Sorry PS5 - Xbox Series X wordt de thuisbasis voor Bethesda-games

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

beste koop 85 inch tv

Toen Microsoft voor het eerst aankondigde ZeniMax Media te gaan kopen, de eigenaren van ontwikkelaar en uitgever Bethesda, hielden veel gamefans hun adem in. Velen van ons vroegen wat dit betekent voor PS5-exclusives, terwijl Microsoft niet echt een antwoord geeft.

Maar nu heeft Xbox-baas Phil Spencer bevestigd dat de overname van ZeniMax Media voor $ 7,5 miljard door Microsoft is afgerond en dat Bethesda nu officieel deel uitmaakt van de Xbox-familie. En het is slecht nieuws voor PS5-fans. Maar ik zag dit aankomen.



  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Eerder voorspelbaar, toen de overname voor het eerst werd aangekondigd, was het grootste onderwerp van discussie of toekomstige Bethesda-games naar de PS5 zullen komen of exclusief zullen zijn voor de Xbox Series X.

Maar in sommige opzichten is het verrassend dat het onderwerp zo'n bron van controversiële discussie blijft, aangezien de toekomst van Bethesda-games op PS5 vrij duidelijk was en is. Er is er geen.

Het officiële woord

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Voordat we ingaan op mijn redenering waarom PS5-gamers zullen moeten accepteren dat ze The Elder Scroll 6 of Fallout 5 niet op hun systeem zullen spelen, laten we eens kijken wat Verklaring van Xbox vertel ons.

De verklaring is meestal bloemrijke taal over hoe opwindend de acquisitie is. Maar er zijn een paar kleine klompjes die wijzen op wat Bethesda's relatie met Sony in de toekomst zal zijn.

Het meest interessante deel van de aankondiging is toen Spencer direct zei: 'Xbox-consoles, pc en Game Pass zullen de beste plek zijn om nieuwe Bethesda-games te ervaren, inclusief enkele nieuwe titels in de toekomst die exclusief zullen zijn voor Xbox- en pc-spelers. '

Dit werd echter duidelijker in een Rondetafelgesprek Xbox en Bethesda , waar Spencer in niet mis te verstane bewoordingen zei dat toekomstige Bethesda-games zullen worden gebruikt om Xbox Game Pass te versterken.

sony wf 1000xm4 vs xm3

'Als je een Xbox-klant bent, wil ik dat je weet dat dit gaat over het leveren van geweldige exclusieve games voor jou die worden geleverd op platforms waar Game Pass bestaat', zei Spencer. 'En dat is ons doel, daarom doen we dit, dat is de wortel van dit partnerschap dat we bouwen - en de creatieve mogelijkheden die we op de markt kunnen brengen voor Xbox-klanten zal de beste zijn die het ooit is geweest voor Xbox zijn geweest nadat we hier klaar zijn.'

Tussen de regels door lezend, schreeuwt dat niet dat toekomstige Bethesda-games hun weg zullen vinden naar Sony's PS5.

Maar toen gaf Spencer enige hoop op PS5 door op te merken: 'Ik kan hier natuurlijk niet gaan zitten en zeggen dat elke Bethesda-game exclusief is [voor Xbox], omdat we weten dat dat niet waar is', legt Spencer uit.

'Er zijn contractuele verplichtingen die we gaan nakomen. We hebben games die op andere platforms bestaan ​​en we gaan die games ondersteunen op de platforms waarop ze zich bevinden. Er zijn gemeenschappen van spelers - we houden van die gemeenschappen en zullen erin blijven investeren - en zelfs in de toekomst kunnen er... contractuele zaken of erfenissen op verschillende platforms zijn die we gaan doen.'

Dit is echter onze duidelijkste indicatie tot nu toe dat in ieder geval enkele van Bethesda's toekomstige games niet naar PlayStation-consoles zullen komen. Frustrerend genoeg zullen we waarschijnlijk nog een tijdje niet weten welke titels exclusief voor Xbox zullen zijn.

Het is misschien niet allemaal slecht nieuws voor gamers die op PS5 spelen, zoals een deel van de verklaring luidt: 'We kijken ernaar uit om de creatieve teams van Bethesda in staat te stellen nog meer spelers over de hele wereld te bereiken.'

Dit zou een indicatie kunnen zijn dat Microsoft geen plannen heeft om de belangrijkste Bethesda-titels te beperken tot alleen Xbox-platforms. Hoewel het gewoon een verwijzing kan zijn naar titels zoals The Elder Scrolls Online, die al zijn gelanceerd op PlayStation-consoles en waarvan is bevestigd dat ze nog steeds ondersteuning krijgen op die systemen.

De tijd zal het natuurlijk leren, en de speelruimte voor het interpreteren van Spencer's woorden zou sommige PS5-spelers de hoop kunnen geven dat ze deze generatie weer op avontuur zullen gaan in Tamriel of door de Wasteland zullen dwalen. Persoonlijk denk ik dat het niets verandert.

Het zijn simpele dollars en centen

Het idee dat immens populaire franchises zoals Fallout, The Elder Scrolls, Doom en Wolfenstein nooit meer een PlayStation-systeem zullen sieren, is teleurstellend. Het lijkt echter volkomen onlogisch om te suggereren dat Microsoft toekomstige afleveringen op Sony's next-gen-systeem zal plaatsen.

Sinds het moment dat de deal werd aangekondigd, heeft de pers Microsoft en Bethesda-executives achtervolgd met vragen over exclusiviteit. Hoewel een vage verklaring over titels die per geval worden bekeken de hoop van PlayStation-gamers heeft gewekt, lijkt het erop dat er niet veel meer is dan lege PR die mij aanspreekt.

De simpele waarheid is dat Microsoft een enorme hoeveelheid geld heeft uitgegeven aan de aankoop van ZeniMax (het moederbedrijf van Bethesda) en een aanzienlijk rendement op die enorme investering wil zien.

Natuurlijk zou Microsoft geld op tafel laten liggen door alleen toekomstige Bethesda-games op Xbox-consoles en pc uit te brengen. Maar op de lange termijn is het een strategie die daadwerkelijk vruchten afwerpt.

overschakelen naar verizon iphone 12

(Afbeelding tegoed: Bethesda)

Elk exemplaar van een aanstaande Bethesda-game zoals Starfield of The Elder Scrolls 6 verkocht op PS5 is aantoonbaar niet echt geld in de zak van Microsoft. Het is een verloren klant.

Het is een gamer die mogelijk overtuigd had kunnen worden om in het Xbox-ecosysteem te kopen, maar die daar nu geen reden voor heeft. Dat is een console die niet is verkocht en een Xbox Game Pass-abonnee minder om aan het totaal toe te voegen. Het is een speler die nu geen reden heeft om ergens anders te gamen dan op PlayStation.

Ik ben ervan overtuigd dat Microsoft Bethesda niet heeft gekocht om op korte termijn een paar miljoen extra exemplaren van een nieuwe Elder Scrolls of Fallout te verkopen. De uitgever werd gekocht als een langetermijninvestering om mensen ertoe aan te zetten zich met Xbox-producten en -diensten bezig te houden.

Surface pro 7 studentenkorting

De uitzondering op de regel

Natuurlijk hebben sommige mensen al gewezen op het voorbeeld van Minecraft, dat nog steeds wordt uitgebracht en ondersteund op PlayStation-systemen, als bewijs dat Microsoft niet in de exclusieve game zit. De situaties zijn heel verschillend.

Toen Microsoft Minecraft-ontwikkelaar Mojang in 2014 voor $ 2,5 miljard kocht, was Minecraft al overal aanwezig. De geest was uit de fles. Het zou een enorm controversiële zet zijn geweest om een ​​reeds uitgebracht spel van een systeem te halen.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Bovendien is Minecraft een heel speciaal geval, omdat het in veel opzichten meer dan een spel is geworden en een platform op zich is. Mensen maken games binnen Minecraft zelf en gebruiken het voor allerlei functies, zelfs als een educatief hulpmiddel. Exclusief maken voor Xbox zou uiteindelijk alleen maar de nalatenschap en gemeenschap van Minecraft schaden.

Het betere vergelijkingspunt zou zijn hoe Microsoft omgaat met zijn first-party IP's zoals Halo, Gears of War, Fable en Forza. Geen van deze franchises is ooit op een PlayStation-console verschenen - afgezien van de vreemde cameo van Master Chief in Fortnite, maar daar praten we niet over.

Als Microsoft zijn huidige vlaggenschip-exclusives niet beschikbaar heeft gemaakt op PlayStation, waarom zou dat dan plotseling veranderen met Bethesda? Je zou het nooit verwachten te zien God van de oorlog (een IP-adres van PlayStation) op Xbox, dus waarom gaan mensen ervan uit dat het omgekeerde zal gebeuren?

De verhuizing zou eigenlijk ongekend zijn, geen enkele andere platformhouder brengt significante first-party games uit op een concurrerende console. Je ziet Nintendo Mario Odyssey niet op PS5 zetten!

Je een reden geven om te zorgen

Andere argumenten die de afgelopen 24 uur vaak zijn aangevoerd, zijn onder meer het feit dat ZeniMax niet wordt opgenomen in Xbox Game Studios en in wezen als een afzonderlijk bedrijf zal blijven opereren.

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Dit is echter weinig verrassend. ZeniMax is al meer dan twee decennia actief, terwijl Bethesda al sinds 1986 bestaat - dat zijn jaren van ontwikkeling van de managementstructuur en werkplekcultuur van het bedrijf, het is een slimme zakelijke zet om deze voorlopig gevestigd te houden.

Uiteindelijk heeft Microsoft $ 7,5 miljard uitgegeven om gamers een reden te geven om op Xbox te spelen. Door Bethesda-titels op PlayStation (of Nintendo-platforms) te plaatsen, wordt het hele punt van de aankoop ter discussie gesteld.

Voor PlayStation-gamers is het een bittere pil om de volgende inzendingen in geliefde franchises zoals The Elder Scrolls en Fallout niet te kunnen ervaren, en zoals de reacties op de sociale media van de afgelopen 24 uur laten zien, blijkt het erg moeilijk te slikken.

Als het stof is neergedaald, is het waarschijnlijk dat meer dan een paar van de momenteel verontwaardigde PlayStation-fans zullen overwegen een Xbox aan te schaffen als secundaire console, of hun pc op te krikken om de Bethesda-games via Game Pass te spelen. Dat is precies wat Microsoft wil.

(Afbeelding tegoed: Bethesda)

beste externe hdd voor ps5

Er is al bevestigd dat bepaalde titels, zoals de Elder Scrolls Online, aanwezig zullen blijven op PlayStation. Plus in een nogal grappige wending hebben de volgende twee Bethesda-releases, Deathloop en Ghostwire: Tokoyo, vooraf overeengekomen exclusieve deals en komen dus een jaar voor Xbox naar PS5. Maar daarna verwacht ik dat Bethesda-games de PS5 niet meer zullen vereren.

Het is een grote schande voor PlayStation om een ​​uitgever te verliezen met zoveel geweldige franchises onder zijn riem. Maar tegelijkertijd laat het zien dat Xbox volledig is toegewijd om te concurreren, wat alleen maar goed kan zijn voor de industrie. Concurrentie leidt immers tot innovatie.

De beste Microsoft Xbox Series X-deals van vandaag Microsoft Xbox-serie X... Adorama $ 684,96 Visie Xbox-serie X Walmart $ 899,99 Visie Xbox Series X 1TB- Achteruit... Amazone $ 1,299 Visie Toon meer aanbiedingenWe controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen