Wat is LTPO? Hoe deze technologie geweldige telefoonschermen levert

(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Schermen met hoge verversingssnelheid hebben ertoe bijgedragen dat veel Android-telefoons uit het middensegment en vlaggenschip aanzienlijk soepeler in het gebruik aanvoelen dan de standaard 60Hz-schermen die nog steeds op de meeste telefoons worden aangetroffen, waaronder met name die van Apple. iPhone 12 vlaggenschepen. Gebruik een smartphone die ververst op 90Hz — of zelfs 120Hz zoals de Samsung Galaxy S21 en OnePlus 9 Pro doen — en je krijgt soepeler scrollen en meer meeslepende ervaringen.

batterijgrootte iphone 12 pro

120Hz-schermen kunnen echter nogal energieverslindend zijn, vooral bij QHD-resoluties. En dat is waar LTPO-displaytechnologie om de hoek komt kijken.  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Met LTPO-schermen kunt u zowel een hoge verversingssnelheid als een hoge resolutie hebben zonder van een smartphone een batterijzuigende rechthoek van glas en metaal te maken. En de technologie wordt steeds gebruikelijker in de Android-telefoons van 2021.

We kregen eerst een goed voorproefje van LTPO-displays met de Samsung Galaxy Note 20 Ultra . Maar nu zijn ze te vinden in alle drie de modellen in de Galaxy S21-reeks, evenals de Oppo Find X3 Pro en de nieuw uitgebrachte OnePlus 9 Pro.

En we verwachten dat het in de loop van het jaar op veel meer telefoons zal verschijnen - inclusief de iPhone 13 , die de technologie mogelijk dit najaar overneemt, aangezien Apple ernaar streeft de toonaangevende Android-telefoons te evenaren met deze gewilde functie.

Dit is wat u moet weten over LTPO en hoe het in sommige van de beste telefoons van het jaar.

Wat is LTPO?

LTPO is het pittige acroniem dat staat voor polykristallijn oxide bij lage temperatuur. Kortom, het zorgt ervoor dat een scherm de verversingssnelheid dynamisch kan wijzigen zonder dat er extra hardwarecomponenten nodig zijn om tussen de grafische verwerkingseenheid van een apparaat en de beeldschermcontroller te zitten.

Door de verversingssnelheid van een scherm on-the-fly te kunnen wijzigen, kan een apparaat overschakelen van het gebruik van energieverslindende hoge verversingsfrequenties naar lagere verversingsfrequenties wanneer ze niet nodig zijn, wat kan helpen om de levensduur van de batterij te verlengen.

Apple heeft LTPO-technologie ontwikkeld en gebruikt deze in de Apple Watch-serie 5 om een ​​vernieuwingsfrequentie van 60 Hz naar 1 Hz te schalen, waardoor de smartwatch langer meegaat. Dus het gebruik van dergelijke technologie voor smartphoneschermen zou hun stroomverbruik helpen verminderen.

Apple Watch-serie 5(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Momenteel gebruiken veel OLED-schermen in telefoons polykristallijn silicium (LTPS) bij lage temperatuur bij de constructie van de dunne-filmtransistoren (TFT's) die de achterplaat van een scherm vormen, waardoor in feite veel van de elektronische componenten worden geleverd om een Scherm. Door LTPS te gebruiken, konden OLED's op smartphones energiezuiniger zijn, ongeveer 20% tot 30%, dan IPS LCD-schermen.

LTPS-panelen laten echter geen dynamische verversingsfrequenties toe, tenzij er extra hardware wordt gebruikt, zoals het geval is bij de OnePlus 8 Pro en Oppo Find X2 Pro. En andere telefoons kunnen alleen wisselen tussen 120 Hz en 60 Hz, in plaats van iets daartussenin of lager.

De Galaxy S21 Ultra en Galaxy Note 20 Ultra gebruiken beide LTPO om dynamisch aanpasbare schermen aan te bieden.(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Display-backpanels die LTPO gebruiken, hebben daarentegen een combinatie van LTPS TFT's en transistors gemaakt van Indium gallium-zinkoxide (IGZO). Dit resulteert in een display-backpanel dat IGZO TFT's gebruikt voor het aansturen van het display, terwijl LTPS TFT's voor de schakelcircuits zorgen. Dit alles leidt tot een efficiëntere algehele weergave en een die de verversingssnelheid dynamisch kan wijzigen.

Dit klinkt allemaal veelbelovend voor toekomstige telefoons, maar je hebt misschien gemerkt dat telefoons zoals de iPhone 12 Pro ondersteunen geen LTPO-schermen. Apple heeft nog niet eens een 120Hz-smartphonescherm, hoewel dat naar verluidt zal veranderen met toekomstige iPhones.

Dit komt omdat IGZO TFT's groter zijn dan LTPS en dus niet zo dicht op een scherm kunnen worden gepakt. Aangezien dergelijke schermen voor elke pixel een TFT gebruiken, zou het gebruik van IGZO-transistoren betekenen dat de scherpte van een scherm wordt aangetast.

Maar met de nieuwste reeks Android-vlaggenschip-hones, hebben Samsung en Oppo een manier gevonden om gebruik te maken van de technologie zonder concessies te doen aan de schermscherpte.

Samsung's ultra LTPO

De Galaxy Note 20 Ultra (rechts) kan tot 120 Hz gaan met zijn verversingssnelheid; de iPhone 12 Pro Max (links) zit vast op 60Hz.(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Omdat Apple de patenten op LTPO bezit, werkte Samsung aan zijn eigen displaytechnologie die LTPO nastreeft, maar Samsung niet dwingt om patentkosten op te hoesten. En de technologie in kwestie is HOP.

HOP staat voor hybride-oxide en polykristallijn silicium en combineert effectief een kijk op LTPO-technologie met oxide-TFT's. En die LTPO-tech verscheen in de Galaxy Note 20.

Maar met de Galaxy S21 heeft Samsung de display-envelop nog verder geduwd met Samsung Display dat LTPO-panelen heeft gemaakt die het stroomverbruik van OLED-schermen met 16% kunnen verminderen. Dat lijkt misschien niet veel, maar in onze Samsung Galaxy S21 Ultra review , hebben we gezien dat het een bewonderenswaardige batterijduur levert terwijl het nog steeds een 6,8-inch scherm met een resolutie van 3200 x 1400 van stroom voorziet met een piekhelderheid van 1.300 nits.

De OnePlus 9 Pro is een van de nieuwste telefoons met LTPO-technologie op het scherm.(Afbeelding tegoed: TemplateStudio)

Een nieuwkomer in de LTPO-mix, de OnePlus 9 Pro, lijkt de juiste balans te hebben gevonden tussen een snel verfrissend scherm dat zich snel aanpast en een goede batterijduur. Toen we het nieuwe vlaggenschip van OnePlus testten met zijn dynamische weergave ingeschakeld, duurde het 10 uur en 40 minuten op onze veeleisende batterijtest. Dat is ruim boven het gemiddelde voor een smartphone en komt bijna op onze lijst met de beste batterijlevensduur. Sterker nog, toen we het display van de telefoon instelden op 60 Hz, had dit helemaal geen invloed op de levensduur van de batterij.

En er is goed nieuws, want Samsung Display maakt OLED-schermen voor Apple, en we verwachten dat dit ook zo zal blijven voor de iPhone 13 – in ieder geval als het gaat om de Pro-modellen van dit jaar.

costco xbox series x restock

Aangezien Apple nog geen schermen met een hoge verversingssnelheid heeft omarmd, zou een overstap naar LTPO-panelen het mogelijk maken om de schermen van eind 2019 en 2020-telefoons over te slaan en de iPhone 13 een scherm te geven dat 2021 waardig is.

  • Dit zijn onze beste keuzes voor Android-telefoons
De beste Samsung Galaxy Buds Pro-deals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over02uur03minuten19droogKorting SAMSUNG Galaxy Buds Pro,... Amazone Prime $ 199,99 $ 139,99 Visie Korting Samsung - Galaxy Buds Pro... Beste koop $ 199,99 $ 149,99 Visie Korting SAMSUNG Galaxy Buds Pro -... Walmart $ 199,99 $ 149,99 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen