Wat is een TPM? En dit is waarom je het nodig hebt voor Windows 11

Krediet: Microsoft/Asus | Remix door Nick Bush)

Pas nadat Microsoft eerder deze zomer klaar was met de onthulling van Windows 11, bracht het bedrijf het uit systeemvereisten voor de software-update . En begraven onder RAM-aanbevelingen en aanbevolen gigahertz (GHz), was een merkwaardig acroniem: TPM.

Trusted Platform Module, of TPM, is een veilige cryptoprocessor die een computer beveiligt via een geïntegreerde cryptografische sleutel. Maar in meer basale termen is het als een beveiligingsalarm voor uw computer om te voorkomen dat hackers of malware toegang krijgen tot gegevens. En het zal nodig zijn voor Windows 11, die deze week arriveert. (Bekijk onze Windows 11-recensie voor onze indrukken van deze software-update.)  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Helaas lijkt het erop dat sommige oudere hardware zal worden uitgesloten van de Windows 11-update. Microsoft bevestigde dit en zei dat hoewel de situatie 'klote' is, het is om een ​​veiligere Windows-ervaring in de toekomst te garanderen.

Wat is een TPM en hoe werkt het?

Er is softwarebeveiliging en hardwarebeveiliging. Softwarebeveiliging is, mits goed uitgevoerd, een effectief middel om te voorkomen dat hackers een systeem binnendringen. Maar omdat software van nature kneedbaarder is - de code kan worden gewijzigd - is er altijd een kans dat een geavanceerde hacker of een exploit wordt gevonden, waardoor indringers toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Hardwarebeveiliging is, zoals de naam al aangeeft, hardgecodeerd. De cryptografische sleutels zijn onmogelijk te wijzigen, tenzij de hacker op de een of andere manier van tevoren precies weet wat die sleutels zijn.

'PC's van de toekomst hebben deze moderne hardware-root-of-trust nodig om te helpen beschermen tegen zowel veelvoorkomende als geavanceerde aanvallen zoals ransomware en meer geavanceerde aanvallen van natiestaten', zegt David Weston, directeur Enterprise and OS Security bij Microsoft in een blogpost . 'Het vereisen van de TPM 2.0 verhoogt de standaard voor hardwarebeveiliging door die ingebouwde root-of-trust te vereisen.'

elektrische scooter black friday deals

De TPM-chip communiceert met andere beveiligingssystemen binnen een pc. Of het nu een vingerafdruklezer of Windows Hello-gezichtsherkenning is, het moet allemaal overleggen met de TPM om gebruikers toegang te geven.

En het zijn niet alleen uw beveiligingssystemen die een TPM gebruiken, maar ook programma's als Outlook, Firefox en Chrome.

Heeft mijn computer TPM?

Er zijn een paar manieren om te controleren of uw huidige machine een TPM heeft. De gemakkelijkste manier is om naar het menu Start te gaan, zoeken naar Windows-beveiliging , en klik op Apparaatbeveiliging op de linkerkolom. Daar verschijnt een ander venster dat laat zien of op uw apparaat een TPM is geïnstalleerd. Het zou moeten zeggen Beveiligingsprocessor , met een klein groen vinkje naast het pictogram. Als dat pictogram van de beveiligingsprocessor er niet is, hebt u geen TPM geïnstalleerd.

Scroll door de galerij hieronder om alle stappen te zien.

Afbeelding 1 van 3

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Afbeelding 2 van 3

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Afbeelding 3 van 3

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Als u niets ziet, kunt u ook snel controleren of er een TPM is geïnstalleerd: typ Uitvoeren in de zoekbalk Start , en toen typ tpm.msc en druk op Enter.

(Afbeelding tegoed: toekomst)

Dat zou de moeten opleveren Beheer van Trusted Platform Module (TPM) in venster Lokale computer . Als er staat 'Compatibele TPM kan niet worden gevonden', heeft uw computer geen TPM of TPM 1.2, maar is deze niet ingeschakeld in het BIOS.

Helaas, zelfs als u TPM 1.2 in het BIOS kunt inschakelen, heeft Windows 11 eigenlijk TPM 2.0 nodig.

Een laatste manier om te controleren is om: download de PC Health Check-app van Microsoft. Na installatie laat het programma je weten of je computer klaar is voor Windows 11.

Wat te doen als u geen TPM 2.0 hebt?

Voor desktopgebruikers die mogelijk geen TPM 2.0 hebben, is een manier om de functionaliteit toe te voegen het kopen van een compatibele module voor uw moederbord. Hiervoor moet u naar uw moederbordmodel zoeken en kijken of de fabrikant ooit een compatibele TPM heeft uitgebracht.

Ook lijkt het erop dat de prijzen voor TPM's zijn gestegen sinds de onthulling van Windows 11. Een Asus TPM , die voor $ 14 op Amazon werd verkocht, is vanaf deze publicatie uitverkocht en wordt voor meer dan $ 40 op de tweedehandsmarkt verkocht. Sommige fabrikanten zijn ook gestopt met de productie van TPM's, maar gezien de recente sterke stijging van de vraag is het waarschijnlijk dat de productie weer op gang komt.

Als u een compatibele module kunt aanschaffen, hoeft u alleen maar de TPM-pinnen op uw moederbord te vinden en erin te steken. Vergeet niet om naar het BIOS-menu te gaan en deze ook in te schakelen.

Als je nu een modernere CPU hebt, een die na 2014 is gebouwd, bestaat de kans dat TPM al bestaat. Moderne CPU's bevatten TPM via firmware. Intel gebruikt Platform Trust Technology (PTT) terwijl AMD Ryzen-chips fTPM gebruiken.

De stappen om dit in het BIOS in te schakelen, zijn afhankelijk van de fabrikant. Maar over het algemeen moeten gebruikers hun pc opnieuw opstarten en herhaaldelijk op de Delete-toets drukken totdat het BIOS-menu verschijnt. Van daaruit moeten gebruikers mogelijk naar meer geavanceerde menu's gaan om de TPM-selector te vinden. Van daaruit kan firmware TPM worden ingeschakeld.

waar werkt alexa mee?

Merk op dat er een open-source script is dat de TPM-controle omzeilt, zodat je kunt geforceerde installatie van Windows 11 op uw computer zonder TPM . Maar het is riskant, en Microsoft heeft gezegd dat als je Windows 11 geforceerd installeert, je geen updates en toekomstige ondersteuning meer zult ontvangen.

De beste Logitech MX Master 3-deals van vandaag 8 Amazon-klantrecensies Black Friday Sale eindigt over01dagen06uur30minuten51droog Logitech MX Master 3 Geavanceerde... Amazone Prime $ 77,80 Visie Korting Logitech MX Master 3 voor... Walmart $ 188,84 $ 86,39 Visie Logitech MX Master 3 Laser... Dell $ 99,99 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen