macOS Big Sur review: de toekomst van de Mac binnengaan

Ons oordeel

macOS Big Sur biedt Safari belangrijke verbeteringen, maar de ontwerpwijzigingen vereisen mogelijk enkele aanpassingen van uw kant.

Voor

 • Safari wordt completer
 • Controlecentrum verzamelt opties
 • Berichten krijgen vastgezette teksten, GIF-zoekopdracht

Tegen

 • Veranderingen in de interface zullen misschien niet iedereen bevallen
 • Ondersteunt sommige oudere Macs niet

TemplateStudio Oordeel

macOS Big Sur biedt Safari belangrijke verbeteringen, maar de ontwerpwijzigingen vereisen mogelijk enkele aanpassingen van uw kant.

Pluspunten

 • +Safari wordt completer
 • +Controlecentrum verzamelt opties
 • +Berichten krijgen vastgezette teksten, GIF-zoekopdracht

nadelen

 • -Veranderingen in de interface zullen misschien niet iedereen bevallen
 • -Ondersteunt sommige oudere Macs niet

macOS Big Sur is Tenslotte hier. Ik heb de zomer doorgebracht met spelen met de ontwikkelaarsbèta, waar ik enkele voordelen van Apple's grootste vernieuwing van zijn laptops en desktops in tijden heb gezien, en ik ben klaar om je te vertellen of je nu wel of niet moet updaten.De grootste Big Sur-veranderingen hebben te maken met de interface, die meer iOS-achtig is geworden en geduwd heeft voor fellere kleuren, dankzij het toegenomen gebruik van transparantie en doorschijnendheid. Safari heeft ook veel trucjes gekregen, waaronder een optie voor het bekijken van tabbladen waarvan we verbaasd zijn dat ze Chrome verslaan.

 • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Dat gezegd hebbende, macOS Big Sur komt niet uit in een vacuüm. Er is zojuist een nieuwe generatie Macs geïntroduceerd - allemaal met de Apple M1-chip, inclusief de nieuwe MacBook Air (2020) - en ze zullen Big Sur draaien en bieden ook de mogelijkheid om iOS- en iPadOS-apps te emuleren. We hebben het niet in de hand die nog, dus ik kan niet zeggen hoe goed dat werkt.

hoe pauw tv te annuleren

Maar voor iedereen die de upgrade van macOS Catalina (of eerder) overweegt, hier is alles wat je moet weten om te zien of je macOS Big Sur vandaag nog moet downloaden:

macOS Big Sur review: releasedatum en ondersteunde apparaten

De releasedatum van macOS Big Sur is 'dit najaar' en sinds dat seizoen pas half december eindigt, hebben ze dat venster bereikt. Tijdens het 'One more thing'-evenement kondigde Apple aan dat macOS Big Sur op donderdag 12 november arriveert.

Hier is de volledige lijst met Macs die Big Sur ondersteunen:

  MacBook:2015 en laterMacBook Air:2013 en laterMacBookPro:Eind 2013 en laterMac mini:2014 en lateriMac:2014 en lateriMac Pro:2017 en later (alle modellen)Mac pro:2013 en later

Persoonlijk is dit het grootste probleem dat ik heb met macOS Big Sur, aangezien mijn persoonlijke MacBook Pro, het eerste Retina Display-model, in 2012 uitkwam. Hoewel hij nog steeds werkt (zij het een beetje langzamer dan ooit), zie ik de schrijven op de muren, en verwacht binnenkort een nieuwe Mac te kopen.

macOS Big Sur-beoordeling: ontwerp

Ik maak me bijna zorgen over de dag dat mijn ouders updaten naar macOS Big Sur, omdat ze gaan bellen of sms'en en zeggen 'het is zo anders!' De grootste verandering vanuit mijn oogpunt is het toegenomen gebruik van transparante en doorschijnende lagen, die je overal zult zien, van de menubalk bovenaan het scherm tot de werkbalk van elke app, waar alle knoppen te vinden zijn.

Uw voorkeur voor de wijzigingen van Apple hier - waar ze schijnbaar de menu's naar de achtergrond laten verdwijnen om de inhoud prominenter te maken - zal waarschijnlijk afhangen van hoe uw ogen tekst leuk vinden (of niet leuk vinden) die op transparante lagen wordt gelegd.

In eerste instantie zag ik de combinatie van witte tekst op een ondoorzichtige helderblauwe achtergrond als ... niet wat ik persoonlijk zou hebben gekozen. Gelukkig kun je je bureaubladachtergrond wisselen, en Apple biedt tal van opties die de kleur van de menubalktekst kunnen en zullen veranderen voor een optimale leesbaarheid.

Grieven terzijde, hoewel, ik liefde enkele van de nieuwe stock-bureaubladachtergronden, dus speel wat rond en vind wat het beste voor u werkt.

(Afbeelding tegoed: Apple)

Ik zou deze weg waarschijnlijk niet zijn gegaan als ik de keuze had gekregen, aangezien een meer consistente interface je in staat stelt de gewenste achtergrond te kiezen en daarbij te blijven. Dat gezegd hebbende, begrijp ik de beslissing van Apple en in de maanden dat ik Big Sur heb gebruikt, ben ik gewend geraakt aan alle verschillende combinaties.

Deze momenten vinden plaats in macOS Big Sur, ook in Safari, waar de achtergronden van websites de kleuren van de werkbalk en bladwijzerbalk kunnen veranderen terwijl je naar beneden scrolt. Om aan te passen opent u Systeemvoorkeuren, selecteert u Toegankelijkheid, selecteert u Weergave in het linkermenu en klikt u op 'Transparantie verminderen'.

Ook heeft Apple de zilveren tinten van veel van hun applicaties, waaronder Finder, Music en Safari, teruggedraaid naar een meer neutrale witte tint. Dit kan gewoon een persoonlijke voorkeur zijn - ik weet het niet zeker - maar hoewel ik de voorkeur gaf aan de zilveren tint van het verleden, was dit ook iets waar ik snel overheen kwam.

(Afbeelding tegoed: Apple)

De andere grote esthetische verandering betreft de app-pictogrammen van macOS. Apple heeft een nieuwe standaardpictogramvorm geïntroduceerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van de vierkanten met afgeronde randen die te zien zijn in iOS. Daarnaast hebben we pictogrammen die er veel meer bruisend en gebogen uitzien. De hier gebruikte ontwerptaal staat bekend als neumorphism en legt de nadruk op schaduwen en dimensionaliteit.

Als je het type bent dat om app-pictogrammen geeft (en ik reken mezelf als een van die nit-kieskeurige types), heb je waarschijnlijk een uitgesproken mening. Ik geef er de voorkeur aan hoe Muziek en Nieuws eruitzien, waarbij het secundaire element er ingeslagen uitziet, in plaats van hoe de chatballon voor Berichten en de envelop voor Mail schijnbaar uit de achtergrond opduiken.

Het enige irritante hieraan is dat ik niet gewend ben geraakt aan de nieuwe rode tint van het pictogram van de Muziek-app, waardoor het moeilijk is om het visueel te vinden (ik weet dat ik eraan zal wennen).

Het verzoek om notificaties zou meer aandacht moeten krijgen.(Afbeelding tegoed: Apple)

Een ontwerpverschil dat ik echter heb opgemerkt, is hoe macOS omgaat met beveiligingswaarschuwingen en -meldingen. De eerste verschijnen in vakken in het midden van het scherm, terwijl de laatste kleiner zijn in de rechterbovenhoek en vaak alleen laten zien dat er een knop is waarop u kunt klikken wanneer uw cursor eroverheen zweeft. Voor nieuwe e-mailmeldingen is dat niet erg, maar die eerste meldingen voor elke app, waar ze toestemming vragen om meldingen te verzenden, heb ik liever dat die in het midden verschijnen, waar ze moeilijker te negeren zijn. Alles wat in de rechterbovenhoek verschijnt, is gemakkelijker te negeren.

Het is moeilijk om bijzonder kritisch te zijn over design, omdat het zo veel subjectiever is dan bijna elk ander aspect van technologie, dus ik vat al het bovenstaande samen in 'uw kilometerstand kan variëren'.

macOS Big Sur: Safari

Elke keer dat Apple een grote nieuwe macOS-update aankondigt, besluit ik die te gebruiken als een kans om meer tijd met Safari door te brengen, wat vaak steeds meer voordelen krijgt. En met macOS Big Sur voelt het alsof ik meer tijd met Safari ga besteden dan ooit. Natuurlijk zal ik het niet voor sommige werkzaken kunnen gebruiken (sommige van onze extensies zijn alleen voor Chrome), maar Safari krijgt eindelijk een aantal functies die het lang nodig heeft.

(Afbeelding tegoed: Apple)

Ten eerste kunt u een splash-afbeelding kiezen voor uw lege tabbladscherm. Ik heb gekozen voor de basisafbeelding 'diagonale stralen van kleur' ​​die vooraf in Big Sur is geladen, maar je kunt elke gewenste afbeelding kiezen. Chrome heeft dit voor altijd gehad en het is goed om te zien dat Safari dit inhaalt.

Krediet: Henry T. Casey

Op dezelfde manier zeg ik: 'Tenslotte' bij het zien van favicons - de kleine pictogrammen voor elke website, zoals de vogel van Twitter en het geopende vak van Dropbox - voor tabbladen in Safari. Deze maken het veel gemakkelijker om bij te houden welk tabblad dat is, en zijn in elke andere webbrowser geweest sinds ik me kan herinneren. Apple had eerder favicons beschikbaar gemaakt in Safari, maar ze zaten in de instellingen van de app, waar veel mensen misschien niet rondneuzen en vinden.

Apple stopte echter niet bij dat laaghangende fruit, want het heeft ook tabbladvoorbeelden uitgerold. Als het favicon niet genoeg is om te beseffen wat er op die pagina staat (voor mij is het tot nu toe genoeg geweest), kun je de muisaanwijzer op een tabblad bewegen om te zien hoe die pagina eruitziet, aangezien een pop-over-afbeelding een glimp laat zien van genoemde website.

Apple beoordeelt Safari op macOS Big Sur als 'gemiddeld 50% sneller bij het laden van vaak bezochte websites dan Chrome', maar ik heb zelf geen significant snellere prestaties opgemerkt, hoewel ik nog geen tests heb gedaan. Apple beweert ook dat Safari een uur langer meegaat op de batterij dan Chrome en Firefox voor surfen op het web, en tot 3 uur langer voor het online streamen van video.

macOS Big Sur: Controlecentrum en widgets op de Mac

Apple heeft ook het iOS-controlecentrum geïmporteerd, dat veel systeemvoorkeuren verzamelt (Wi-Fi, Bluetooth, AirDrop, schermhelderheid, volume, Niet storen, toetsenbordhelderheid en schermspiegeling) onder een menubalkknop die eruitziet als een paar aan/uit schakelt.

Krediet: Henry T. Casey

Het beste van deze functie is dat het geen functies verplaatst van waar ze waren, maar ze samenvoegt in één gemakkelijk te vinden gebied, zodat gebruikers die meer bekend zijn met hun iPhone (beide plaatsen deze set opties in de rechterbovenhoek ) kunnen ze misschien sneller vinden. Tegelijkertijd zien deze knoppen er allemaal iets groter uit dan in eerdere macOS-versies. De grotere pictogrammen zijn niet alleen gemakkelijker te zien, ze zijn ook iets vingervriendelijker, wat suggereert dat Macs ooit een aanraakscherm zullen bieden.

Dat gezegd hebbende, merkte ik dat ik het Control Center helemaal niet gebruikte, omdat mijn ingesleten spiergeheugen voor macOS standaard de traditionele middelen gebruikt. Ja, dat omvat de Touch Bar, die ik niet leuk vind, maar toch gebruik, omdat mijn vingers nog steeds naar de rij toetsen aan de bovenkant van het toetsenbord reiken.

Oh, en Apple is zo verliefd op widgets in iOS 14 dat Big Sur ook widgets krijgt. Ik heb geen widgets van derden kunnen gebruiken (de beste op iOS als je het mij vraagt), maar ik vind het leuk hoe de Notes-widget het gemakkelijker maakt om toegang te krijgen tot de gedeelde boodschappenlijst van mijn huishouden. Ik wou dat ik er meer van kon zien, aangezien de versie met één noot van de Notes-app-widget alleen beschikbaar is in het kleine formaat en niet in medium (2x) of groot (4x).

beste multiplayer-games op switch

macOS Big Sur: beveiliging en privacy

macOS Catalina kreeg veel kritiek vanwege zijn hardhandige beveiligingsmaatregelen, waardoor gebruikers gedwongen werden om de toegang tot veel functies handmatig goed te keuren - keer op keer. Persoonlijk ben ik er helemaal voor, omdat mensen zich meer bewust moeten zijn van wat applicaties wat met hun data kunnen doen.

(Afbeelding tegoed: Apple)

Op dezelfde manier zouden mensen beter in staat moeten zijn om te zien hoe websites ze volgen, iets waar Safari harder op heeft aangedrongen. Vanaf de startpagina van Safari krijgt u een teller te zien van het aantal trackers dat Safari heeft gestopt met het 'profielen van u'. Mozilla's Firefox-browser heeft een vergelijkbare functie.

En wanneer u een website in Safari laadt, kunt u op het schildpictogram klikken om te zien hoeveel trackers actief en voorkomen zijn op die pagina.

macOS Big Sur: bèta-opmerkingen

Bètaversies van software zijn (bijna altijd) minder stabiel dan de definitieve versies die voor het publiek zijn vrijgegeven - en dat is al een tijdje het geval met macOS Big Sur. Meestal, hoewel het stabiel was, maar toen ik onoverkomelijke fouten tegenkwam, herinnerde ik me waarom ik mensen waarschuwde om nooit bètasoftware op hun productiemachine te gebruiken. Softwareontwikkelaars hebben bijvoorbeeld de neiging om alleen bèta's op hun testmachines te zetten en niet op hun eigenlijke werkmachines.

leuke pc-games om te spelen

Tijdens eerdere builds van de Big Sur-bèta's voor ontwikkelaars kwam ik een heel vervelend probleem tegen waarbij Mac App Store-apps zoals Due en Fantastical moesten worden verwijderd en opnieuw moesten worden geïnstalleerd, maar je kon ze niet verwijderen zonder opnieuw op te starten.

Later, en dit is degene die me echt naar antwoorden heeft gestuurd, kon ik geen Google-documenten openen in Chrome. Ik kreeg steeds een 'Aw, snap'-foutmelding, die zowel vervelend was als deed denken aan Steve Buscemi's 'hallo medekinderen'-moment op 30 Rock (hoewel dat meer een probleem is met Google dan met Apple).

(Afbeelding tegoed: Apple)

macOS Big Sur: functies die ook te vinden zijn op iOS 14

In Berichten krijgt macOS de vastgezette berichten (maximaal 9) die we zien in iOS 14 en iPadOS 14, maar ook berichten met threads voor antwoorden in groepschats. Die zijn leuk, maar ik ben meer blij om te zien dat de GIF-zoekmachine eindelijk in het besturingssysteem is ingebouwd. Als u nu op het pictogram Berichten-apps naast het tekstinvoerveld tikt, krijgt u de zoekoptie #images om GIF's van internet te halen.

(Afbeelding tegoed: Apple)

Ik weet niet of en wanneer mensen Apple Maps nog een kans zullen geven, maar als ze Maps op macOS Big Sur tevoorschijn halen, zullen ze een aangename verrassing krijgen over hoe volledig het is. In de linkerrail zie je onze favorieten (thuis, werk, de bioscoop waar je voor COVID-19 naartoe ging) en recente locaties, zoals het ene NYC-park dat eigenlijk stil is en mijn nabijgelegen UPS-winkel.

Wat ik echt leuk vind, is hoe de minispeler van de Muziek-app kan worden omgezet in een prachtige schermvullende ervaring die songteksten en illustraties op grotere schaal presenteert. Druk op Shift + Command + M om de Mini Viewer te openen en klik op de groene knop voor volledig scherm om het zelf te zien.

Krediet: Henry T. Casey

Big Sur krijgt ook de automatische AirPods-apparaatwisseling die de iOS en iPadOS eerder dit najaar kregen. Het werkt echter een beetje anders, omdat je de audio pas verandert nadat je een kleine pop-up in de rechterbovenhoek van het scherm hebt bevestigd. Ik wou dat het meer echt automatisch was, maar ik denk dat Apple valse positieven probeert te vermijden wanneer mensen meerdere apparaten bezitten.

macOS Big Sur: Outlook

Hoewel ik een behoorlijk deel van de functies van macOS Big Sur leuk vind, vind ik het moeilijk om mensen te vertellen dat ze het zo snel mogelijk moeten installeren. De ontwerpwijzigingen en Safari-verbeteringen zijn leuk, maar dit is waarschijnlijk niet waar al het grote nieuws in het land van Macs plaatsvindt.

Misschien roept een van de bovenstaande functies je naam, en dat is goed en wel. Mijn enige advies is om alle toepassingen van derden op te zoeken waarop u vertrouwt voor uw werk, en ervoor te zorgen dat ze zijn bijgewerkt voor Big Sur. Grote updates brengen altijd een risico met zich mee voor compatibiliteitsproblemen - net zoals de bèta van Big Sur dat niet was

Zoals hierboven vermeld, is het grootste verhaal in macOS de op handen zijnde komst van Apple M1-chip Macs die draaien op ARM-gebaseerde chips. Die zullen niet alleen iOS-apps naar de Mac brengen, maar de prestatie- en uithoudingsvermogenwinst die te vinden is in Apple Silicon-chips hebben een kans om de Mac zoals we die kennen een nieuwe vorm te geven.

Misschien kun je wachten tot je eerste Apple Silicon Mac om Big Sur te krijgen, want dat is misschien een veiliger gok. Voor nu ziet Big Sur er echter uit als solide terrein voor de toekomst van de Mac.

De beste airpods-deals van vandaag 117 Amazon-klantrecensies Apple EarPods met afstandsbediening en... Walmart $ 16,89 Visie Apple EarPods met Lightning... Walmart $ 19 Visie Apple AirPods met opladen... Walmart $ 169 Visie Toon meer aanbiedingenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen