Roku vs. Fire TV: welke goedkope smart-tv is beter?

Krediet: Roku/Amazon

Als u kiest voor een smart-tv met alle ingebouwde streamingdiensten en connectiviteit, hoeft u niet van ingang te wisselen, met extra kabels te werken of met verschillende afstandsbedieningen te goochelen. Dat is het mooie van een smart-tv en twee van de gemakkelijkste systemen die momenteel beschikbaar zijn - en beschikbaar in sommige goedkope koopjessets - zijn die van Roku TV en Amazon Fire TV.

  • Masters livestream: online kijken, starttijden, schema en meer

Voortbouwend op de kracht van zijn settopboxen, is Roku TV nu verkrijgbaar in tientallen tv's van ongeveer 10 verschillende merken, met name van TCL en Hisense. (Bekijk de beste van de tv's van het jaar voor onze favorieten!) Tot nu toe verschijnt Amazon Fire TV alleen in sets van Toshiba-sets en het Insignia-merk van Best Buy – zoals die te zien zijn in onze Toshiba 4K Fire TV Edition (model van 2020) en Insignia 4K Ultra HD Fire TV Edition NS-55DF710NA21 herziening – wat de reikwijdte ervan beperkt. Maar gezien zijn marktmacht, moet u Amazon en zijn Alexa-spraakherkenningsservice nooit meerekenen.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Om u te helpen beslissen welke bij uw kijkstijl past, of het nu een Roku-app-verslaafde of een Alexa-fan is, hebben we elk besturingssysteem voor smart-tv's op verschillende gebieden bekritiseerd, variërend van hoe gemakkelijk ze te gebruiken zijn tot hoe goed ze reageren op uw gesproken commando's. Hier zijn de resultaten:

Roku vs. Fire TV: navigatie en interface

De voorouders van Roku's grote rode scherm zijn terug te voeren op de eerste streamingspeler die het in 2008 introduceerde. Sindsdien is er niet veel veranderd in het navigeren op de schermen - en dat is maar goed ook. Het is van de grond af ontworpen om tv-kijkers (in plaats van computergebruikers) aan te spreken met grote leesbare pictogrammen en letters.

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Het biedt de eenvoudigste navigatie, met een lijst met hoofdopties aan de linker verticale en opvallende vierkante tegels aan de rechterkant die kanalen vertegenwoordigen. De kanalen zijn eigenlijk over-the-top streamingdiensten en apps, maar ze zijn de essentie van eenvoud: het is gemakkelijk om kanalen te vinden en toe te voegen.

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

beste prijs voor airpods pro

De afstandsbediening van Roku is ook een nu veel gekopieerde vereenvoudiging van oude tv-klikkers. Er zijn geen numerieke of alfabetische toetsen, alleen een eenvoudig vierrichtingspad en een tiental knoppen om over het scherm te manoeuvreren en programma's te selecteren.

Om de ingebouwde Roku-software te verbeteren, herkent Roku TV automatisch populaire aangesloten apparaten, zoals gameconsoles en DVR's, zodat ze op hetzelfde startscherm verschijnen. En als je een snoersnijder bent, zal Roku een lokale elektronische programmagids maken voor een aangesloten antenne die over-the-air-uitzendingen binnenhaalt.

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Amazon's Fire TV daarentegen is een flitsende amalgaam van horizontaal georganiseerde pictogrammen met automatisch rollende trailers en teasers. Het ziet er actueler uit dan het scherm van Roku, maar het logenstraft ook zijn winkeloriëntatie en kan het een uitdaging maken om snel te vinden wat je zoekt.

Onderwerptabbladen aan de bovenkant van het scherm zijn onderverdeeld in gebieden zoals Live, Uw video's en tv-programma's. Het kan een vreemde regeling blijken te zijn; Live is bijvoorbeeld geen live-uitzending, het is eigenlijk het streamen van programma's van verschillende online bronnen (onderaan op het scherm vind je live-uitzendingen). Er is ook een inherente voorkeur voor Amazon-inhoud. Het is subtieler dan alleen Prime-video's en muziek naar je toe duwen. Zelfs de gratis suggesties zijn afkomstig van door advertenties ondersteunde IMDB TV, een dochteronderneming van Amazon.

Winnaar: Roku. Roku ziet er misschien ouderwets uit, maar het is een winnend arrangement. Waarom knoeien met succes?

De beste TCL 6-Series 65R635 (2020) deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over02dagen00uur30minuten03droog TCL 55' 6-serie 4K QLED-tv Amazone $ 898 Visie Deal eindigtzo 28 novemberKorting TCL 65' Klasse 6-Serie 4K UHD... Walmart $ 1.299,99 $ 898 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
  • Categorie Tv