Systeemherstel gebruiken in Windows 10

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Het is essentieel voor alle pc-gebruikers om te weten hoe ze Systeemherstel in Windows 10 moeten gebruiken. Wanneer uw computer begint te crashen, foutmeldingen weergeeft of zelfs helemaal niet opstart, kan een systeemherstel een echte redder in nood zijn.

Systeemherstel, geïntroduceerd in Windows Me in 2000, werkt door het creëren van 'herstelpunten' waarmee u een computer die zich misdraagt, inclusief de systeembestanden en instellingen, geïnstalleerde programma's en het Windows-register, terug kunt zetten naar een eerder tijdstip toen deze nog werkte naar behoren.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Systeemherstel wordt gebruikt om één keer per week automatisch herstelpunten te maken, maar in Windows 10 wordt er alleen een instantie gemaakt wanneer er een belangrijke gebeurtenis op uw pc plaatsvindt, zoals een update, programma, installatie van stuurprogramma's of een systeeminstelling die wordt gewijzigd. Het is ook mogelijk om zelf herstelpunten aan te maken.

Vreemd genoeg, als je bedenkt hoe handig Systeemherstel is, stopt Windows 10 de tool weg in het gedeelte Systeemeigenschappen van het Configuratiescherm en schakelt het niet eens standaard in. Het maakt nu deel uit van een bredere functie genaamd Systeembescherming, waardoor het nog moeilijker te vinden is.

In onze onderstaande gids leggen we uit hoe u Systeemherstel activeert in Windows 10, hoe u handmatig een herstelpunt maakt en hoe u een herstelpunt gebruikt om uw pc terug te zetten naar een correct werkende staat als er iets misgaat. We bespreken ook hoe u Systeemherstel uitvoert wanneer Windows niet opstart.

Systeemherstel gebruiken in Windows 10: Systeembeveiliging inschakelen

Zoals hierboven vermeld, is Systeemherstel standaard uitgeschakeld in Windows 10. Mogelijk realiseert u zich dit pas als u ongewenste wijzigingen ongedaan moet maken en ontdekt dat u dit niet kunt. Hier leest u hoe u Systeembeveiliging inschakelt, inclusief het hulpprogramma Systeemherstel.

1. Typ systeemherstel in het zoekvak van Windows 10 en klik op Een herstelpunt maken in de resultatenlijst.

pc of xbox-serie x

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

twee. Het dialoogvenster Systeemeigenschappen wordt nu geopend op de Tabblad Systeembeveiliging . In het gedeelte Beveiligingsinstellingen, selecteer je hoofdsysteemschijf , die meestal wordt aangeduid met C:, en klik op de knop Configureren.

best beoordeelde draagbare telefoonoplader

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

3. Selecteer Systeembeveiliging inschakelen onder Instellingen herstellen. U kunt ook de maximale hoeveelheid schijfruimte aanpassen die is toegewezen aan herstelpunten.

Omdat Windows 10 het gebruik van schijfruimte echter automatisch afhandelt, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken, tenzij u bijna geen ruimte meer heeft op uw harde schijf.

In dezelfde doos kun je ook: klik op Verwijderen om oude systeemherstelpunten te verwijderen mocht u dat op een later tijdstip nodig hebben.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

4. Klik op Toepassen , dan oke om Systeemherstel te activeren en het vak Systeembeveiliging voor uw hoofdsysteemstation te sluiten.

Windows 10 zal nu automatisch een herstelpunt maken wanneer er een belangrijke wijziging in uw systeem wordt aangebracht.

Herhaal stap 2 en 3 voor uw andere schijven, als u ook daarvoor Systeembeveiliging wilt inschakelen.

Systeemherstel gebruiken in Windows 10: een herstelpunt maken

Hoewel Windows 10 herstelpunten automatisch verwerkt, wilt u misschien ook handmatig een punt maken voordat u een grote wijziging aanbrengt op uw pc. U kunt bijvoorbeeld van plan zijn om systeeminstellingen aan te passen of een potentieel riskante download te openen. Hier is hoe het te doen.

een. Herhaal stap 1 in het vorige gedeelte om het dialoogvenster Systeembeveiliging te openen. Selecteer de schijf waarvoor u een systeemherstelpunt wilt maken, en klik op de knop Maken .

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

2. Voer een beschrijvende naam in voor uw herstelpunt zodat u het later kunt identificeren. Windows 10 voegt de datum en tijd automatisch toe. Klik op Maken om door te gaan.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

3. Systeembeveiliging zal nu maak je herstelpunt aan . Dit kan even duren, afhankelijk van hoeveel gegevens er moeten worden bespaard.

wat is een rtx 3080

Eenmaal voltooid, ziet u een bericht waarin wordt bevestigd dat het herstelpunt met succes is gemaakt. Klik op Sluiten om af te sluiten .

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Systeemherstel gebruiken in Windows 10: uw systeem herstellen

Hopelijk hoeft u uw systeem niet te vaak te herstellen, maar als uw pc zich misdraagt, bijvoorbeeld als hij blijft crashen of als bepaalde functies niet werken, kunt u als volgt problematische wijzigingen ongedaan maken door Windows naar een vorige staat te herstellen.

een. Open het vak Systeemeigenschappen, op dezelfde manier als eerder beschreven, en klik op de knop Systeemherstel op het tabblad Systeembeveiliging.

Als de optie grijs is, heb je helaas geen herstelpunten beschikbaar

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

twee. Wanneer het venster Systeemherstel wordt geopend, Klik volgende starten. Selecteer het herstelpunt waarnaar u wilt dat uw systeem terugkeert.

Het is ook de moeite waard klikken op Scannen naar getroffen programma's om te controleren welke programma's en stuurprogramma's worden verwijderd omdat ze zijn geïnstalleerd nadat het herstelpunt is gemaakt.

Klik op 'volgende' om door te gaan .

beste deal voor Dell laptops

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

3. Controleer en bevestig de details van het herstelpunt, dan klik op de knop Voltooien. Dit zal uw systeem terugbrengen naar de goede werkende staat die het was toen dat punt werd gemaakt.

Houd er rekening mee dat Systeemherstel uw pc opnieuw moet opstarten om te voltooien, dus zorg ervoor dat u sla alle geopende bestanden op voordat u op Voltooien klikt.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Bovendien kan Systeemherstel niet worden onderbroken terwijl het bezig is. Het kan lang duren, dus het is verstandig om tijdens het wachten iets buiten uw computer te doen!

Systeemherstel gebruiken wanneer uw Windows 10 pc niet wil opstarten

Als uw pc niet goed opstart zodat u Systeemherstel kunt uitvoeren, of bijna onmiddellijk crasht, kunt u de tool uitvoeren via de 'Geavanceerde opstartopties' van Windows 10. Hier leest u hoe u met deze methode toegang krijgt tot Systeemherstel.

een. Start of herstart uw pc, dan druk op de F11-toets terwijl het opstart. Alternatief, houd de Shift-toets ingedrukt terwijl u uw systeem opnieuw opstart.

Er verschijnt een blauw scherm met de vraag 'Kies een optie'. Selecteer 'Problemen oplossen'.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

twee. U krijgt nu de 'Geavanceerde mogelijkheden' scherm. Zo niet, zoek dan naar een knop met die naam en klik erop.

Hoe dan ook, selecteer de optie Systeemherstel .

hoe snel moet 5g zijn?

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

3. Kies uw Windows-account, voer uw wachtwoord in, dan klik op Doorgaan .

Hiermee wordt de wizard Systeemherstel geopend. U kunt uw pc nu herstellen naar de vorige werkende staat, zoals beschreven in de vorige sectie.

De beste laptopdeals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over02dagen00uur23minutenVier vijfdroog MacBook Air M1 Amazone $ 799 Visie Deal eindigtma 29 novKorting Lucht met M1-chip (13-inch,... Walmart $ 1.544,92 $ 998 Visie MSI - GF65 THIN 15.6' Gaming... Beste koop $ 999,99 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen