Stop met rondsnuffelen op smart-tv - hoe u gegevensverzameling voor elk merk kunt uitschakelen

(Afbeelding tegoed: Samsung)

Hier bij TemplateStudio houden we van tv's, vooral smart-tv's. De overstap naar tv's met internetverbinding die apps kunnen draaien en streamen van al je favoriete services, is grotendeels een goede geweest, waardoor mensen zijn bevrijd van de beperkte opties van lokale zenders en een heel landschap van alternatieven voor traditionele kabelabonnementen is geboden. Er is een reden dat onze lijst met beste tv's bijna volledig uit smart-tv's bestaat.

Maar er is één aspect van smart-tv's dat niet zo populair is. En dat is het hele scala aan opdringerige advertenties en ongemakkelijk gedetailleerde informatie die tv-makers - inclusief alle beste tv-merken - kunnen verzamelen over het kijkgedrag van uw huishouden.volgorde van de avenger-films

Van welke apps u opent tot welke programma's u bekijkt, uw tv let goed op wat u doet en rapporteert hierover zodat de verzamelde gegevens kunnen worden gebruikt om advertenties op u af te stemmen of om aan andere groepen te worden verkocht (wederom, meestal adverteerders ).

Krediet: Dmitri Ma/Shutterstock

onlangs een winstrapport van Vizio onthulde dat reclame- en kijkersgegevens winstgevender waren voor de tv-maker dan de tv-hardware zelf, en Vizio staat hierin niet alleen. volgens an interview met Variety in 2018 bereikten de winstgevende reclame- en licentieactiviteiten van Roku 1 op de 4 Amerikaanse huishoudens en verdienden ze ook het leeuwendeel van het geld voor het slimme streamingplatform.

 • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Het is een van de redenen waarom tv's de afgelopen jaren zo betaalbaar zijn geworden, omdat deze mogelijkheden voor reclame en gegevensverzameling een extra inkomstenstroom voor bedrijven opleveren, waardoor tv's winstgevender worden dan de verkoop van fysieke hardware. Met smart-tv's met software die is gemaakt door datahongerige bedrijven zoals Google en Amazon, is dit lucratieve facet van de smart-tv-industrie een steunpilaar voor elke speler op het tv-pad.

Met behulp van een verscheidenheid aan technologieën, van het bijhouden van welke programma's u bekijkt en welke apps u opent tot het matchen van uw kijkgegevens met surfen op het web vanaf andere apparaten, dankzij locatie- en IP-adresinformatie, verzamelen smart-tv's veel informatie. In het beste geval worden die gegevens gebruikt om u relevantere advertenties en betere inhoudsuggesties te bieden. Vaker wel dan niet wordt het echter ook aan derden verkocht.

Het ergste deel? Je hebt ze waarschijnlijk het recht gegeven om alles te doen toen je je tv in de eerste plaats instelde. Het inschakelen van een nieuwe smart-tv omvat steevast een paar korte schermen met gebruikersovereenkomsten die zelden een tweede blik krijgen van gebruikers omdat ze zich haasten om online te gaan en te beginnen met streamen. Maar die korte schermen bevatten vaak gebruikersovereenkomsten die tientallen of zelfs honderden pagina's lang kunnen zijn. En het omvat het verlenen van toestemming aan de tv om te snuffelen in uw kijkgewoonten.

Hoewel er veel te zeggen valt over de ethische zorgen rond deze praktijken, is één ding heel duidelijk: mensen willen een uitweg.

70 inch tv beste deal

Dus hier zijn een paar dingen die je kunt doen om terug te vechten tegen de opmars van opdringerige advertenties en griezelige monitoring.

Afmelden voor advertenties en tracking

Ten slotte is de gemakkelijkste optie om u af te melden voor de advertenties en tracking waar u kunt. Grotendeels dankzij wetten zoals de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming en de California Consumer Privacy Act van 2020, moeten tv's die in de Verenigde Staten worden verkocht, gebruikers een manier bieden om zich af te melden voor de meeste tracking- en gegevensverzameling.

De grootste boosdoener komt in de vorm van Automated Content Recognition (ACR). Deze technologie neemt een kleine steekproef van de pixels op je scherm als vingerafdruk om te bepalen naar welke inhoud je kijkt. Hierdoor heeft de tv een redelijk hoog detailniveau over uw kijkgewoonten, of u nu streamt via een onafhankelijke app of kijkt vanaf een extern apparaat.

Als u ACR uitschakelt, stopt de meeste gegevensverzameling met een enkele wijziging van de instelling. Maar het is geen one-size-fits-all oplossing. De methoden voor het verzamelen van gegevens verschillen sterk tussen merken en het proces wordt een beetje ondoorzichtig gemaakt door de opties diep in de instellingen te begraven en goedaardige namen te gebruiken voor het volgen van functies.

Als u zich afmeldt voor deze praktijken, wordt het grootste deel van het zorgwekkende gedrag geëlimineerd, maar het is geen wondermiddel. Er zal zeer waarschijnlijk nog steeds wat informatie worden verzameld op elk aangesloten apparaat en u krijgt nog steeds advertenties en inhoudsaanbevelingen te zien, hoewel deze mogelijk niet zijn afgestemd op uw smaak.

ipad air of macbook air

Er is ook de terechte angst dat tv-merken een opt-out-verzoek niet volledig zullen honoreren. Dit is geen ongegronde angst, want verschillende grote merken zijn betrapt op een beetje duister handelen over deze praktijken. Het is begrijpelijk dat ze erop vertrouwen dat ze een selectievakje of een wijziging van de instellingen respecteren die een grote inkomstenstroom afsnijdt.

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Probeer een Pi-hole

Als u de mogelijkheid wilt behouden om te streamen terwijl u de advertenties en tracking die u niet wilt, eruit filtert, kunt u proberen om alleen het ongewenste verkeer op uw netwerk actief te blokkeren. Dit kan vrij eenvoudig worden gedaan met een apparaat dat een Pi-hole wordt genoemd, een op Raspberry Pi gebaseerd apparaat dat adblocking-scripts toepast op elk apparaat in uw netwerk en waarmee u uitgaand verkeer kunt volgen.

Om het in te stellen, heb je alleen een goedkope mini-pc nodig, zoals de Raspberry Pi 3 Model B+ of de nieuwere Raspberry Pi 4 Model B . Vanaf daar kun je de handige instructies volgen die worden aangeboden door onze zustersite, Tom's Hardware om te leren Hoe advertenties in het hele netwerk te blokkeren met Pi-hole op Raspberry Pi .

Lobotomiseer uw smart-tv

Een andere eenvoudige methode om datapraktijken die u ongewenst vindt af te snijden, is om het bij de bron, de internetverbinding, te stoppen. Verbind je tv niet met wifi en sluit geen ethernetlijn aan wanneer je je tv instelt. Zonder internetverbinding blijft je smart-tv behoorlijk dom. (Op sommige sets is een internetverbinding verplicht om de installatie te voltooien, dus dit kan een tv zo dom maken dat hij nutteloos is.)

Als je al een Smart TV hebt ingesteld, kun je deze nog steeds lobotomiseren door een fabrieksreset uit te voeren, waardoor al je apps en instellingen worden gewist, maar je ook de tv als nieuw kunt instellen, compleet met de mogelijkheid om de Wi-Fi over te slaan -Fi-log in.

Maar net als bij het kopen van een domme tv, zal het niet voor iedereen aantrekkelijk zijn om een ​​smart-tv te domperen en de ingebouwde functies waarvoor je hebt betaald af te sluiten.

wi fi digitale fotolijst

Koop een domme tv

De gemakkelijkste manier om je tv privé te houden, zonder alle extra dingen, is door hem nooit bij je thuis uit te nodigen. Je kunt een domme tv kopen, een die alleen is gemaakt om door kanalen te bladeren en lokale zenders binnen te halen. In ons artikel leest u alles over de mogelijkheden Hoe koop je een domme tv - en waarom zou je dat willen? .

De oplossing zal echter niet bij iedereen in de smaak vallen, omdat alle handige functies die smart-tv's in de eerste plaats zo aantrekkelijk maken, worden verwijderd. Je kunt altijd een zekere mate van slimme functionaliteit toevoegen door een van de beste streaming-apparaten op te halen, maar houd er rekening mee dat elk streaming-apparaat (of het nu een smart-tv of een streaming-stick is) een combinatie van gegevensverzameling en reclame zal hebben.

Advertenties en tracking op smart-tv's uitschakelen

Hier leest u hoe u de benodigde menu's en instellingen voor uw smart-tv kunt vinden, gecategoriseerd op merk en smart-tv-platform.

Amazon Fire TV

 • Ga naar Instellingen > Voorkeuren > Privacy-instellingen
 • Selecteer Apparaatgebruiksgegevens om het verzamelen van gegevens te beperken
 • Selecteer Verzamel app en gebruik via de ether om het volgen van inhoud voor apps en uitzendkanalen uit te schakelen
 • Selecteer Op interesses gebaseerde advertenties om advertentiepersonalisatie te beperken

Android TV en Google TV

is het veilig om te torrenten?
 • Ga naar Instellingen > Info > Juridische informatie
 • Hier kunt u gepersonaliseerde advertenties uitschakelen

Op Sony-tv's moet u Samba TV ook uitschakelen

 • Ga naar Instellingen > Apparaatvoorkeuren
 • Schakel Samba Interactive TV uit om ACR uit te schakelen

LG webOS

 • Ga naar Instellingen > Aanvullende instellingen > Algemeen
 • Selecteer Live Plus om ACR uit te schakelen
 • Selecteer Advertenties en wijzig de instelling in 'Verkoop mijn persoonlijke gegevens niet'
 • Ga naar Instellingen > Aanvullende instellingen > Gebruikersovereenkomsten
 • Bekijk de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid en meld u vervolgens af voor het bekijken van informatie, spraakinformatie, op interesses gebaseerde advertenties en advertenties op verschillende apparaten en Live Plus automatische inhoudsherkenning

Van de tv's van het jaar

 • Ga naar Instellingen > Privacy
 • Selecteer Smart TV Experience om 'Informatie van tv-ingangen gebruiken' uit te schakelen
 • Selecteer Adverteren om de instellingen voor het volgen van advertenties aan te passen
 • Selecteer Microfoon om de instellingen voor Kanaalmicrofoontoegang en Kanaalmachtigingen aan te passen

Samsung Tizen

 • Ga naar Instellingen > Ondersteuning > Voorwaarden en privacy > Privacykeuzes
 • Selecteer Informatieservices bekijken om ACR uit te schakelen
 • Selecteer Op interesses gebaseerd adverteren om de instellingen voor advertentiepersonalisatie aan te passen
 • Selecteer Spraakherkenningsservices om het verzamelen van spraakgegevens aan te passen

Vizio SmartCast

 • Ga naar Instellingen > Beheer en privacy
 • Selecteer Gegevens bekijken om ACR uit te schakelen
 • Selecteer Adverteren om advertentietracking aan te passen
De beste Scepter X435BV-F en Scepter 50-inch 4K TV U515CV-U deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt overvijftienuur56minuten14droog Scepter 50' Klasse 4K UHD LED... Walmart $ 420,95 Visie Bekijk vergelijkbare Amazon US Amazone Geen prijsinformatie Controleer Amazon Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen
 • Categorie Tv