Is het nieuwe WireGuard-protocol veilig?

Krediet: WireGuard

U kunt uw veiligheid, privacy en anonimiteit online drastisch verbeteren door a veilige VPN service, en bovendien kunt u zelfs een virtueel particulier netwerk gebruiken om deblokkeer sites en het streamen van inhoud die in uw land niet is toegestaan.

VPN's zorgen voor een beveiligde verbinding met een extern netwerk, zodat u gegevens kunt verzenden en ontvangen alsof u rechtstreeks met dat externe netwerk bent verbonden. De meeste VPN's voegen een sterke coderingslaag toe om alle heen en weer verzonden gegevens privé te houden.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Sommige van de beste VPN providers die we hebben beoordeeld, bieden de mogelijkheid om een ​​nieuw communicatieprotocol te gebruiken, WireGuard genaamd. Het is ontworpen om sneller te zijn dan meer gevestigde protocollen zoals OpenVPN en IPsec, maar is het ook veilig?

beste app voor eten bezorgen nyc
  • Wil je meer kijkvariatie? Zo verander je de regio op Netflix

Wat is een VPN-protocol?

WireGuard is een van de weinige VPN-protocollen die tegenwoordig veel worden gebruikt. Een VPN-protocol definieert de regels en specificaties van de communicatie tussen uw lokale netwerk en het externe netwerk, zoals het type codering dat zal worden gebruikt en hoe gebruikersauthenticatie werkt.

VPN-protocollen hebben vaak verschillende prioriteiten. Het verouderde PPTP VPN-protocol is bijvoorbeeld erg snel, maar ten koste van zeer onveilig. OpenVPN is erg veilig, maar kan relatief traag zijn. IKEv2 is ontworpen om bijzonder goed te werken op mobiele apparaten, waar de internetverbindingen vaak wisselen en vaak wegvallen.

Waarin verschilt WireGuard van andere protocollen?

WireGuard is een vereenvoudigd VPN-protocol. Terwijl protocollen zoals OpenVPN meer dan 400.000 regels code hebben, heeft WireGuard slechts ongeveer 4.000 regels. Dit maakt het gemakkelijker om te controleren en moeilijker om fouten te vinden om te misbruiken.

nieuwe Galaxy-telefoon komt uit

WireGuard gebruikt de nieuwste coderingsprotocollen (ChaCha20, Curve25519, BLAKE2s, SipHash24, HKDF, enz.), waardoor het aantoonbaar veiliger is dan oudere, meer gevestigde VPN-protocollen.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker is het duidelijkste voordeel van WireGuard een snellere verbindingstijd. WireGuard levert extreem snelle VPN verbindingen die vrijwel onmiddellijk kunnen worden verbonden, terwijl OpenVPN 10 seconden of langer kan duren om hetzelfde te doen. U zou ook een betrouwbaardere verbinding en een langere levensduur van de batterij moeten krijgen wanneer u een WireGuard VPN op een mobiel apparaat gebruikt.

Krediet: Yurchanka Siarhei/Shutterstock

Is WireGuard onafhankelijk gecontroleerd?

WireGuard is een relatief nieuw protocol, waarbij de stabiele 1.0 Linux-release pas in 2020 live gaat. Dit kan als een nadeel worden beschouwd, aangezien WireGuard al zo lang niet in productieomgevingen wordt gebruikt als meer gevestigde protocollen.

beste flashdrives voor mac

Maar WireGuard is sinds de oprichting in 2016 open source, dus geïnteresseerde beveiligingsprofessionals hebben de code bestudeerd op zoek naar mogelijke problemen - en de kleine codebase van WireGuard maakt het gemakkelijker om dergelijke problemen te vinden. In 2020 is een beveiligingsaudit door een derde partij uitgevoerd, die WireGuard alle zekerheid gaf.

Heeft WireGuard een zwak punt?

WireGuard is zeer veilig, maar is niet ontworpen met het oog op privacy.

Op het moment van schrijven is de grootste privacyzwakte van WireGuard de manier waarop het IP-adressen toewijst. Wanneer u verbinding maakt met een VPN-service via OpenVPN of IKEv2, krijgt u elke keer een ander IP-adres toegewezen. WireGuard geeft u in plaats daarvan elke keer hetzelfde IP-adres. Dit is sneller, maar het betekent dat de VPN-server logboeken moet bijhouden van uw echte IP-adres en verbindingstijdstempels.

Voor VPN-services met een focus op gebruikersprivacy en anonimiteit maakt dit WireGuard een relatief slecht protocol om standaard te gebruiken. Sommige VPN-providers die WireGuard aanbieden, hebben echter hun eigen systemen geïmplementeerd om deze fout te omzeilen. NordVPN, Mullvad en IVPN bieden allemaal hun eigen aangepaste versies van WireGuard die het probleem met het IP-adres omzeilen, dus er worden geen verbindingslogboeken bijgehouden.

Waar het op neerkomt:

WireGuard is een relatief nieuw VPN-protocol dat eenvoudig, snel en veilig is. De kleine codebase en focus op de nieuwste coderingsprotocollen maken het een van de best presterende VPN-protocollen die momenteel beschikbaar zijn.

Als u echter van plan bent VPN-services te gebruiken om uw browsen privé en anoniem te houden, moet u er rekening mee houden dat WireGuard standaard uw IP-adressen en verbindingstijden op de server moet bijhouden. Een paar VPN's hebben hun eigen oplossingen voor dit privacyprobleem geïmplementeerd, dus het is mogelijk om het veilige, snelle WireGuard-protocol te gebruiken zonder dat er logboeken worden bijgehouden.

Wat is de beste VPN voor mijn Android-apparaat?

NordVPN levert ongelooflijke WireGuard-snelheden
Als de grootste naam in de VPN-industrie, heb je waarschijnlijk wel eens van NordVPN gehoord. Gelukkig is het niet allemaal gebakken lucht, want Nord levert een eersteklas service die enorm veilig en geweldig is voor streaming – en het op WireGuard gebaseerde NordLynx-protocol is een van de snelste op de markt.

Met uitstekende apps op zowat elk apparaat en uitstekende klantenondersteuning, is dit een van onze topaanbevelingen. Plus, bij slechts $ 3,71 per maand met een geld-terug-garantie van 30 dagen is het ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

razer viper ultieme batterijduur
NordVPN levert ongelooflijke WireGuard-snelheden

NordVPN levert ongelooflijke WireGuard-snelheden
Als de grootste naam in de VPN-industrie, heb je waarschijnlijk wel eens van NordVPN gehoord. Gelukkig is het niet allemaal gebakken lucht, want Nord levert een eersteklas service die enorm veilig en geweldig is voor streaming – en het op WireGuard gebaseerde NordLynx-protocol is een van de snelste op de markt.

Met uitstekende apps op zowat elk apparaat en uitstekende klantenondersteuning, is dit een van onze topaanbevelingen. Plus, bij slechts $ 3,71 per maand met een geld-terug-garantie van 30 dagen is het ook een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Bekijk Deal Vergelijk de prijzen van de beste algemene VPN's van vandaag EXCLUSIEF - BESPAAR 49% Express VPN Express VPN 12 maanden $ 6.67/mnd Visie NordVPN NordVPN 2 jaar $ 3.29/mnd Visie +3 MAANDEN GRATIS Surfhaai Surfshark 24 Maanden $ 2.21/mnd Visie Inclusief 2 maanden gratis Cybergeest CyberGhost 2 jaar $ 2,25/mnd Visie EXCLUSIEF CYBERMAAND IPVanish IPVanish 2 jaar $ 2,92/mnd Visie We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen