-chip (13-inch,... Walmart $ 1.544,92 $ 998 Visie MSI - GF65 THIN 15.6' Gaming... Beste koop $ 999,99 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen