Nieuwe PS5-koellichaam uitgelegd: wat u moet weten

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Als je hebt geprobeerd een PS5 te krijgen - en veel succes met PS5 wordt aangevuld , tussen haakjes — je hebt misschien gehoord dat er een nieuw PS5-model op de markt. Het PS5-model CFI-1100 (rolt zo van de tong, nietwaar?) Het lijkt erop dat het op schema ligt om langzaam de CFI-1000 te vervangen, die sinds de lancering het standaard PS5-model is.

De CFI-1100 is wat lichter en stiller dan de originele PS5, wat goed is. Maar het heeft ook een kleiner koellichaam, wat niet erg is of catastrofaal, afhankelijk van waar je erover hebt gelezen.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Het feit is dat er veel informatie en verkeerde informatie rond het kleinere koellichaam van de CFI-1100 circuleert. Eerlijk gezegd kan het soms moeilijk zijn om de twee uit elkaar te houden. Na zowel de apocalyptische als de optimistische kijk op de situatie te hebben gelezen, kan ik zeggen dat beide argumenten op zijn minst een beetje verdienste hebben.

Kan een kleiner PS5-koellichaam de machine op een bepaald moment in de toekomst nadelig beïnvloeden? Ja. Betekent dit dat de CFI-1100 in wezen een elektrische brand is die wacht om te gebeuren? Nee.

Veel ophef over PS5-koellichamen

Krediet: Austin Evans / YouTube

Ten eerste, om te begrijpen waarom de herziene heatsink van de PS5 al dan niet een groot probleem is, is het handig om precies te begrijpen wat een heatsink is en doet.

Een computer - en wat zijn consoles, zo niet zeer gespecialiseerde computers? — genereert veel warmte, voornamelijk via elektriciteit die de verschillende componenten aandrijft. Elk onderdeel heeft een temperatuurdrempel waarboven het niet meer werkt. Een koellichaam absorbeert overtollige warmte en leidt deze vervolgens buiten de computer, meestal via een ventilator. In de PS5 bevinden de heatsink en ventilator zich aan de achterkant van het apparaat, waardoor je hete lucht voelt blazen als je je hand achter de console houdt.

Veel factoren zijn van invloed op de efficiëntie van een koellichaam, van de materialen tot de constructie. Als alle andere dingen gelijk zijn, kunnen grotere koellichamen echter meer warmte opslaan en dus afvoeren. Dus wanneer YouTube-recensent Austin Evans ontdekte dat het koellichaam van de CFI-1100 300 gram lichter was dan dat van de CFI-1000, was hij begrijpelijkerwijs bezorgd.

Na het naast elkaar testen van de CFI-1000 en de CFI-1100, ontdekte Evans dat het nieuwere model 3-5 graden (Celsius) heter was. Hij theoretiseerde dat dit er na verloop van tijd voor zou kunnen zorgen dat de componenten van de PS5 sneller doorbranden. Immers, als het nieuwe koellichaam minder efficiënt is in het verspreiden van warmte, zou dat de componenten van de PS5 dan niet een beetje meer belasten bij elk gebruik?

mario golf super rush tips

Zoals met veel technologie, is het antwoord dat het ervan afhangt. Het bewijs van Evans dat het nieuwe PS5-model heter wordt, is geloofwaardig. Maar of die temperatuurstijging gegarandeerd - of zelfs waarschijnlijk - het apparaat in de loop van de tijd zal beschadigen, is veel minder zeker.

Een vermoeiende analyse

volledige array versus edge lit

(Afbeelding tegoed: Sony)

Richard Leadbetter, de technologie-editor bij Digitale gieterij , keek ook naar het koellichaam en de prestaties van de CF-1100. Hij heeft de uitlaattemperatuur niet gemeten, zoals Evans deed. Maar hij wees ook op iets dat Evans misschien over het hoofd heeft gezien: uitlaattemperatuur is geen bijzonder onthullende maatstaf voor systeemprestaties.

De kern van de controverse rond de video van Evans komt voort uit zijn mening dat de nieuwe PS5 slechter is dan de oude — het is zijn bewering dat een kleinere koeler gemaakt van minder efficiënte materialen een warmere machine produceert, schreef Leadbetter. Het is absoluut geen bizarre theorie als je kijkt naar de massa- en materiaalreductie, maar de vraag of het heter is of niet kan niet worden bepaald door alleen de warmteafgifte van de uitlaat te meten en zelfs als het een paar graden warmer wordt, het mogelijk nog binnen de toleranties van de fabrikant.

Met andere woorden: de uitlaattemperatuur is geen directe meting van hoe heet een van de componenten van de PS5 wordt. En zelfs als dat zo was, weten we niet precies hoe heet de componenten van de PS5 kunnen worden voordat ze na verloop van tijd beginnen te verslechteren. Zelfs als afzonderlijke componenten heter worden dan voorheen, is het niet per se schadelijk om alleen maar warmer te worden. De schade treedt alleen op wanneer de componenten routinematig hun hittetoleranties overschrijden.

Volgens Leadbetter is er geen bewijs dat dit gebeurt. Het stroomverbruik van de CFI-1100 lijkt identiek aan dat van de CFI-1000, en de ventilator begon niet plotseling overuren te draaien om enorme hoeveelheden warmte af te voeren. Met andere woorden: hoe warm de CFI-1100 ook is, hij lijkt niet warm genoeg te worden om de prestaties op enigerlei wijze nadelig te beïnvloeden.

Toegegeven, Evans heeft nooit beweerd dat de CFI-1100 niet goed werkt, alleen dat hij na verloop van tijd misschien niet standhoudt. Leadbetter vindt dat geen belachelijk idee - en voor de goede orde, ik ook niet. Immers, als een apparaat overmatig oververhit raakt, wordt het gewoon uitgeschakeld. Maar de nieuwe PS5 raakt een klein beetje oververhit, keer op keer, in de loop van de jaren, kan het uiteindelijk prestaties verliezen en zelfs volledig opbranden. Helaas, zonder de CFI-1000's en CFI-1100's de komende jaren onder vergelijkbare omstandigheden te observeren, zullen we het gewoon niet zeker weten.

Moet je een PS5 CFI-1100 kopen?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Van de twee analyses vind ik die van Leadbetter de meest overtuigende. Het meten van uitlaatgassen vertelt ons niet noodzakelijk hoe heet elk onderdeel wordt, en het vertelt ons zeker niet wat de hittetolerantie van elk onderdeel is. Videogameconsoles verbruiken veel stroom en mensen hebben de neiging om ze uren achter elkaar te gebruiken. Het idee dat Sony willens en wetens iets heeft verzonden dat zichzelf waarschijnlijk binnen een paar jaar zal opbranden, strookt niet met hoe het bedrijf in het verleden consoles heeft ontworpen.

Trouwens, zoals Leadbetter opmerkt, is er nog steeds een zeer dwingende reden om het CFI-1100-model van de PS5 te kopen: het is misschien de enige die je kunt krijgen. Op dit moment is het nog steeds een markt voor scalpers voor next-gen consoles, en Sony zal de CFI-1000 waarschijnlijk de komende maanden uitfaseren. Als je het geluk hebt een PS5 te vinden, heb je niet de mogelijkheid om serienummers te onderzoeken; je moet het kopen voordat iemand anders het uit je online winkelwagentje rukt.

Kortom, het nieuwe koellichaam is waarschijnlijk in orde, en als je een CFI-1100-model krijgt, komt het waarschijnlijk ook goed. Als het echter jaren later tegen enorme oververhittingsproblemen aanloopt, kunt u er zeker van zijn dat u niet de enige bent die er last van heeft - en dat consolefabrikanten dat ook zijn best goed in het aanpakken van wijdverbreide hardwarestoringen .

De beste Sony PlayStation 5 DualSense Wireless Controller-deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt overeenentwintiguur06minuten52droog PlayStation DualSense... Amazone Prime $ 69 Weergave PS5 DualSense™ Middernachtzwart... Walmart $ 69 Weergave Sony - PlayStation 5 -... Beste koop $ 69,99 Weergave Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen