SSD versus HDD: wat is het beste en hoe verschillen ze?

Krediet: Seagate/Western Digital/Toekomst

Het SSD versus HDD-debat is cruciaal om te overwegen. Opslagschijven zoals SSD's (solid-state drives) en HDD's (harde schijven) zijn uiteraard een essentieel onderdeel van elke pc of laptop. Maar ondanks grote verschillen tussen de twee, komt de vraag of SSD's of HDD's beter zijn niet altijd bij de gemiddelde consument op.

Tot op zekere hoogte is dit onlangs veranderd, aangezien de PS5 en Xbox Series X beide van hun respectieve SSD's een belangrijk verkoopargument maakten. Maar een groter bewustzijn van de sterke en zwakke punten van deze schijftypen is goed voor iedereen: als u de juiste keuze maakt voor uw volgende hardware-upgrade, kunt u uw pc, laptop of gameconsole precies zo laten werken als u wilt. Lees verder voor onze volledige gids voor meer informatie over hoe SSD's en HDD's zich verhouden op snelheid, prijs, opslagruimte en betrouwbaarheid.  • Onze keuze uit de beste externe harde schijven
  • De beste gaming-pc's met snelle opslag
  • Tijd om te upgraden? Dit zijn de beste laptops van dit moment

SSD versus HDD: ontwerpverschillen

(Afbeelding tegoed: Pexels)

HDD's slaan gegevens op een aantal magnetische platen op die ronddraaien wanneer ze in werking zijn. Een lees-/schrijfkop, bijna als een draaitafelnaald, leest of schrijft gegevens van en naar deze platen. Het is een beproefd ontwerp dat relatief goedkoop te produceren is, hoewel het slechts zo snel werkt als de mechanische onderdelen.

  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

SSD's, zoals het solid-state deel van de naam al verraadt, bevatten helemaal geen bewegende delen. Ze slaan gegevens op kleine stapels Flash-geheugencellen op, vergelijkbaar met een USB-station, zij het met veel sneller geheugen van hogere kwaliteit.

Omdat SSD's geen ruimte hoeven te maken voor al die platters en een actuatorarm om de lees-/schrijfkop vast te houden, kunnen ze fysiek kleiner zijn dan HDD's met dezelfde capaciteit. Veel kleiner zelfs. De meeste HDD's op de markt gebruiken de 3,5-inch vormfactor, sommige zijn verkleind tot een compacte 2,5-inch vormfactor. Dit is misschien klein genoeg voor bepaalde laptops en pc's, maar ultradraagbare apparaten hebben normaal gesproken een M.2 SSD nodig. Deze zijn slechts ongeveer zo groot als een stuk kauwgom.

kosten van iphone 12 pro

De meeste moderne pc-moederborden hebben zowel M.2-slots als SATA-poorten, waarop u 3,5 inch of 2,5 inch HDD's kunt aansluiten. SSD's zijn ook algemeen verkrijgbaar in de 2,5-inch vormfactor.

SSD versus HDD-snelheid: wat is sneller?

(Afbeelding tegoed: Samsung)

Kortom, SSD's. En het komt niet eens in de buurt: de absoluut snelste HDD's kunnen zogenaamd 480 MBps leessnelheden halen, maar dit zijn dure zakelijke schijven, en de meeste consumentenmodellen zullen waarschijnlijk uitkomen op ongeveer 160 MBps.

Daarentegen zijn er tal van SSD's op instapniveau die 500 MBps in zowel lees- als schrijfsnelheid zullen breken, en zelfs deze schamen zich voor de snelste modellen. De Samsung 980 Pro heeft bijvoorbeeld een vermogen van 7.000 MBps voor lezen en 5.000 MBps voor schrijven.

Het is belangrijk op te merken dat snelheden sterk afhankelijk zijn van de interface die de schijf gebruikt om verbinding te maken met uw systeem. De SATA-interface, die wordt gebruikt door HDD's en goedkopere SSD's, is de langzaamste. De PCIe 3.0 vereist duurdere NVMe (Non-Volatile Memory) SSD's, maar kan een stuk sneller gaan, tot ongeveer 3.500 MBps. De meest recente (en dure) interface om te overwegen is PCIe 4.0, die het soort snelheden ontgrendelt dat je zou zien van de Samsung 980 Pro.

Drastisch snellere lees-/schrijftijden zullen niet merkbaar zijn als je gewoon een Word-document typt of een YouTube-video bekijkt, maar een SSD zal bijna altijd sneller zijn bij het opstarten van je systeem en het laden van de software, zodat je deze taken in de eerste plaats.

SSD's kunnen ook de laadtijden in games verkorten, zowel op pc als consoles, en de tijd die nodig is om bestanden over te zetten versnellen. Als het alleen om snelheid gaat, is het debat over SSD versus HDD vrij eenvoudig: een SSD is beter.

SSD versus HDD-prijs: wat is goedkoper?

Krediet: Doug McLean/Shutterstock

Tot nu toe lijkt de vraag over SSD versus HDD misschien niet zo moeilijk om te beantwoorden: SSD's zijn aanzienlijk sneller en beschikbaar in een groter aantal vormfactoren. Maar er is een heel goede reden om mechanische aandrijvingen nog een kans te geven: de prijs.

Ja, SSD's zijn sneller, maar ze zijn ook duurder. Spring op Amazon en je kunt meerdere 1TB HDD's vinden voor minder dan $ 50; voor een relatief eenvoudige, op SATA gebaseerde SSD met dezelfde capaciteit, kijk je tussen $ 90 en $ 130. Die 980Pro? $ 229 voor het 1TB-model.

Uiteraard variëren de prijzen per model en niet alleen per type opslagstation. Dit betekent dat je relatief betaalbare SSD's kunt krijgen, vooral als je bereid bent genoegen te nemen met de meer middelmatige snelheden van een 2,5 inch SATA-schijf. En zelfs als u de voorkeur geeft aan een compactere M.2 SSD, kunt u nog steeds compatibele schijven vinden die de goedkopere SATA-interface gebruiken in plaats van NVMe.

Toch zullen de absoluut goedkoopste SSD's gewoon niet zo betaalbaar zijn als de meeste mechanische HDD's. Houd hier rekening mee als u een pc met meerdere opslagstations plant, aangezien de extra kosten voor het kopen van twee, drie of vier SSD's snel oplopen.

SSD versus HDD-capaciteit: welke biedt meer opslag?

(Afbeelding tegoed: beste koop)

HDD's hebben ook een voordeel qua capaciteit. Het is veel goedkoper en gemakkelijker om een ​​harde schijf met platters met hoge capaciteit te plaatsen dan een SSD met een vergelijkbare hoeveelheid geheugen; dus als je 4 TB of 8 TB per schijf nodig hebt, zijn je solid-state opties extreem beperkt. Dat staat in schril contrast met HDD's, waar dergelijke schijven met een hoge capaciteit gebruikelijk zijn. Je kunt zelfs 16TB HDD's krijgen, hoewel ze behoorlijk duur zijn.

beste gamingheadset onder de 50

Toch niet zo duur als een grote SSD. Samsung's 8TB 870 QVO SSD is $ 842, $ 700 meer dan een 8TB Seagate Barracuda HDD.

Gelukkig voor SSD's is er veel meer keuze aan de kleinere kant van de schaal. Er zijn voldoende 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB SSD's om uit te kiezen, evenals een gezond aanbod van 2 TB-schijven. Voor licht pc-gebruik heb je misschien maar 512 GB of zelfs maar 256 GB nodig - maar meer is meestal beter als het gaat om opslag, vooral als het gaat om het opslaan van grote bestanden zoals video's, foto's en games.

Met SSD's moet u dus proberen zoveel capaciteit te kopen als u zich kunt veroorloven. Omdat HDD's goedkoper zijn, kunt u vaak voldoende opslagruimte krijgen terwijl u budget overhoudt om aan andere delen van uw pc te besteden.

SSD versus HDD: hybride schijven

(Afbeelding tegoed: Seagate)

Er is een derde optie in het SSD versus HDD-debat en het lijkt het beste van twee werelden te combineren: een hybride schijf of SSHD (solid-state hybride schijf). Dit is essentieel een mechanische HDD met een toegevoegde SSD-cache.

Hybride schijven werken door te leren welke bestanden en applicaties u het meest gebruikt, en deze te verplaatsen van de mechanische opslag naar de miniatuur SSD. Dit geeft je verbeterde prestaties van je meest gebruikte apps, gecombineerd met de enorme capaciteit van een HDD. SSHD's zijn duurder dan puur mechanische schijven, maar ook goedkoper dan pure SSD's met vergelijkbare capaciteit.

Klinkt als een ideaal compromis? Niet helemaal. Als het niet duidelijk was, zijn alle bestanden en applicaties die niet op de SSD-cache zijn opgeslagen, nog steeds beperkt tot HDD-snelheden - de cache biedt geen systeembrede boost. Bovendien is de cache zelf meestal vrij klein: een typische SSHD van 1 TB biedt mogelijk slechts 8 GB solid-state capaciteit. U krijgt dus alleen de snelheidsboost in een paar geselecteerde bestanden; uw OS-installatie, of de meeste AAA-games, passen niet.

U moet ook wachten tot de SSHD leert welke bestanden en toepassingen naar de SSD-cache moeten worden verplaatst voordat ze worden versneld. Conventionele SSD's zijn misschien duurder, maar hun snelheidsvoordelen worden toegepast op elke byte aan gegevens die je hebt.

Dan zijn er de overwegingen met betrekking tot de vormfactor. Omdat SSHD's draaiende platters gebruiken, zullen ze niet kleiner zijn dan normale HDD's - dus als u hoopt een dunne laptop of mini-pc te upgraden, kunt u misschien toch alleen SSD's gebruiken.

Uiteindelijk zijn hybride schijven niet snel genoeg om een ​​ideale masterschijf te zijn, en ook niet goedkoop genoeg om traditionele HDD's te overvleugelen als bulkback-upopslag. Ze zijn misschien de juiste keuze voor jou als je absoluut niet kunt rekken tot de prijs van een SSD, maar alle anderen zouden zich moeten concentreren op SSD's of HDD's.

SSD versus HDD: Intel Optane-geheugen

(Afbeelding tegoed: Intel)

Dat gezegd hebbende, is er een andere benadering van het cacheconcept die je zou kunnen overwegen - zij het alleen in zeer specifieke omstandigheden. Dat is Intel Optane Memory, een soort doe-het-zelf-cachekit die is ontworpen om de snelheid van uw bestaande HDD te verhogen.

Optane-geheugenschijven (niet te verwarren met Intel's Optane SSD's) worden aangesloten op een leeg M.2-slot in uw systeem, waarop het fungeert als een solid-state cache voor uw HDD. Dat betekent een vergelijkbare werking als een SSHD-schijf: uw favoriete bestanden en apps worden verplaatst naar de Optane Memory-schijf, waardoor ze een snelheidsboost krijgen.

Waarom is Optane Memory de moeite waard als zelfstandige SSHD-schijven een teleurstellend vooruitzicht zijn? Om de waarheid te zeggen, voor veel mensen zal dat niet zo zijn: als je een pc bouwt of een laptop upgradet, kan dat M.2-slot beter worden gevuld door een SSD. Optane Memory kan ook alleen de leessnelheden verhogen, niet de schrijfsnelheden - aangezien de laatste beperkt blijft door de fysieke mechanismen van de HDD.

beste koop grafische kaart bijvullen

Voor degenen die specifiek een systeem met een enkele HDD willen upgraden, kan het gebruik van Optane Memory een veel eenvoudigere aanpassing maken. Je zult nog steeds de prestaties verbeteren, en omdat je de HDD niet echt vervangt - maar hem alleen een solid-state duwtje geeft - hoef je je geen zorgen te maken over het verplaatsen van je OS-installatie naar een andere schijf.

Optane-geheugenschijven bieden ook grotere cachecapaciteiten dan gewoonlijk van SSHD's, en kunnen extreem kostenefficiënt zijn. Het kleinste model van 16 GB kost bijvoorbeeld slechts $ 23.

SSD versus HDD: Betrouwbaarheid

(Afbeelding tegoed: Amazon)

SSD's zijn robuuster en betrouwbaarder dan HDD's, nogmaals dankzij het ontbreken van bewegende delen. Als u uw met HDD uitgeruste laptop laat vallen, kan dit schade toebrengen aan afzonderlijke platen of de leeskop, waardoor de hele schijf defect kan raken, waardoor al uw opgeslagen gegevens verloren gaan. SSD's zijn veel schokbestendiger.

Veel opslagschijven, van beide typen, bieden een Terabytes Written (TBW)-cijfer om een ​​schatting te geven van hoeveel u de schijf kunt gebruiken voordat deze begint te falen door slijtage. Een schijf met een vermogen van 600 TBW moet bijvoorbeeld 600 TB aan schrijfbewerkingen overleven voordat deze uitvalt.

Op moderne schijven zijn deze aantallen echter zo hoog dat de meeste gebruikers er nooit in de buurt komen. Ze zijn misschien het vermelden waard als je een werkstation bouwt voor bijvoorbeeld professioneel grafisch ontwerp of videobewerking, maar maak je verder niet al te veel zorgen over TBW-specificaties.

SSD versus HDD: externe schijven

(Afbeelding tegoed: WD)

De meeste eigenschappen en verschillen tussen interne SSD's en HDD's zijn ook van toepassing op externe schijven. Dus als u zich zorgen maakt over het maximaliseren van de capaciteit, heeft u meer keuze en kunt u veel minder uitgeven aan een draagbare HDD. Bekijk onze lijst met de beste externe harde schijven voor het beste dat we hebben getest, of als je meer opslagruimte wilt toevoegen aan je console, hebben we een gids voor de beste externe harde schijven voor PS4 en Xbox One .

Evenzo zullen externe SSD's duurder zijn, maar een stuk sneller. De kwestie van snelheid wordt hier verergerd door verschillende USB-standaarden: een SSD die verbinding maakt via USB 3.1 zal waarschijnlijk een SSD overtreffen die verbinding maakt via USB 3.0. Toch zal zelfs een relatief trage SSD sneller zijn dan een externe HDD.

De inherente schokbestendigheid van SSD's geeft externe modellen ook een natuurlijk voordeel ten opzichte van externe HDD's, omdat deze, in tegenstelling tot pc-opslag, gemakkelijk in zakken worden gegooid of van tafels worden gestoten. Als u bescheiden back-upbehoeften heeft, of slechts af en toe een klein aantal bestanden of apps hoeft te verplaatsen, is de kleinere capaciteit van externe SSD's de moeite waard om mee te leven.

Aan de andere kant wordt vaak gebruik gemaakt van externe schijven om een ​​back-up te maken van een volledige pc of laptop, of om mogelijk duizenden grote video- en fotobestanden te bewaren.

In beide gevallen is een externe HDD aantoonbaar beter: hij zal veel kosteneffectiever zijn voor grotere capaciteiten, en afhankelijk van hoe vaak u nieuwe back-ups opslaat, hoeft u de lagere snelheden slechts af en toe te doorstaan. Pas wel op dat je het niet laat vallen.

SSD versus HDD: welke moet je kopen?

(Afbeelding tegoed: SanDisk)

Controleer allereerst of het exacte type opslagstation dat u nodig hebt niet wordt bepaald door factoren buiten uw controle. Met andere woorden, als je je laptop wilt upgraden en er alleen M.2 SSD's voor nodig zijn, maakt het niet uit welke beter is: je hebt een M.2 SSD nodig.

Als je de vrijheid hebt om te kiezen, balanceer je in wezen kosten, capaciteit en prestaties wanneer je kijkt naar SSD versus HDD. Als je slechts één schijf nodig hebt of er ruimte voor hebt, raden we een SSD aan - ja, deze zijn duurder en moeilijker te vinden in grote capaciteiten, maar het snelheidsvoordeel is gewoon te mooi om te laten liggen, tenzij je echt aan het stretchen bent uw budget. Trouwens, als je wilt upgraden, kom je waarschijnlijk van een bestaande HDD, in welk geval een iets snellere HDD helemaal geen upgrade zou zijn.

Als u uw systeem daarentegen kunt uitrusten met meerdere schijven, kunt u het beste van twee werelden krijgen door een kleinere SSD als uw hoofdschijf te gebruiken en een veel ruimere, maar betaalbare HDD als back-upschijf. Hiermee krijgt u de snelheidsboost in het door u gekozen besturingssysteem, evenals een paar keuzetoepassingen, terwijl de HDD diverse bestandsopslag aankan waar hogere snelheden niet zo cruciaal zijn.

Het zou ook kosteneffectiever zijn om dit soort opslagconfiguratie in de toekomst te upgraden. U kunt bijvoorbeeld goedkoop een identieke HDD voor uw back-upschijf kopen en deze in een RAID 1-array plaatsen voor eenvoudige back-ups.

    Meer:Cloudopslag versus externe harde schijf - wat is het beste?
De beste Samsung 860 evo-deals van vandaag 779 Amazon-klantrecensies Black Friday Sale eindigt over18uur58minuten00droogKorting Samsung - Geek Squad... Beste koop $ 89,99 $ 53,99 Visie Korting SAMSUNG 860 EVO SSD 250GB -... Amazone Prime $ 79,99 $ 64,99 Visie Samsung 2.5' 256GB 860 Pro... Walmart $ 148,80 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen