iPhone 12 Pro en LiDAR — waarom deze opwindende technologie de Galaxy Note 20 zal verslaan

Krediet: ConceptsiPhone

iphone 12 pro versus x

Al een tijdje de iPhone 12 Pro, of in ieder geval de iPhone 12 Pro Max, is getipt om een ​​LiDAR-sensor te krijgen die lijkt op die in de achterste camera-array van de iPad Pro 2020 .

Het lijkt misschien een vreemde zet om de technologie die vaak wordt gebruikt in voertuignavigatie in een smartphone te stoppen. Maar telefooncameratechnologie is tegenwoordig zo goed dat telefoonfabrikanten nieuwe manieren proberen te vinden om het te verbeteren en dat is wat Apple lijkt te doen met zijn uitstapje naar LiDAR-technologie.  • Dit zijn de beste iPhone AR-apps die je nu kunt downloaden
  • Apple Glass-rivaal zou de coolste functie van de iPhone 12 kunnen stelen
  • Net binnen:Elk nieuw iPhone12-model is zojuist uitgelekt
  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Dus je vraagt ​​​​je nog steeds af wat een LiDAR-sensor in vredesnaam is en waarom een ​​iPhone of iPad er een nodig zou hebben? Laat het ons uitleggen.

Wat is een LiDAR-scanner?

Kortom, LiDAR staat voor Light Detection and Ranging. Het is eigenlijk het middel waarmee lasers worden gebruikt om afstanden en diepten te berekenen. Laserstralen worden uit de LiDAR-scanner geschoten en het duurt even hoe lang het duurt om terug te kaatsen naar de sensor, en berekent vervolgens de afstand en diepte van objecten waar het laserlicht vanaf is weerkaatst. Dit alles gebeurt heel snel - niet helemaal de snelheid van het licht, maar sneller dan je waarschijnlijk zou kunnen raden dat een afstand is.

LiDAR wordt al eeuwenlang gebruikt in vliegtuigen, ruimtevaart en militaire toepassingen. Maar recentelijk dook het op in consumentengadgets. Als je een robotstofzuiger hebt, gebruikt die waarschijnlijk LiDAR om te bepalen waar hij naartoe gaat. En LiDAR is een van de belangrijkste manieren waarop auto's zonder bestuurder en zelfrijdende systemen veilig over wegen navigeren.

Naarmate de technologie verbetert en de rekenkracht in smartphones en tablets wordt vergroot, is het mogelijk om ze uit te rusten met LiDAR-sensoren.

(Afbeelding tegoed: Apple)

Waarom LiDAR gebruiken in smartphones?

Telefoons zoals die van Samsung Galaxy S20 Ultra en Galaxy Note 10 Plus hebben time-of-flight (ToF) sensoren die meten hoe lang het infrarood licht nodig heeft om terug te kaatsen naar de sensor. Dat zorgt voor een grotere dieptewaarneming.

Dus je kunt je afvragen waarom een ​​LiDAR-scanner nodig is op de huidige iPad Pro en waarschijnlijk de iPhone 12 Pro? Welnu, de nieuwste LiDAR-systemen gebruiken meerdere laserpulsen om delen van een omgeving zeer snel te scannen, terwijl ToF-sensoren de neiging hebben om een ​​enkele straal infrarood licht te gebruiken.

Als gevolg hiervan scannen LiDAR-systemen in feite meer dingen en nemen ze meer gegevens op met betrekking tot de scène waarop de scanner wordt gericht. Een beter bereik en meer scanpotentieel betekent dat LiDAR een object voor of achter andere objecten beter kan detecteren. Dit proces, dat bekend staat als 'occlusie', stelt LiDAR in staat om een ​​rijker beeld op te bouwen van de omgeving die wordt gescand.

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

En dankzij het gebruik van computeralgoritmen en computationele fotografie kon LiDAR foto's met een dieper gevoel van diepte leveren. Maar dit is niet iets dat we hebben gezien in de iPad Pro, die niet eens een portretmodus ondersteunt met zijn achteruitrijcamera-array.

Echt, LiDAR op de iPad Pro gaat meer over het verbeteren van augmented reality-ervaringen en apps. Het grotere scanpotentieel betekent dat virtuele objecten realistischer worden gesuperponeerd over een echte omgeving, en de mogelijkheid om objecten digitaal nauwkeuriger te meten.

Hoewel we ontdekten dat de LiDAR-scanner in de iPad Pro goed werkt met sommige AR-apps, zoals IKEA Place, kunnen 3D-objecten niet met voldoende nauwkeurigheid worden gescand om te zeggen, stuur die gegevens naar een 3D-printer voor replicatie, iets dat zou de iPad Pro zeker meer 'Pro' maken.

En het aantal apps dat gebruik kan maken van de LiDAR-technologie op de iPad Pro is vrij klein. De ontwikkelaars van de Halide camera-app deden dat wel een diepe duik in het LiDAR-systeem van de iPad Pro en merkte op dat er geen API's zijn om ontwikkelaars toegang te geven tot de onderstaande gegevens die worden geleverd door wat wordt gescand op 3D-oppervlakteniveau.

Apple heeft zijn ARKit om ontwikkelaars een raamwerk te bieden om AR-apps voor hun apparaten te maken. Maar tot nu toe lijken AR-apps niet bijzonder productief.

Waarom LiDAR in de iPhone 12 Pro plaatsen?

Het antwoord daarop is niet eenvoudig, aangezien het gebruik van LiDAR in smartphones en andere mobiele gadgets een beetje een kip-en-ei-situatie is. Zonder een hele reeks AR-apps zou slimme LiDAR-technologie verspild kunnen worden. Maar zonder de extra detectiekracht van een LiDAR-systeem, kunnen AR-apps uiteindelijk matte ervaringen worden.

Dus het plaatsen van een LiDAR-scanner in de iPhone 12 Pro, die waarschijnlijk veel meer zal verkopen dan de iPad Pro, is een geval van 'als je het bouwt, zullen ze komen'. Met een iPhone 12 Pro met een LiDAR-sensor erin de handen van honderdduizenden mensen, kunnen ontwikkelaars meer gedwongen zijn om AR-apps te maken die met LiDAR werken.

Een recent rapport beschrijft hoe de iPhone 12 Pro gebruikt een LiDAR-sensor van Sony . En door het gebruik van lichtpulsen meet de LiDAR-sensor de afstanden van objecten waarop de telefoon is gericht.

In de basis zou dit gebruik van LiDAR betere opnamen in de portretmodus mogelijk moeten maken, waarbij de extra dieptegegevens een betere vervaging van de achtergronden mogelijk maken terwijl het onderwerp van de opname duidelijk in beeld blijft. Mogelijk kan dit de iPhone 12 Pro helpen opnamen te maken die vergelijkbaar zijn met DSLR-camera's, een mijlpaal die smartphonefotografie nog niet echt heeft bereikt.

De LiDAR-sensor zou ook moeten kunnen helpen met video, omdat hij de diepte van objecten of onderwerpen zou kunnen volgen terwijl ze in het frame bewegen.

Krediet: ConceptsiPhone

Op korte termijn kan dit betekenen dat er meer AR-tools komen om kamers op te meten en te kijken hoe een hoek eruit zou kunnen zien als er een bijzettafeltje aan zou worden toegevoegd of hoe je vriend eruit zou kunnen zien in een nieuw jasje. En AR-games zouden een stuk minder onhandig en aantrekkelijker aanvoelen.

Na verloop van tijd, als de technologie echt van de grond komt in smartphones, kunnen we dan apps zien waarmee je een object kunt scannen om het opnieuw te maken in een ander materiaal of 3D-modellen te scannen om naar fabrikanten te sturen om te bouwen. Er is een reële kans dat LiDAR een hele reeks creatieve apps en services mogelijk maakt.

De iPhone 12 zal serieuze cameraconcurrentie hebben van de aanstaande Samsung Galaxy Note 20, die naar verwachting een vergelijkbare camera-array zal bevatten als de Galaxy Note 20-serie. Dat betekent dat het een 12 MP ultrabrede camera, een 48 MP telelens en maar liefst 108 MP brede lens kan bevatten, compleet met een time-of-flight-sensor. Maar de LiDAR-scanner van de iPhone 12 kan die speciale ervaringen mogelijk maken die verder gaan dan pure resolutie of kracht.

Dit is natuurlijk allemaal speculatie gebaseerd op het gerucht dat de iPhone 12 Pro inderdaad een LiDAR-scanner zal hebben; Apple zou er gewoon voor kunnen kiezen om in plaats daarvan een nieuwe lens in de achterste camera-array te plaatsen. Maar het biedt ons een glimp van hoe LiDAR verder kan komen uit industriële en luchtvaartmachines en in uw eigen handen.

De beste Apple iPad Pro 12.9-deals van vandaag 28 Amazon-klantrecensies Black Friday Sale eindigt over01dagen01uur39minuten28droogLage voorraad Apple iPad Pro 12,9 inch 2e... Walmart $ 399 Visie Apple - Tweedehands - 12,9-inch... Beste koop $ 699,99 Visie Lage voorraad Apple iPad Pro (12,9 inch,... Amazone Prime $ 724 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen