Mars Perseverance is geland - wat gebeurt er nu?

Krediet: NASA/JPL

Gistermiddag was een belangrijk moment in de verkenning van de ruimte, met de succesvolle landing van NASA's Perseverance-rover op Mars. Doorzettingsvermogen is de vijfde rover die NASA naar de rode planeet heeft gestuurd, maar veilig landen is slechts het eerste deel van zijn missie.

nieuwe Apple telefoon komt uit

Nu heeft Volharding wat wetenschap te doen. Veel wetenschap, als alles volgens plan verloopt, om ons te helpen alles wat met Mars te maken heeft beter te begrijpen. Dus dit is wat er met Perseverance gebeurt, nu het eindelijk rond de rode planeet kan zwerven.De reis tot nu toe

  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

De missie van Perseverance begon officieel op 30 juli 2020, toen NASA de Mars 2020-missie van $ 3 miljard lanceerde vanaf Cape Canaveral in Florida. Na een reis van zes maanden naar de rode planeet waar niet veel gebeurde, kon Perseverance op 18 februari om 15:55 ET veilig landen. Toen begon het beelden van het lokale gebied terug naar de aarde te sturen.

Bekijk meer

De missie van doorzettingsvermogen

De rover Perseverance zal naar verwachting gedurende ten minste één Marsjaar blijven verkennen, wat neerkomt op 687 aardse dagen. Het doel is om de Jezero-krater te verkennen, waarvan wetenschappers hebben gespeculeerd dat het ooit een meer van 820 voet was dat ongeveer 3,5 miljard jaar geleden bestond.

Het gebied heeft een prominente rivierdelta, waarvan bekend is dat ze miljarden jaren lang microscopisch kleine fossielen op aarde bewaren. Dat betekent dat de krater een sleutellocatie is in de zoektocht naar bewijs van leven op Mars, ook al heeft dat leven ooit in microscopische vorm bestaan.

Het gebied belooft ook een overvloed aan verschillende rotsformaties te bieden, die Perseverance kan opgraven en in de cache kan opslaan, klaar om te worden verzameld door bemande Mars-missies die ooit door het gebied zullen gaan. Helaas is het succesvol terugbrengen van gesteentemonsters naar de aarde op dit moment iets dat ruimteagentschappen over de hele wereld niet voor elkaar hebben gekregen.

Volharding is ook ingesteld om de mogelijkheid van luchtverkenning in de ruimte te testen. Een belangrijk onderdeel van de uitrusting is de Ingenuity-drone, een miniatuurhelikopter die is ontworpen om maximaal vijf vluchten te maken tijdens de eerste 30 dagen van de Perseverance-missie.

Elke vlucht is ontworpen om slechts 90 seconden te duren en hoogten te bereiken tussen 9,8 en 16,4 ft. Maar een succesvolle implementatie zou de eerste keer zijn dat mensen een gemotoriseerde vlucht van de aarde hebben bereikt. Als alles volgens plan verloopt, biedt het nieuwe mogelijkheden voor buitenaardse verkenning. Mogelijkheden die niet beperkt zijn tot langzaam bewegende rovers.

Ingenuity-vluchten hebben een zekere mate van autonomie, maar elke vlucht wordt van tevoren gepland en geschreven door controllers in het Jet Propulsion Lab van NASA.

Uitrusting van doorzettingsvermogen

Naast Ingenuity zit Perseverance boordevol uitrusting om het te helpen bij zijn missie. Een van de belangrijkste technische onderdelen is de Multi-Mission Radio-isotope Thermo-elektrische Generator (MMRTG). Net als de Curiosity-rover ervoor, zal Perseverance niet afhankelijk zijn van zonnepanelen voor stroom. In plaats daarvan zal het de plutoniumkern van de MMRTG gebruiken. De kern produceert warmte terwijl deze vervalt, en die kan worden omgezet in elektriciteit om de batterijen van Perseverance op te laden.

Het gebruik van een MMRTG biedt veel meer flexibiliteit in de operaties van de rover en zorgt ervoor dat alles blijft werken wanneer zonlicht schaars is, zoals 's nachts, tijdens stofstormen en gedurende de winter op Mars.

Krediet: NASA/JPL

Andere instrumenten op de rover zijn onder meer een röntgenfluorescentiespectrometer, een grondradar, atmosferische sensoren, een Mastcam-Z stereoscopisch beeldvormingssysteem, de SHERLOC-camera voor het bepalen van fijnschalige mineralogie en detective-organische verbindingen. Het heeft ook MOXIE, een nieuwe technologie die zal proberen zuurstof te produceren uit de koolstofdioxide in de atmosfeer van Mars.

Perseverance heeft ook een SuperCam-suite, een verbeterde versie van de ChemCam-suite van de Curiosity-rover. SuperCam kan beeldvorming, analyse van chemische samenstellingen, mineralogie in gesteenten op afstand bieden en biosignaturen op afstand identificeren.

Krediet: NASA/JPL

hoe je netflix-wachtwoord kunt wijzigen

Voorafgaand aan de lancering was Perseverance ook opmerkelijk omdat het leden van het publiek hun eigen naam liet indienen om met de rover naar Mars te reizen. Bijna 11 miljoen namen werden ingediend en met een elektronenstraal op drie vingernagelgrote siliciumchips geëtst. De chips maken deel uit van een grotere geanodiseerde plaat met gravures van de aarde, Mars en de zon, en bevatten 155 essays van de finalisten in NASA's Name the Rover-wedstrijd.

NASA voegde ook een bord toe als eerbetoon aan gezondheidswerkers die hebben gewerkt tijdens de COVID-19-pandemie en een stuk Mars-meteoriet.

De rover heeft ook een kalibratiedoel voor zijn Mastcam-Z-camera, die NASA helpt ervoor te zorgen dat de kleurinstellingen correct zijn op basis van de huidige omstandigheden. Dat stuk gereedschap fungeert ook als een zonnewijzer en bevat afbeeldingen over het gezamenlijke begin van Mars en de aarde in de begindagen van het zonnestelsel.

Hoe zit het met de andere Marsrovers?

De Curiosity-roverKrediet: NASA/JPL/Caltech

Perseverance is de vijfde Amerikaanse rover die Mars bereikt, na Curiosity, Opportunity, Spirit en Sojourner. Van die vier is alleen Curiosity nog actief, nadat hij afgelopen augustus de achtste verjaardag van zijn landing had gevierd.

Curiosity heeft veel langer geduurd dan oorspronkelijk gepland, maar er is nog een lange weg te gaan om het vorige operationele record van Opportunity te verbeteren. Die rover landde in januari 2004 en bleef in gebruik tot juni 2018. Helaas stuurde hij zijn laatste status tijdens een grote stofstorm die de zon blokkeerde en verhinderde dat hij zijn batterijen kon opladen.

De Spirit rover landde in januari 2004, maar helaas kwamen zijn wielen vast te zitten in het zand, waardoor NASA in maart 2010 de communicatie verloor. Ondertussen duurde Sojourner, dat deel uitmaakte van de Pathfinder-missie, drie maanden tussen juli en oktober 1997. missie was bedoeld om maximaal een maand te duren, kan het nog steeds als een succes worden beschouwd.

Helaas lijkt het erop dat de batterij van Sojourner de oorzaak was van de uiteindelijke storing en dat deze vast kwam te zitten in een oplaad- en ontlaadcyclus. De batterij was nodig om de elektronica van de rover te verwarmen en zonder deze braken enkele essentiële onderdelen en verbrak de communicatie. Maar het kreeg een nieuw leven in The Martian, waardoor astronaut Mark Watney een manier vond om met de aarde te communiceren nadat hij op Mars was gestrand.

Het uiteindelijke lot hangt af van of je de film hebt gezien of het boek hebt gelezen. Spoiler: de boekversie kreeg geen happy end.

Doorzettingsvermogen heeft al zijn plaats verdiend in de geschiedenisboeken van NASA, maar de tijd zal leren of het overgaat in fictie. Als het leven op Mars ontdekt, verwacht dan dat Perseverance een rover is die keer op keer onder de aandacht van het publiek terugkeert.

    Meer:De beste reden om Disney Plus te krijgen is hier - en het is niet WandaVision
De beste Apple AirPods Pro-deals van vandaag 6770 Walmart-klantenrecensies Cyber ​​Monday Sale eindigt over01dagen10uur53minuten05droogKorting Apple AirPods Pro Walmart $ 249 $ 197 Visie Apple AirPods Pro met... krukveld $ 249 Visie Apple AirPods Pro Amazone Prime $ 299,99 Visie Bekijk meer Cyber ​​Monday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen