Ik dacht dat Amazon Fire TV's afval waren - maar de nieuwe Omni verandert dat

(Afbeelding tegoed: Amazon)

Amazon heeft de afgelopen week furore gemaakt in de tv-wereld en kondigde aan dat twee nieuwe modellijnen van smart-tv's die het Fire TV-platform gebruiken en (in een primeur voor de retailer) de naam Amazon dragen. Met de nieuwe Amazon Fire TV 4-Series en Omni Series TV's die nu te koop zijn, is het een grote verandering in de manier waarop Amazon de smart TV-categorie benadert.

Met meer premium prijzen en een uitgebreide functieset zien de nieuwste Amazon Fire TV's er beter uit dan ooit en doen ze meer dan alleen Amazon's streamingdiensten en advertenties voor Amazon-producten aanbieden. Maar het is ook een grote verandering naar meer premium producten, een spil van het budget-shopper-segment dat het bedrijf de afgelopen jaren zo agressief nastreefde. Het zou ook een grotere schok voor de tv-wereld kunnen betekenen.Een korte geschiedenis van Amazon Fire TV

  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Amazon is in de streaminggame sinds begin 2014, toen ze voor het eerst de eerste generatie Fire TV-streamingstick aankondigden. Het was de eerste van vele, en Amazon's groeiende familie van Fire TV-streamingapparaten is uitgebreid met nieuwe opties, concurrerende functies zoals live tv-weergave en steeds geavanceerdere spraakbesturing met Alexa.

Amazon TV's werden gelanceerd in 2017 en waren in wezen goedkope full HD- en 4K-modellen met ingebouwde streaming-hardware. Afkomstig van fabrikanten zoals Element, Westinghouse, Toshiba en Best Buy's winkelmerk Insignia, werden deze eerste jaren van Amazon Fire TV Edition smart-tv's slecht genoemd - serieus, ik heb veel te veel nachten doorgebracht met nadenken over de beste manier om dingen te ontleden als ik het heb over 'Fire TV Edition-tv's' – maar ze waren ook goedkoop in aanschaf en werden vaak verkocht voor de laagste prijs van elke 4K smart-tv.

In 2019 had ik, na het reviewen van een aantal van die vroege modellen, genoeg gezien. Die eerste jaren van Amazon Fire TV Edition smart-tv's waren niet geweldig. Dus organiseerde ik een interventie. Eigenlijk schreef ik een opiniestuk waarin ik klaagde over het feit dat de software van Amazon voldoende bruikbaar was (afgezien van een voorliefde voor hardhandige advertenties), en dat de hele Fire TV-reeks pijn had van de waardeloze hardware die deze tv's gebruikten.

airpod pro's vs airpods

Ik had een lijst met klachten, maar een bepaald advies was om betere hardwarefabrikanten te zoeken. Ik zei eigenlijk: 'Als ik Amazon was, zou ik TCL smeken om de volgende Fire Edition TV te maken.'

Heeft Amazon zojuist mijn Fire TV-advies opgevolgd?

Nou, het duurde maar een paar jaar, maar het lijkt erop dat Amazon eindelijk een deel van mijn advies opvolgt. Het heeft HDR-ondersteuning toegevoegd. Het heeft de kwaliteit van sets van Insignia en Toshiba verhoogd. (Uitchecken Toshiba Fire TV versus Insignia Fire TV: welke smart-tv van minder dan $ 500 wint? om de nieuwste modellen naast elkaar te zien vergelijken.) De Fire TV-interface heeft een broodnodige update gekregen en heeft een aantal beleidswijzigingen aangebracht rond reclame die de neiging van de winkelgigant voor agressieve advertenties kunnen temperen.

En eindelijk komt Amazon met zijn eigen tv's van het Amazon-merk, met een betere constructie en verbeterde functies. Niet alleen dat, maar als we de geruchten mogen geloven, worden sommige van deze sets daadwerkelijk vervaardigd door TCL – de grootste suggestie die ik destijds aan Amazon heb gedaan.

Toen ik contact opnam met TCL om een ​​opmerking over de nieuwe tv's te krijgen, konden ze me niet veel vertellen. 'Het is gebruikelijk dat TCL zowel componenten als montage levert aan onze concurrenten op het gebied van merk-tv's,' zei een vertegenwoordiger van TCL. Of ze enkele van Amazon's nieuwe Fire TV's maakten, konden ze niet zeggen, maar zeiden wel dat 'ons bedrijf werkt met vertrouwelijkheidsovereenkomsten die ons verbieden die merknamen bekend te maken'. Neem dat zoals je wilt.

Een grote verandering voor Amazon...

Ongeacht wie de nieuwe sets maakt, Amazon heeft een aantal belangrijke stappen gezet om van Fire TV een serieuze speler in de smart TV-ruimte te maken.

Nieuwe slimme functies integreerden Amazon-producten zoals: Ring video deurbel camera's en Alexa-vaardigheden voor allerlei slimme apparaten voor thuisgebruik. Dit zijn grote lacunes die moeten worden opgevuld als Amazon wil concurreren met de onlangs vernieuwde Google TV, die snel een van de beste smart-tv-besturingssystemen is geworden die er zijn.

Met de verbeterde hardware komen hogere prijzen, wat tweerichtingsverkeer is als het gaat om technische producten. Het is duidelijk dat er een groot aantal shoppers is die lagere prijzen willen, ongeacht wat het product biedt. Maar voor de meeste shoppers is de prijs een vrij duidelijke indicator van de productkwaliteit. En dat is niet alleen een kwestie van primen en verankeren, er is een duidelijke correlatie tussen de prijsklasse waarin een tv valt en het niveau van functies, prestaties en constructie dat je van een tv mag verwachten.

Vooral de nieuwe prijzen op Amazon's Omni TV's weerspiegelen een groeiend vertrouwen in Fire TV als merk, en in de inschatting van het publiek van Fire-powered TV's. Of de nieuwe Fire TV 4-Series en Omni Series-modellen dat vertrouwen in de hoofden van het kopende publiek helpen versterken, valt nog te bezien. Maar ik ben bijvoorbeeld blij om te zien dat Amazon zijn slimme tv-spel opvoert.

apple watch bloeddruk controleren

... en een grotere verandering voor smart-tv's

Een door Amazon aangedreven smart-tv-lijn van de online winkelgigant zou niet alleen een manier zijn voor Amazon om meer geld te verdienen. Het zou ook een echte uitdaging vormen voor concurrenten, met name Google en Roku, die leidende posities innamen op het gebied van tv-software van derden.

Amazon heeft altijd een deel van deze taart genomen, bijna volledig dankzij de extreme betaalbaarheid van zijn Fire TV's, die vaak de headliners zijn onder sterk afgeprijsde tv's tijdens verkopen zoals Black Friday en Amazon Prime Day. Natuurlijk, Fire TV heeft een aantal solide slimme functies, maar dat is niet altijd het belangrijkste verkoopargument voor deze tv's geweest. De voordelige prijsstelling is wat Fire TV's topverkopers maakt, niet de functieset.

Maar de nieuwe modellen hebben dingen uitgewerkt met far-field-microfoons voor handsfree spraakbesturing, en een diepere integratie met slimme huismerken van Amazon, zoals Ring, zal de nieuwe Fire TV's steviger in het centrum van het verbonden huis plaatsen. Spraakgestuurde Zoom-oproepen en ondersteuning voor USB-webcams zullen ook rechtstreeks concurreren met vergelijkbare Google Duo-functies die worden aangeboden op Google TV-modellen. Fire TV's graven eindelijk in de slimmere kant van smart-tv's, die verder gaat dan alleen streamen.

Afkomstig van het bedrijf dat spraakgebaseerde producten echt naar de mainstream heeft gebracht, is dit een handschoen die wordt gegooid. En het had niet op een beter moment kunnen komen. Als Amazon ineens een echte concurrent heeft van de beste Roku-tv's, of de nieuwste Google TV-modellen, dan is de smart tv-markt een stuk interessanter geworden.

De nieuwste Fire TV-modellen van Amazon Introductie van Amazon Fire TV... Amazon Fire TV 65' Omni-serie Amazone $ 829,99 Visie Bekijk alle prijzen Amazon 4-Series Fire 4K TV Amazon Fire TV 50-inch 4-serie Amazone $ 329 Visie Bekijk alle prijzen Deal eindigt over16u 23m 54sWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
  • Categorie Tv