Hoe rozen te snoeien en wanneer?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Zelfs de meest ervaren tuiniers zullen zich soms afvragen hoe ze rozen moeten snoeien. Het lijkt misschien een eenvoudige taak, maar als je er eenmaal aan toe bent, kan het behoorlijk ontmoedigend zijn. Aan de ene kant wil je de plant niet beschadigen, maar aan de andere kant kan hij overwoekerd zijn en er rommelig uit gaan zien.

In ieder geval zullen alle soorten rozen op een bepaald moment moeten worden gesnoeid voor een gezonde hergroei en verse bloemen. De taak is snel en gemakkelijk, als je eenmaal weet wat je doet, en je rozenstruik zal er fris uitzien als hij ook teruggroeit. Hier leest u hoe u rozen snoeit en wanneer u het moet doen.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Eerst moet u controleren wat voor soort rozen u heeft. Als u het niet zeker weet, hoeft u zich geen zorgen te maken, want we behandelen de basisprincipes hieronder die voor alle soorten rozen werken.

Hoe rozen te snoeien — De grondbeginselen

Wat je nodig zult hebben

Bypass snoeischaar

Beschermende tuinhandschoenen

een. Altijd bypassschaar gebruiken in plaats van een aambeeldschaar voor een zuivere snede die de stengel niet beschadigt. Wil jij ook draag effectieve tuinhandschoenen evenals lange mouwen zodat je volledig beschermd bent tegen eventuele doornen. Als je deze niet hebt, is de Fiskars Stalen Snoeischaar en OZERO lederen werkhandschoenen zijn beide goede opties van Amazon.

4k tv zwarte vrijdag verkoop

twee. Hoe ver je ook kiest om terug te snoeien, alle sneden moeten worden gemaakt in een hoek van 45 graden, 5 mm boven een knop , en moet er vanaf af hellen.

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

3. Als je in het voorjaar snoeit, begin met het verwijderen van alle resterende bladeren , zodat u beter kunt zien wat u doet.

Vier. Als uw rozen relatief nieuw zijn (minder dan een jaar oud), alleen licht snoeien zou nodig moeten zijn , of helemaal niet, omdat het nog in de vroege groei is en zijn wortels moet vestigen. Over het algemeen betekent dit slechts een reductie van ongeveer een derde van de totale omvang.

5. Als u een oudere plant heeft, kunt u: verder terugsnoeien om meer groei te stimuleren , of gewoon om de vorm op te ruimen.

6. Als je meer uiterlijke groei wilt, terugsnoeien tot naar buiten gerichte toppen . Je kunt ook enkele stengels naar binnen snoeien als je meer hoogte wilt stimuleren.

7. Je zou ook moeten snij alle verstrengelde stengels weg die strijden om ruimte of elkaar kunnen beschadigen. Je kunt verse sneden verzegelen als je dat wilt, maar dat is niet nodig, want rozen zorgen voor zichzelf.

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

8. Je zou ook moeten verwijder alle dode of dunne stengels die waarschijnlijk geen bloemen zullen produceren - terugsnoeien tot het levende hout, dat er aan de buitenkant groen uitziet. Ontdoe je van zieke takken je ziet het ook door weer terug te snoeien naar de gezonde tak.

9. Je kan ook verwijder de algemene houtachtige begroeiing , maar houd in de gaten hoe dun je plant er hierdoor uitziet.

10. Snijd in de gewenste vorm , maar als je meer bloemen aan de onderkant wilt, snij dan de bovenkant in een koepel in plaats van plat.

elf. Houd er rekening mee dat als u uw rozen direct terugsnoeit, ze mogen pas het volgende jaar opnieuw bloeien, omdat alle energie in plaats daarvan gaat naar het opnieuw laten groeien van de stengels.

Wees niet verlegen bij het snoeien van uw rozen - de meeste zullen zichzelf herstellen en snel teruggroeien. Het is uiteindelijk beter voor de plant om hem te snoeien in plaats van hem alleen te laten.

Hoe rozen te snoeien — Knock Out rozen

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

beste vr-games voor pc

Knock Out-rozen moeten worden gesnoeid terwijl ze inactief zijn zodra ze een hoogte van 3-4 voet hebben bereikt, en je kunt ze terugsnoeien met ongeveer een derde van hun totale hoogte. Houd er rekening mee dat de hergroei kan plaatsvinden tot 12 inch onder de sneden die u maakt. Deadheading is niet nodig bij Knock Out-rozen, maar het stimuleert wel nieuwe bloemen. Volg anders de algemene aanwijzingen hierboven, verwijder eerst alle oude of dode stengels en snijd terug naar de gewenste vorm.

Hoe rozen te snoeien — Klimrozen

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Klimrozen kunnen indien nodig drastisch worden verminderd tot aan de basis - zolang u tussen de 3-5 stokken laat die 5 voet of langer zijn. Als uw klimroos maar één dikke stengel heeft, snoei deze dan niet te hard terug. Snijd het terug met maximaal een derde of een half, anders groeit het misschien niet terug. Als algemene regel geldt dat u bij het snoeien van klimrozen het ondersteunde frame ongesnoeid moet laten en in plaats daarvan aan de zijscheuten moet werken, tenzij het frame in een ongewenste richting groeit die niet kan worden ondersteund.

Wanneer moet je rozen snoeien?

De late winter of het vroege voorjaar is de beste tijd om de meeste rozensoorten te snoeien, zodra de laatste nachtvorst is gevallen. Als je een rozensoort hebt die één keer per jaar bloeit, wacht dan tot na de bloei voordat je gaat snoeien - dit zal waarschijnlijk in de vroege zomer zijn. Bij Struikrozen na de bloei in de zomer snoeien. U wilt er een gewoonte van maken om uw rozen één keer per jaar te snoeien voor de beste groei.

Elke zware snoei daarna zal alleen maar het aantal bloemen verminderen dat u in de toekomst zult krijgen. We raden af ​​om in de herfst terug te snoeien, omdat je rozen hierdoor vatbaarder zijn voor vorst.

De beste Felco F-2 Classic handmatige handsnoeier van vandaag en aanbiedingen In prijs verlaagd FELCO F-2 068780 Klassieke... Amazone Prime $ 73,99 $ 59,59 Visie Lage voorraad Verlaagde prijs Felco F-2 Klassieke Handmatige Hand... Walmart $ 85,54 $ 68,58 Visie Korting Felco F-2 Klassieke Handmatige Hand... Amazone Prime $ 86,98 $ 75,76 Visie Toon meer aanbiedingenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen