Het is tijd voor Apple om Lightning voor USB-C te doden

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Apple is zelden iemand die met de stroom meegaat. Terwijl concurrenten misschien in één richting proberen te gaan, geeft Apple er doorgaans de voorkeur aan om zijn eigen ding te doen. Dat geldt vooral als het gaat om opladen, vasthouden aan eigen verbindingen zoals Lightning.

Behalve dat Apple Lightning op veel andere plaatsen heeft uitgefaseerd en USB-C heeft gebruikt op MacBooks en iPads. Het nieuwste USB-C Apple-apparaat is de $ 499 iPad mini 6 . Negen jaar na zijn debuut behoudt Lightning nog steeds zijn dominantie op de iPhone. Eerlijk gezegd wordt het tijd dat Apple het eindelijk voorgoed schrapt.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Lightning debuteerde voor het eerst in september 2012, als onderdeel van de iPhone 5 . Destijds gebruikte de meerderheid van de telefoonindustrie nog steeds micro-USB, wat Lightning een duidelijk voordeel gaf. Niet alleen was Lightning symmetrisch, het hoefde niet op een specifieke manier te worden aangesloten. Er werd ook gespeculeerd dat Lighting-connectoren steviger waren en Apple een voordeel gaven als het ging om compatibiliteit met docks en luidsprekersystemen.

Er werd ook gespeculeerd dat Apple controle zou houden over de toeleveringsketen van accessoires, aangezien micro-USB een open standaard was die door vrijwel iedereen kon worden gebruikt. Lightning zou echter rechtstreeks van Apple zelf moeten worden gelicentieerd.

Maar toen de telefoonindustrie overging op USB-C, dat veel van dezelfde voordelen bood als Lightning zonder licentieproblemen, hield Apple stand. Soort van.

In 2015, slechts drie jaar na de lancering van Lightning, lanceerde Apple een reeks MacBooks met USB-C. Het was een beetje een schokkende zet, aangezien USB-C nog in de kinderschoenen stond en de omschakeling van volledige USB-poorten nog niet echt was begonnen. In feite is de eerste USB-C-telefoon zou pas worden uitgebracht in de maand nadat Apple de nieuwe reeks MacBooks had aangekondigd.

Maar Lightning bleef in de buurt. Terwijl MacBooks tot op de dag van vandaag uitsluitend op USB-C vertrouwen, hield Apple Lightning nog steeds in de buurt voor iPhones, iPads en andere gerelateerde producten. Tot de lancering van de derde generatie iPad Pro in 2018, gelanceerd met USB-C.

Dat betekende dat de iPad Pro's van de derde generatie betere connectiviteit hadden met docks, externe beeldschermen, ethernet en alle andere dingen die USB-C te bieden heeft. Die verandering was echter exclusief voor de iPad Pro, die Apple altijd had geprobeerd op de markt te brengen als een alternatief voor de laptop, dus je kon bijna de logica zien om de verandering daar aan te brengen, maar niet elders.

De iPad Air volgde in 2020 met een eigen herontwerp en USB-C-poort, en nu hebben we de nieuwe iPad mini.

Het is tijd om groot te worden op USB-C of naar huis te gaan

De nieuwe $ 499 iPad mini 6 is aangekomen, en het is absoluut niet de bedoeling dat het een laptopvervanging is, aangezien het Magic Keyboard-ondersteuning mist.

Het is nog steeds een kleine iPad, maar heeft USB-C-connectiviteit in plaats van Lightning. Waarom? Het is niet duidelijk, maar het geeft de iPad mini 6 het potentieel om een ​​veelzijdiger apparaat te worden. Het laat ons echter zien dat het tijd wordt dat Apple de verouderende Lightning-connector voorgoed dumpt.

Het is niet duidelijk wat de plannen van Apple voor USB-C zijn, maar we bevinden ons nu in het stadium waarin sommige Apple-producten de standaard gebruiken, terwijl andere nog steeds vertrouwen op de nu negen jaar oude Lightning. Het is nu zover dat het bijzonder verwarrend is.

Vroeger waren het laptops en iPad Pro's met USB-C, wat vrij eenvoudig te volgen was. Maar als je USB-C iPad mini in de mix gooit, terwijl je ook vasthoudt aan Lightning voor de gloednieuwe instap-iPad 9, kan er verwarring ontstaan.

Ondertussen maken rivaliserende smartphones vorderingen met USB-C-telefoons die veel sneller opladen dan de iPhone. De OnePlus 9 Pro kan bijvoorbeeld in 30 minuten worden opgeladen tot 99% met zijn 65 W USB-C-oplader, terwijl de nieuwe Xiaomi 11T Pro kan in slechts 23 minuten 100% bereiken met zijn 120W-oplader.

Zelfs Samsung, de grootste rivaal van Apple, is geruchten 45W opladen terug te brengen voor de Samsung Galaxy S22 bereik. Ondertussen zit de iPhone 13 vast op 20W met zijn USB-C naar Lightning-oplader.

Nu is het mogelijk dat Apple een sneller opladende Lightning-adapter of MagSafe-oplader zou kunnen ontwikkelen, maar die had er al kunnen zijn met USB-C.

Een draagbare iPhone 14?

Geruchten beweren dat er nooit een USB-C iPhone zal zijn en dat Apple bij Lightning blijft totdat het een betrouwbaar draagbare iPhone die al zijn opladen en connectiviteit draadloos kan doen.

Het is een interessant idee om zeker te zijn, maar hoe ver zijn we verwijderd van het krijgen van een portless iPhone? Het is niet zo dat portless telefoons een verheven doel zijn. Ze bestaan ​​wel, maar meestal alleen als een proof-of-concept in plaats van als een commercieel apparaat dat u kunt kopen. De enige vraag is of Apple het op grote schaal zou kunnen doen, en met dezelfde prestaties die mensen verwachten als ze duizend dollar uitgeven aan een telefoon.

Misschien zien we volgend jaar de portless iPhone, wanneer de iPhone 14 lanceert. Of misschien zal Apple nog steeds op Lightning vertrouwen, maar ik denk dat dat een vergissing zou zijn.

In dat stadium zal Lightning tien jaar oud zijn, wat volgens technologische normen heel oud is. Zelfs de oude 30-pins dockconnector van Apple werd vervangen voordat hij dat specifieke herkenningspunt bereikte. Dus als Apple volgend jaar geen draagbare iPhone kan maken, is het tijd om de handdoek in de ring te gooien en USB-C te accepteren als de weg vooruit.

Zelfs als het slechts een tijdelijke connector is om ons op de been te houden totdat we poorten voorgoed kunnen afschaffen.

De beste Apple AirPods Pro-deals van vandaag 6770 Walmart-klantenrecensies Black Friday Sale eindigt over18uur59minuten37droogKorting Apple AirPods Pro Walmart $ 249 $ 197 Visie Apple AirPods Pro met... krukveld $ 249 Visie Apple AirPods Pro Amazone Prime $ 299,99 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen