Windows 11 versus Windows 10: dit is wat er nieuw is

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Windows 11 is geland, en daarmee komen een aantal behoorlijk grote veranderingen in de Windows-ervaring. Of het nu gaat om gloednieuwe mogelijkheden of oude functies met een nieuw uiterlijk, Windows 11 lijkt voor vrijwel iedereen iets nieuws te hebben, terwijl het toch de kernfunctionaliteit levert die Windows al meer dan drie decennia tot een hoofdbestanddeel van de computerwereld heeft gemaakt. U kunt onze Windows 11-recensie lezen om onze indrukken van de update te zien.

Eerder deze zomer introduceerde Microsoft Chief Product Officer Panos Panay de nieuwste versie van Windows door te praten over de vertrouwdheid van kindertehuizen en favoriete ruimtes, en dat het nieuwe Windows is ontworpen om rust te creëren. 'Het is meer dan alleen een besturingssysteem,' zei Panay, 'het is de stof die in ons leven is verweven.'  • Black Friday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

Het concept van continuïteit en vertrouwdheid is een groot deel van de Windows 11-release. In veel opzichten is de nieuwste versie van Windows de oude versie van Windows, maar dan met meer glans.

Hoe bekend Windows 11 ook is, er is nog steeds veel veranderd. De programma's die je kent zijn allemaal nog steeds beschikbaar en worden ondersteund, maar ze zullen worden vergezeld door Android-apps, die als vensterprogramma's op de desktop worden uitgevoerd (hoewel niet meteen - Microsoft is die functie nog aan het verfijnen). Je favoriete multitasking-functies worden geüpgraded met nieuwe Snap Layouts, en virtuele desktops worden beter met meer flexibiliteit en functies.

Van de pictogrammen tot de werkbalk tot de lettertypen op het scherm, de nieuwste versie van Windows ziet er minder rommelig, verfijnder en over het algemeen intuïtiever uit dan waar Microsoft bekend om staat.

En er zijn veranderingen onder de motorkap, van uitgebreide invoerondersteuning voor pen, aanraking en spraak, en optimalisaties in gaming en beveiliging, en zelfs beloften van een verbeterde levensduur van de batterij dankzij verbeterde systeemefficiëntie. Sommige minder gebruikte Windows 10-functies worden ook geschrapt uit Windows 11 te.

Laten we eens kijken naar enkele van de grootste veranderingen die in Windows 11 zijn doorgevoerd.

Windows 11 versus Windows 10: een wedergeboorte van het ontwerp

(Afbeelding tegoed: The Verge)

Als er één ding is dat opvalt aan Windows 11, dan zijn het de beelden. Microsoft heeft een lange weg afgelegd van saaie dozen en wallpapers van met gras begroeide groene heuvels. Inbegrepen bij die vooruitgang is een nieuwe versie van het Windows-logo, de terugkeer van het opstartgeluid dat is weggelaten sinds Windows 8, en een vernieuwde verzameling pictogrammen die platte ontwerpen met kleurrijke gradiënten verbetert en een vleugje diepte toevoegt aan de anders 2D afbeeldingen.

Een van de grootste veranderingen is een afgeronde look op vrijwel alles. Vensters, menupanelen en meldingsvakken hebben allemaal bijpassende afgeronde hoeken die alles een zachtere uitstraling geven.

Andere grote visuele aanpassingen zijn de toevoeging van een donkere modus op OS-niveau, waarmee je kunt wisselen tussen een helderder, kleurrijker uiterlijk en een donkerder, meer ingetogen kleurenschema dat van toepassing is op alles, van de bureaubladachtergrond tot menu's en apps.

Windows 11 versus Windows 10: taakbalkwijzigingen

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Een andere visueel verbluffende verandering met Windows 11 is de verplaatsing van het Start-menu, dat zich nu standaard onderaan in het midden van het scherm bevindt. En programma's op de taakbalk zien er ook een beetje anders uit, met tools die volledig worden weergegeven met pictogrammen, die gemakkelijk kunnen worden vastgezet om een ​​snelmenu te maken van je meest gebruikte tools.

Windows-gebruikers die op zoek zijn naar een meer vertrouwd, ouderwets gevoel, kunnen het startmenu terug naar de linkerbenedenhoek van het scherm verplaatsen om te genieten van wat meer continuïteit met oudere versies van Windows.

Windows 11 versus Windows 10: menu Start

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Het startmenu krijgt een revisie in Windows 11 en wijkt af van de live-tile-aanpak die in Windows 8 werd geïntroduceerd. In plaats van grote live-tegels voor individuele applicaties, is er nu een eenvoudig te beheren raster van app-pictogrammen.

Microsoft lijkt ook te zijn gestopt met een lang scrollend menu met programma's en is overgestapt op een geoptimaliseerde lay-out van aanbevelingen die uw meest gebruikte en waarschijnlijk benodigde bestanden en hulpmiddelen benadrukken.

En het in- en uitstappen van een app gaat sneller, met heropening met één aanraking die niet alleen snel het gewenste programma opent, maar ook uw bestanden ophaalt zoals u ze achterliet.

Windows 11 versus Windows 10: Snap-lay-outs en multitasking

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

De snap-functie in Windows 11 is bijgewerkt met Snap-lay-outs, met verschillende op rasters gebaseerde lay-outopties waarmee u uw geopende apps kunt instellen zoals u ze wilt. De vertrouwde side-by-side vensterlay-out wordt vergezeld door nieuwe lay-outs die vensters in gestapelde configuraties, kwadranten en zelfs een drieluik plaatsen dat een drietal vensters samenvoegt, met een vergelijkbare venstergrootte, of een middenpaneel met zijbalken die perfect zijn om te scrollen feeds en chat-apps.

Deze verschillende lay-outs passen bij de grootte van uw scherm, passend bij de beeldverhouding en resolutie van het scherm dat u gebruikt. En dankzij het schermbeheer van meerdere monitoren kunt u het herschikken van vensters tijdens het docken en loskoppelen van uw laptop overslaan.

Met Snap Groups kunt u direct terug naar taken springen door groepen vensters met een enkele klik terug te brengen.

En voor een uitgebreidere reeks wijzigingen in de werkruimte heeft Microsoft verbeterde virtuele desktops - en nu kunt u er zoveel hebben als u wilt. Met virtuele desktops kunt u verschillende omgevingen creëren voor verschillende activiteiten, zoals werk, school en gamen. Verschillende bureaubladopties laten je personaliseren met verschillende achtergronden en laten je projecten en programma's groeperen om snel te kunnen schakelen.

Windows 11 versus Windows 10: aanraken, pen en spraak

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Veel van de veranderingen die naar Windows 11 komen, lijken te worden gefilterd door de lens van gebruikers van mobiele apparaten, en dit wordt weerspiegeld in de uitbreiding van de invoerondersteuning. Toetsenbord en muis worden nog steeds volledig ondersteund, maar Microsoft heeft de interface opnieuw ontworpen om beter te werken als je ze niet gebruikt, met verbeterde ondersteuning voor aanraak-, pen- en spraakinvoer.

Gebruikers van aanraakschermen zullen waarderen dat Windows 11 grotere aanraakdoelen en visuele aanwijzingen zal hebben voor het eenvoudig wijzigen van het formaat en het verplaatsen van vensters. Touchscreen-bewegingen zijn consistenter met de trackpad-bewegingen die u al gebruikt. En een nieuw schermtoetsenbord wordt geleverd met opties om gemakkelijker met duimen te typen, en voegt ook een snelle selectie van emoji's toe.

Het gebruik van een pen of stylus zou ook comfortabeler moeten zijn met betere haptische feedback, en spraakinvoer - geen extra software nodig - biedt niet alleen spraakgestuurd typen, maar ook verbeterde stemherkenning en automatische interpunctie. Nooit meer onhandig proberen te onthouden wanneer je 'komma' en 'uitroepteken' moet zeggen.

Windows 11 versus Windows 10: widgets

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Windows 11 Widgets bieden een verzameling live feeds, die u updates en aanbevelingen geven over alles, van agenda-items en weersinformatie tot automatisch gepersonaliseerde nieuws- en artikelsuggesties. Aangedreven door AI, biedt het een samengestelde verzameling van alles, van takenlijsten en verkeersinformatie tot leessuggesties op basis van uw locatie en interesses.

Widgets worden opgeslagen in een uitschuifbaar paneel aan de linkerrand van het scherm en kunnen gedeeltelijk worden uitgetrokken voor een snelle blik op nieuwe items, of helemaal over het bureaublad om een ​​volledig schermervaring te krijgen. De hele widget-interface bevindt zich op een transparant paneel waarmee je het gemakkelijk opzij kunt zetten om terug te keren naar het werk dat je aan het doen was, zonder hele nieuwe vensters te openen.

t mobiele google pixel 5

Verwacht in eerste instantie niet dat widgets een groot verschil zullen maken. Degenen die beschikbaar zijn bij de lancering zijn vrij flauw en er zijn er op dit moment niet veel beschikbaar, althans niet op basis van onze Windows 11-tests.

Windows 11 vs Windows 10: Android-apps komen (uiteindelijk)

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Een van de grootste veranderingen die deze zomer voor Windows 11 zijn aangekondigd, was de toevoeging van ondersteuning voor Android-apps. Met Windows 11 zou Android op het bureaublad kunnen draaien, in een apart venster dat je zou kunnen gebruiken met Snap Layouts en ook met aanraking, toetsenbord en muis - op elke manier waarop je met Windows communiceert. En je zou apps aan de taakbalk en het startmenu kunnen toevoegen, net als andere programma's, om ze van dag tot dag onderdeel te maken van je workflow.

Of tenminste, dat was het ideaal. Windows 11 is er, maar ondersteuning voor Android-apps niet. In plaats daarvan gaat Microsoft door met het bètatesten van deze functie. Misschien zien we het pas volgend jaar.

Wanneer Android-ondersteuning arriveert, zal Microsoft Android-apps vindbaar maken in de Windows Store via een samenwerking met de Amazon App Store, wat wel wat vragen oproept over welke apps beschikbaar zullen zijn en of er manieren zijn om apps uit andere bronnen uit te voeren (zoals, GooglePlay). Maar dankzij Intel Bridge-technologie zouden de Android-apps die je kunt downloaden allemaal goed moeten spelen met je laptop, desktop of Windows-tablet.

Windows 11 versus Windows 10: van Skype naar Teams

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

Online communicatie krijgt een grote verbetering in Windows 11, met Chat van Microsoft Teams geïntegreerd in de taakbalk - en Teams is nu gewoon een onderdeel van Windows, inbegrepen voor consumenten en gratis te gebruiken. Het werkt ook met andere platforms en apparaten. De hardware-agnostische benadering zou het een stuk makkelijker moeten maken om te schakelen tussen desktop en mobiel, zelfs als je een vriend belt met een iPhone.

Windows 11 versus Windows 10: gaming-upgrades

(Afbeelding tegoed: Microsoft)

PC-gaming zou ook beter moeten zijn op Windows 11. De upgrade brengt DirectX 12-ondersteuning met zich mee voor betere gaming met een hoge framesnelheid, en Auto HDR zou verbeteringen in hoog dynamisch bereik moeten vereenvoudigen door ze uit te voeren zonder te hoeven futz met grafische kaartinstellingen of elke keer dat je wilt schakelen tussen verschillende monitoren.

Microsoft besteedde ook veel aandacht aan Xbox Game Pass, maar de meeste game-aanbiedingen en functies zoals crossplay tussen pc en console lijken op dingen die al beschikbaar waren.

Windows 11 versus Windows 10: prestaties

Afgezien van interface-tweaks en nieuwe functies, heeft Microsoft opgeschept over prestatieverbeteringen die bij het nieuwe besturingssysteem horen. Het bedrijf claimt snellere aanmeldingen met Windows Hello, sneller ontwaken uit de slaapstand en sneller surfen op het web.

Het bedrijf beweert dat Windows-updates 40% kleiner zullen zijn - we zullen zien of dat gebeurt zodra updates worden uitgerold - en op de achtergrond zullen plaatsvinden. Windows 11 zou ook een betere efficiëntie moeten leveren voor een langere levensduur van de batterij op apparaten zoals laptops en tablets.

De beste webcamaanbiedingen van vandaagBlack Friday Sale eindigt over01dagen06uur01minuten08droogKorting Razer --Kiyo Webcam met ... Beste koop $ 99,99 $ 69,99 Visie Korting Razer VS Full HD 1080p 30FPS... Walmart $ 99,99 $ 71,44 Visie Razer Kiyo 1080p 30 FPS / 720p ... Amazone Prime $ 89 Visie Bekijk meer Black Friday-uitverkoop deals bij Amazone Walmart Beste koop Dell We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen