macOS Monterey heeft exclusieve M1-functies — Intel Macs in stof achtergelaten

(Afbeelding tegoed: toekomst)

macOS Monterey komt dit najaar uit met een groot aantal nieuwe functies die erop gericht zijn je Mac gemakkelijker en comfortabeler in het gebruik te maken. Een handvol van die functies zal echter niet beschikbaar zijn op oudere Intel-gebaseerde Macs, wat betekent dat iedereen die heeft geïnvesteerd in een MacBook of iMac die de nieuwe M1-chip van Apple inpakt, exclusieve toegang zal hebben tot sommige delen van Monterey.

Hoewel geen van deze exclusieve M1-functies dealbreakers zijn, is het feit dat ze überhaupt exclusief zijn belangrijk omdat het de kloof tussen M1- en Intel-uitgeruste Macs benadrukt - een kloof die waarschijnlijk alleen maar groter zal worden naarmate Apple zich herhaalt. de M1-chip en worden meer Macs geleverd met Apple-siliconen.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Natuurlijk zijn er ook zonder deze exclusieve features genoeg goede redenen om te investeren in een nieuwe M1 Mac: kijk maar naar onze MacBook Air met M1 review of onze MacBook Pro met M1-review om te zien hoe aanzienlijk de toevoeging van Apple-silicium de prestaties en levensduur van de batterij verbeterde, waardoor met M1 uitgeruste MacBooks enkele van de beste laptops zijn die je kunt kopen.

Zelfs als je een M1-Mac bezit, zoals de 24-inch iMac 2021 (hierboven afgebeeld), reken er dan niet op dat al deze exclusieve functies volledig klaar zijn tegen de tijd dat de openbare bètaversie van macOS Monterey in juli wordt gelanceerd; je zult waarschijnlijk moeten wachten op de volledige macOS Monterey-release dit najaar om ze echt op de proef te stellen. Dit is wat u kunt verwachten als u dat doet.

macOS Monterey-functies exclusief voor M1-Macs

Je zult geen enkele belangrijke macOS Monterey-functionaliteit missen als je een Intel-gebaseerde Mac bezit, maar je verliest de toegang tot enkele van de koelere functies die verborgen zijn in apps zoals Maps, FaceTime, Foto's en Siri. Dit is wat exclusief is voor Macs met M1-chips, volgens Apple's Monterey-functielijst :

dictaat: De handeling van het indrukken van de microfoonknop en het dicteren van tekst in plaats van je toetsenbord te gebruiken, wordt een beetje robuuster in macOS Monterey, en met M1-uitgeruste Macs zullen (met de juiste downloads) in staat zijn om offline dicteren op het apparaat te nemen in het Arabisch, Kantonees , Japans, Russisch en meer. Bovendien hebben Macs met M1 waarop macOS Monterey draait geen tijdslimiet voor dicteren, in tegenstelling tot macOS Big Sur, dat een limiet van 60 seconden heeft.

beste Android-reiniger en -booster

macOS Monterey zal FaceTime een nieuwe portretmodus geven die je achtergrond vervaagt, maar het werkt alleen op M1-uitgeruste Macs.(Afbeelding tegoed: Apple)

FaceTime: Er is een nieuwe optie voor de portretmodus die de achtergrond vervaagt maar je gezicht scherp houdt wanneer je FaceTime gebruikt op macOS Monterey, maar om de een of andere reden is deze exclusief voor M1 - als je nog steeds een Intel-gebaseerde Mac gebruikt, is er niets te verbergen achter je gebeurt tijdens je FaceTime-chats.

Live-tekst: Met macOS Monterey kun je tekst in afbeeldingen selecteren en dingen doen zoals kopiëren en plakken, een zoekopdracht uitvoeren of vertalen. Deze nieuwe functie werkt in Foto's, Quick Look, Safari en Screenshot, maar alleen als je hem op een M1-Mac gebruikt.

Met de nieuwe Live Text-functie van macOS Monterey kun je tekst in afbeeldingen selecteren en deze vervolgens in een app zoals Kaarten plakken, maar alleen als je Mac een M1-chip heeft.(Afbeelding tegoed: Apple)

kaarten: Apple Maps krijgt een interactieve 3D-wereldbol-functie a la Google Earth - een waarmee je kunt inzoomen om belangrijke geografische oriëntatiepunten te bekijken of geselecteerde grote steden (denk aan: New York, San Francisco, Londen, enz.) Met nieuwe niveaus te verkennen van details. Deze flitsende nieuwe Maps-functies zijn echter alleen beschikbaar op Macs met een M1-chip.

Object vastleggen: macOS Monterey introduceert ook een nieuwe AR-gerichte functie genaamd Object Capture waarmee je een fotorealistisch 3D-object kunt maken uit een set 2D-afbeeldingen. Het is een leuke truc, en een die alleen beschikbaar is op M1-uitgeruste Macs.

Siri: Siri krijgt een upgrade in macOS Monterey met M1-exclusieve ondersteuning voor tekst-naar-spraak-stemmen in het Deens, Fins, Noors en Zweeds.

Ruimtelijke audio: Als je toevallig zowel een met M1 uitgeruste Mac met macOS Monterey als een paar AirPods Pro- of AirPods Max-oordopjes hebt, heb je toegang tot nieuwe ruimtelijke audiofuncties die bedoeld zijn om de ervaring van surround sound na te bootsen. De oordopjes zullen wat dynamische head-tracking doen om de manier waarop dingen klinken te veranderen terwijl je je hoofd beweegt, en effecten en dialoog zullen klinken alsof ze van de juiste kant komen.

macOS Monterey Outlook voor Intel-gebaseerde Macs

Hoewel we niet zeker weten hoe goed of nuttig deze functies zijn totdat macOS Monterey in de herfst wordt gelanceerd, geeft het feit dat Apple tools exclusief voor de M1-chip bouwt macOS-gebruikers nog een goede reden om te investeren in een nieuwe Mac-verpakking. silicium.

De openbare bèta die volgende maand uitkomt, zou ons meer inzicht moeten geven in de vraag of die functies de upgrade waard zijn. Als je toevallig een Apple Developer Account hebt, kun je: download de bètaversie van macOS Monterey voor ontwikkelaars om een ​​vroege blik te werpen op enkele van deze functies, hoewel er natuurlijk veel updates zullen zijn tussen nu en wanneer de definitieve versie op de markt komt.

In de toekomst zal Apple waarschijnlijk doorgaan met het uitbouwen van macOS met nieuwe functies die exclusief beschikbaar zijn op Macs met M1 - of de aanstaande Apple M2-chip , als de geruchten waar blijken te zijn.

verwijder microsoft edge windows 10
De beste deals voor Apple iMac 24-inch M1 2021, Apple Macbook Air (M1 2020) en Apple M1 13-inch MacBook Pro Apple iMac 2021 (24-inch,... Amazone Prime $ 1,299 Visie 24-inch roze iMac met 4,5K... appel $ 1,299 Visie Korting Apple iMac met M1-chip 24... Walmart $ 2.152,42 $ 1.434,95 Visie Toon meer aanbiedingenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen