Hoe maak je een open haard schoon met deze eenvoudige stappen

Open haard in woonkamer (Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Nu de temperaturen zijn gedaald, moet je weten hoe je een open haard moet schoonmaken om ervoor te zorgen dat je huis warm en gezellig blijft. Haarden zijn een geweldige manier om een ​​kamer direct warmte te geven, sfeer te creëren en een aantrekkelijk middelpunt in uw huis te zijn. Bovendien is het altijd een genot om tijdens die filmavonden voor een knapperend haardvuur te liggen.

Maar om ervoor te zorgen dat haarden goed presteren en veilig zijn, moeten ze regelmatig en seizoensgebonden worden schoongemaakt. Of het nu gaat om een ​​gashaard, een elektrische of een houtkachel, het is belangrijk om te weten hoe u een open haard schoonmaakt om het risico van een mogelijke brand of schadelijke gifstoffen te voorkomen. Met name traditionele haarden die hout of voorverpakte stammen verbranden, zullen veel roet produceren, wat kan leiden tot giftige creosootvorming als ze niet goed worden onderhouden.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Een open haard leren schoonmaken lijkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Als je niet weet waar je moet beginnen, volg dan onze gids over hoe je een open haard schoonmaakt met deze eenvoudige stappen.

Hoe maak je een open haard schoon - gas of elektrisch

Wat je nodig zult hebben

Stofdoeken

Een zacht penseel of penseel

Stofzuiger

Afwasmiddel

Metalen astroffel en metalen emmer

Sony Bravia 75 inch tv

Glasreiniger voor open haarden

Metaalpoets

Droge doeken

Apple 6 vs se horloge

Beschermende handschoenen en brillen

een. Eerste, zet de gas- of stroomschakelaar uit; voordat u begint met schoonmaken. Zoek bij een gashaard de gasklep aan de binnenkant en zorg ervoor dat deze in de 'uit'-stand staat, om een ​​gevaarlijk lek in huis te voorkomen. Dan, wacht een paar minuten zodat de haard kan afkoelen.

twee. Volgende, verwijder de gasblokken en lavastenen en plaats op een oude handdoek buiten of in een geschikte ruimte om schoon te maken. Met een zachte penseel, voorzichtig veeg vuil of puin weg.

Man schoonmaak glas van de open haard(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

3. Reinig de binnenkant van uw haard met een stofzuiger, met behulp van een opzetborstel. Hiermee worden alle stofballen, spinnenwebben of ander vuil dat zich binnenin bevindt, verwijderd.

Vier. Verwijder of open de glazen afdekking om maak het haardglas schoon met een glasreiniger voor open haarden. Spray op een droge doek of handdoek en wrijf met cirkelvormige bewegingen over het glas. Dit verwijdert alle ophoping van vuil of aanslag op het glas. Probeer geen schurende reiniger te gebruiken die krassen op het oppervlak veroorzaakt.

5. Volgende, grondig veeg de binnenranden en de buitenkant van uw haard af met een zachte doek gedrenkt in warm zeepsop. Zorg ervoor dat u de doek telkens met warm water uitspoelt om het opgehoopte roet of vuil te verwijderen en veeg droog met keukenpapier.

Gebruik altijd water wanneer u de binnenkant van uw haard schoonmaakt, aangezien agressieve chemicaliën uit schoonmaakproducten kunnen reageren op de hitte in een haard.

Buitenkant haard schoonmaken(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

6. Als u metalen ijzers of accessoires heeft, maak deze dan schoon met afwasmiddel en water en volg met: een metaalpoets. Dit geeft het die extra glans en herstelt het weer als nieuw.

7. Neem de tijd voor uw open haard volledig drogen voordat u uw stammen en stenen weer naar binnen plaatst.

Open haard metalen gereedschap(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

beste cloudservice voor bedrijven

Hoe maak je een houtgestookte open haard schoon?

een. Blus eventuele branden en wacht op de open haard helemaal afkoelen voordat u de as leegt.

twee. Volgende, leg een stofdoek of oude handdoeken neer om de vloer te beschermen tegen gemorst roet of stoffige as.

3. Het dragen van handschoenen en een veiligheidsbril, gebruik een kleine troffel om as in een metalen ascontainer te legen of emmer. Laat de emmer buiten staan ​​en wacht 24 uur voordat u het weggooit het in je tuin (je groenten zullen dol zijn op de as). Onthoud om gebruik nooit een plastic container om as op te slaan en bewaar de asemmer niet binnenshuis . Dit kan een ophoping van koolmonoxide veroorzaken die zich kan verspreiden en het huishouden kan beïnvloeden.

Haard as schoonmaken(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Vier. Dan, maak de glazen deur schoon van uw brander met een kachelglasreiniger om houtskoolstof te verwijderen. Veeg het af met een vochtige handdoek tot het schoon is, en droog met keukenpapier .

5. Eindelijk, reinig de buitenkant van uw haard door een stofzuiger met een zachte borstel te gebruiken. Hiermee worden eventuele losse sporen van roet of as verwijderd. Veeg af met een droge doek want een vochtige doek kan na verloop van tijd roest op uw haard veroorzaken.

As in een metalen emmer(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

70 in lg smart-tv

Voor houtgestookte haarden is het altijd aan te raden om: installeer een brandalarm en koolmonoxidemelder om uw gezin en huis veilig te houden.

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Hoe vaak moet ik mijn haard schoonmaken?

Het wordt aanbevolen door de National Fire Protection Association (NFPA), alle schoorstenen van open haarden moeten minstens één keer per jaar worden schoongemaakt. Hiervoor dient u een schoorsteenveger in te schakelen om het rookkanaal te reinigen; anders kan er zich binnenin vuil ophopen en brand veroorzaken.

Gashaarden moeten jaarlijks worden geïnspecteerd door een gekwalificeerde professional om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke lekken zijn en dat ze naar behoren functioneren.

De beste aanbiedingen voor elektrische haarden van vandaag Amazon VK Bekijk vergelijkbaar Amazone Geen prijsinformatie Controleer Amazon We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen