Nvidia RTX 3080 vs AMD Radeon RX 6800 XT: welke grafische kaart wint?

(Afbeelding tegoed: Nvidia / AMD)

Even leek het erop dat Nvidia op het punt stond weg te rijden in de grafische kaartrace met de lancering van de RTX 3000-serie kaarten. Maar AMD hield zich in en liet zijn motoren draaien om de koppeling te laten vallen en in de richting van teamgroen te zoomen. Na jaren gaan Nvidia en AMD hals aan nek, elk met zeer krachtige en capabele kaarten op de markt.

Voor consumenten is meer concurrentie een goede zaak. Het was angst voor wat AMD met Vega zou kunnen brengen dat Nvidia de 1080 Ti uitbracht, een grafische kaart die zo goed was dat veel van zijn gebruikers afzagen van upgraden naar de 2000-serie. En Nvidia heeft zelfs de prijs geprijsd RTX3080 agressief, in de hoop dat elke belediging door AMD zou worden afgestompt.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Nou, AMD is hier niet om te spelen. Om het op te nemen tegen de RTX 3080, brengt AMD de Radeon RX 6800 XT . Op papier presteert het op of iets boven de RTX 3080, terwijl het $ 50 minder is en zes GB extra geheugen bevat. Dingen zijn net interessant geworden.

Hier is een overzicht van alles wat u moet weten over Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT.

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT: prijs en beschikbaarheid

De Nvidia RTX 3080 werd gelanceerd op 17 september en wordt verkocht voor $ 699. De nieuwe kaart van Nvidia is echter bijna onmogelijk te vinden sinds deze voor het eerst uitkwam, met veel scalpers die hem online verkopen tegen exorbitante prijzen.

De RX 6800 XT komt op 18 november uit en zal de RTX 3080 met $ 50 onderbieden met een prijskaartje van $ 649. Als zodanig verwachten we dat het even snel uitverkocht zal zijn.

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800: specificaties vergeleken

AMD Radeon RX 6800 XTNvidia RTX 3080
Prijs$ 649$ 699
rekeneenheden72Nvt
CUDA-kleurenNvt8704
BasisklokNader te bepalen1440 MHz
Spelklok2015 MHzNvt
Boost klok2250 MHz1710 MHz
Geheugen16 GB GDDR610 GB GDDR6X
TDP300W TBP320W TDP
Geheugenbus256-bits320-bit

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT: prestaties

Hoewel we zouden willen dat we een definitief antwoord zouden kunnen geven over welke kaart het krachtigst is, is het moeilijk te zeggen zonder onafhankelijk te testen voor onszelf. Laat je dus niet meeslepen door een internethype, want het is niet ongebruikelijk dat bedrijven met cijfers knoeien om hun producten aantrekkelijker te maken.

iphone 12 pro beste kleur

Op basis van onderstaande grafieken lijken beide kaarten erg op elkaar. Volgens AMD presteren zowel de RTX 3080 als de RX 6800 XT bij 4K op hetzelfde niveau als elkaar, waarbij Nvidia in sommige games een beetje voorsprong neemt, terwijl AMD in andere eruit springt. Nogmaals, we kennen de exacte testparameters niet, maar als AMD eerlijk is in het testen, dan zijn beide kaarten vergelijkbaar.

Waarschijnlijk kiest en kiest AMD titels waarvan het weet dat het een prestatievoordeel kan behalen ten opzichte van Nvidia. Hoewel AMD niet zo grof was om alleen games op te nemen waarvan het wist dat het Nvidia kon verslaan, zien we hier geen totale transparantie. Het is bijvoorbeeld onduidelijk of ray tracing voor deze titels is ingeschakeld.

(Afbeelding tegoed: AMD)

In de bovenstaande grafiek kunnen we zien dat AMD in de meeste benchmarks een voorsprong heeft op Nvidia. Het is een merkwaardig resultaat, gezien hoe ver Nvidia de afgelopen jaren is gevorderd in de race voor grafische kaarten.

Hardcore Nvidia-fans zullen weten dat team green veel meer geld heeft dan AMD. Het betekent dat het meer kan investeren in onderzoek en ontwikkeling en uiteindelijk krachtigere technologie kan produceren. Volgens statistiek , heeft Nvidia in het fiscale jaar 2020 $ 2,8 miljard geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Ter vergelijking: AMD heeft uitgegeven $ 508 miljoen over R&D in 2020 tot nu toe. Dat is een enorm schisma.

beste pc-laptop onder 500

Dus hoe is dit mogelijk? Welnu, het is waarschijnlijk dat AMD in deze tests profiteerde van Smart Access Memory. Smart Access Memory is wanneer een RX 6000-serie GPU is gekoppeld aan een Ryzen 5000-serie CPU, waardoor de kaart volledige toegang heeft tot het GDDR6-geheugen van de GPU. Dit zal een betere algehele prestatie opleveren. Het is misschien maar een paar procentpunten, maar het zou genoeg kunnen zijn om AMD een klein voordeel te geven. Deze functie is natuurlijk niet beschikbaar in combinatie met een Intel CPU. En aangezien Nvidia zich niet op de markt voor consumentenprocessors bevindt, kan dit soort gepatenteerde technologische overspraak alleen plaatsvinden als gebruikers totale AMD-hardware gebruiken.

(Afbeelding tegoed: AMD)

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT: architectuur

Het vergelijken van AMD's RDNA 2-architectuur met Nvidia's Ampere is als het vergelijken van - hoezeer ik ook klaag over het cliché - appels en peren. De twee zijn gebaseerd op verschillende technologieën, gebruiken verschillende productieprocessen en gebruiken verschillende statistieken. Kijken naar welke het grotere aantal heeft, bewijst weinig.

Voor deze generatie heeft AMD Ray Tracing-hardware aan zijn kaarten toegevoegd, in samenwerking met Microsoft voor onderzoek en ontwikkeling. Het doel van beide bedrijven was om DirectX 12 Ultimate te optimaliseren, zoals blijkt uit de volledige hardwareondersteuning van Microsoft op Xbox.

RDNA 2 is, net als de originele RDNA, een chipset van 7 nanometer, maar met een prestatieverbetering van 50% per watt. Hoewel RDNA 2 dezelfde productieprocessen gebruikt als de vorige generatie, zegt AMD dat de geoptimaliseerde datapaden aan de achterkant om die verhoogde prestaties per watt te bereiken. Er is ook een klokstijging van 30% ten opzichte van de vorige generatie en het blijft bij een TDP van 300 watt.

Ampere is de architectuur van Nvidia met de 3000-serie GPU's. Het heeft een aantal grote veranderingen aangebracht ten opzichte van de Turing van de vorige generatie. Ampere-chips, vervaardigd door Samsung, zitten op een 8 nanometer-proces, een enorme verbetering ten opzichte van Turing's 12 nm. Het vereist wel een hoger TDP van 350 watt. Maar via Turing brengt Ampere tweede generatie Ray Tracing-kernen en derde generatie Tensor-kernen, die twee keer de doorvoer leveren. Terwijl Nvidia in zijn presentaties beweerde dat 3080 dubbele prestaties zou opleveren ten opzichte van 2080 Ti, was het meer een stijging van 30-70%, afhankelijk van de titel. Zelfs dan zijn dat dramatische winsten.

Nvidia heeft een aanzienlijke hoeveelheid tijd en middelen geïnvesteerd om van Ray Tracing iets te maken. Het heeft veel geleerd van Turing en brengt die ervaring naar Ampere. AMD, aan de andere kant, begint nu net aan het Ray Tracing-spel. Volgens sommige cijfers van VideoCardz lijken AMD's Ray Accelerators te zijn 33% langzamer dan de RT-kernen van Nvidia. Dit kan aanzienlijk blijken te zijn als we de handen uit de mouwen steken voor volledige vergelijkingstests.

Wat de beeldopschaling betreft, onthulde AMD zijn Fidelity FX Super Resolution, een directe concurrent van Nvidia's DLSS. Hoewel DLSS in het begin wankel was, heeft het een lange weg afgelegd en kan het games helpen een soepele 4K-uitziende ervaring na te bootsen. We zullen moeten afwachten hoe Super Resolution overeenkomt zodra beoordelingseenheden zijn verzonden.

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT: geheugen

Laten we aannemen dat zowel de RTX 3080 als de RX 6800 XT exact hetzelfde presteren. Het is echter in het geheugen waar AMD voorop zal lopen. Terwijl Nvidia gierig was met de hoeveelheid geheugen op zijn kaarten, slechts 10 GB op de 3080, verpakt AMD zijn kaarten met 16 GB aan chips. Maar zowel Nvidia als AMD gebruiken iets andere technologieën.

Terwijl AMD vasthoudt aan GDDR6-geheugen, is Nvidia gegaan met Micron's GDDR6X, een geheugentechnologie die de bandbreedte kan verdubbelen. Maar Nvidia klokt zijn geheugen niet dubbel. Het zal het in plaats daarvan op een lagere kloksnelheid houden terwijl het hetzelfde prestatieniveau behaalt. Dit kan minder warmte opleveren, meer overklokmogelijkheden, en natuurlijk zou Nvidia een patch kunnen uitbrengen om die frequentie te verhogen.

Zelfs dan is de RX 6800 XT waarschijnlijk de betere waarde, omdat die hogere overhead kan helpen bij 4K-gaming, videocodering met hoge resolutie en andere GPU-intensieve toepassingen.

Maar de meest merkwaardige toevoeging aan de technologische line-up van AMD is Smart Access Memory. Zoals hierboven vermeld, is het de mogelijkheid voor zowel een RX 6000-serie GPU als een Ryzen 5000-serie CPU om samen te werken om al het 6000-serie GDDR6-geheugen aan te pakken. We zien een soortgelijk idee met de aankomende PS5 waarin Sony zijn chips heeft ontworpen om samen te werken voor de grootste algehele efficiëntie.

Als deze trend waar is, zou dit kunnen betekenen dat fabrikanten zullen proberen aangepaste ecosystemen van computerhardware te pushen, zodat gebruikers maximale prestaties kunnen behalen. Wat weerhoudt AMD ervan om aangepaste RAM en SSD's te maken? Dit alles kan op hardwareniveau worden geoptimaliseerd voor betere algehele prestaties. Het zou ons niet verbazen als Nvidia een vergelijkbare oplossing probeert te vinden, wat misschien moeilijk is omdat het niet concurreert in de CPU-ruimte voor consumentendesktops. Misschien een samenwerking met Intel?

Nvidia RTX 3080 versus AMD RX 6800 XT: Outlook

Het is momenteel een moeilijke tijd om een ​​pc-gamer te zijn. Er zijn geweldige nieuwe kaarten op de markt, maar niemand kan er een vinden. Van lange rijen voor Micro Centers tot bots die alle 3080-voorraad opkopen om op eBay te verkopen, het vinden van een GPU was als zoeken naar water in een droogte.

Zelfs dan, als u pre-orders voor een RX 6800 XT ziet, raden we u toch aan om niet op de knop Nu kopen te klikken. Wacht op onafhankelijke tests voordat je $ 650 laat vallen op een stuk hardware dat je misschien teleurstelt, hoe verleidelijk het ook is.

gaan we krijgen?
De beste deals voor grafische kaarten van vandaagBlack Friday Sale eindigt over16uur19minuten14droog Samsung 64GB EVO Plus-klasse... Amazone Prime $ 10 Weergave Pny P SDU16U185EL GE 16GB... Walmart $ 37 Weergave Creative® 70SB157000000 Geluid... nietjes $ 44,49 Weergave Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen