Windows 10-update veroorzaakt blauwe schermen van de dood - wat te doen?

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

Het bericht verspreidt dat de beveiligingsupdate voor Windows 10 van deze week voor sommige Windows-gebruikers aanzienlijke problemen veroorzaakt, terwijl anderen deze helemaal niet kunnen installeren.

Dit is een belangrijk probleem omdat de update, aangeduid als KB5001330 voor Windows 10 versies 20H2/2004, lost vijf zero-day fouten op en herstelt enkele opmerkelijke kwetsbaarheden voor het uitvoeren van externe code.  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Maar nadat de patch dinsdag uitkwam, begonnen mensen klachten te publiceren op verschillende internetforums die KB5001330 niet kon installeren, wat soms ernstige problemen veroorzaakte als eindeloze opstartlussen en het gevreesde Blue Screen of Death (BSOD).

'Ik heb geüpdatet en zit vast in een bsod-lus', zei een gebruiker op de Windows 10 subreddit . 'Ik heb hetzelfde meegemaakt met KB5001330 op W10 Home 20H2 x64', reageerde een ander. 'Ik ontdekte dat het opnieuw opstarten met 'Handhaving van de handtekening van de stuurprogramma's uitschakelen' me in staat stelde op te starten.'

Over op Microsoft's eigen forums , hebben verschillende gebruikers klachten gepost dat KB5001330 helemaal niet kan worden geïnstalleerd. In plaats daarvan lijkt het foutcodes zoals 0x800f0984 en 0x800f0922 op te geven.

Sommige mensen die erin zijn geslaagd om de update met succes te installeren, hebben: geklaagd in de subreddit van Windows 10 over het opmerken van plotselinge dalingen in spelprestaties, inclusief grafisch haperen en onvoorspelbare FPS-dalingen.

Windows 10 update KB5001330 problemen: wat te doen?

Als u zich zorgen maakt over de nieuwste Windows 10-update die problemen veroorzaakt op uw computer, kunt u deze het eenvoudigst installeren totdat Microsoft deze problemen heeft verholpen. Gezien de ernst van de beveiligingsfouten die deze patch verhelpt, kunnen we alleen maar hopen dat de maker van het besturingssysteem snel handelt.

Als je de update al hebt geïnstalleerd en toegang hebt tot Windows, maar problemen ondervindt, is de beste oplossing waarschijnlijk om de patch te verwijderen en je computer opnieuw op te starten. Hier is een stapsgewijze handleiding:

  • Start de Windows 10 Instellingen-app, gemakkelijk te vinden door het menu Start te openen en 'Instellingen' te typen
  • Klik op 'Update & Beveiliging'
  • Selecteer 'Windows Update' en klik op 'Updategeschiedenis bekijken'
  • Klik op 'Updates verwijderen' en selecteer 'Beveiligingsupdate voor Microsoft Windows (KB5001330)' en bevestig wanneer Windows vraagt ​​of u het zeker weet
  • Start uw pc opnieuw op

Dit is wat je moet verwijderen (klik om te vergroten)(Afbeelding tegoed: toekomst)

Als je de patch al hebt geïnstalleerd en je computer zit vast in een opstartlus, waardoor je helemaal geen toegang meer hebt tot Windows, zul je meer drastische maatregelen moeten proberen.

Zoals hierboven vermeld, zijn sommige gebruikers naar verluidt aan de lus ontsnapt door het afdwingen van de handtekening van het stuurprogramma uit te schakelen, wat u kunt doen door Geavanceerd opstarten te selecteren tijdens de opstartvolgorde van Windows 10 en op de knop Problemen oplossen te drukken, vervolgens naar Geavanceerde opties te gaan en het afdwingen van de handtekening van het stuurprogramma in het opstarten uit te schakelen Instellingen.

Het is nog onduidelijk hoe wijdverbreid de problemen zijn die door deze update worden veroorzaakt, maar het is zeker niet de eerste keer dat Microsoft een Windows-patch uitrolt die gebruikers grote kopzorgen bezorgt. Gezien de ernst van de beveiligingslekken KB5001330-patches, kunnen we alleen maar hopen dat Microsoft deze problemen snel oplost.

Als je Windows 11 gebruikt, is het je misschien opgevallen dat het blauwe scherm van de dood is vervangen door een zwart scherm, maar nu Microsoft brengt de BSOD terug naar Windows 11 .

  • Beste antivirussoftware: onze topkeuzes
De beste toetsenborddeals van vandaagBlack Friday Sale eindigt over01dagen16uur25minuten00droogKorting Razer - Cynosa Chroma Full... Beste koop $ 49,99 $ 34,99 Weergave Korting Razer Cynosa Chroma - Gaming... Walmart $ 59,99 $ 45,28 Weergave Korting Razer Cynosa Chroma Gaming... Amazone Prime $ 59,99 $ 45,99 Weergave Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen