Xbox-cloudgaming werkt zo goed dat consoles overbodig kunnen worden

Krediet: Phil Barker/Future Publishing via Getty Images

In augustus 2020 heb ik getest Xbox Cloud Gaming op Android voor de eerste keer, en verkondigde dat het 'de toekomst van gaming - bijna' was. Nu Xbox Cloud Gaming beschikbaar is op consoles, voelt die toekomst net iets dichterbij. Van alle bedrijven die momenteel proberen om 'elke game, overal' te spelen - Google, Nvidia, Nintendo en meer - komt Microsoft het dichtst in de buurt. Nadat ik Xbox Cloud Gaming op een Xbox Series X heb getest, begin ik me af te vragen hoe lang speciale consoles de pronkstukken van gaming-setups zullen zijn, in plaats van alleen optionele componenten.

Xbox Cloud Gaming op consoles(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

beste deals voor garmin horloges

Als je de evolutie van Xbox Cloud Gaming niet hebt gevolgd, is er wat achtergrondinformatie die je moet weten. Microsoft biedt een abonnementsservice aan genaamd Xbox Game Pass Ultimate ($ 15 per maand), waarmee gebruikers meer dan 400 games kunnen downloaden naar Xbox-consoles en/of pc's. In het afgelopen jaar heeft Microsoft deze functionaliteit uitgebreid, waardoor gebruikers ook veel van die games kunnen streamen naar Android-apparaten en niet-gaming-pc's. Een paar dagen geleden (17 november) maakte Microsoft bekend dat Xbox Game Pass Ultimate-abonnees nu ook games rechtstreeks naar Xbox-consoles kunnen streamen.

  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

In eerste instantie lijkt dit misschien contra-intuïtief: waarom een ​​game naar een speciale console streamen? Zelfs onder ideale streaming-omstandigheden biedt een gedownloade game een betere ervaring, met stabielere resoluties en framesnelheden, en geen dreiging van vertraging of verbroken verbindingen (tenminste voor offline games). Streamen is logisch voor apparaten zoals Android-telefoons of productiviteitslaptops, waar het onmogelijk zou zijn om een ​​volledige Xbox-game te spelen. Dus, wat is het voordeel op een Xbox One of Series X/S?

Microsoft biedt vier belangrijke redenen, waarvan er drie vrij onbeduidend lijken, maar waarvan er één een groot probleem kan zijn. Met Xbox Cloud Gaming op consoles kun je direct beginnen met het spelen van games, zodat je ze kunt evalueren voordat je je vastlegt op urenlange downloads. Het laat je ook ruimte op de harde schijf besparen voor games die je vaak speelt in plaats van games waar je in speelt. Je kunt ook in multiplayer-wedstrijden van vrienden springen zonder dat je downloads van tevoren hoeft te coördineren. Dit zijn allemaal handige functies, maar ze zullen niemands game-ervaring maken of breken.

Wat interessanter is, is dat Xbox Cloud Gaming kan op een dag de noodzaak om een ​​nieuwe console te kopen overbodig maken . Je kunt nu al next-gen-exclusieve games zoals The Medium naar Xbox One streamen via Xbox Cloud Gaming. Stel dat Xbox Game Pass de komende jaren blijft groeien en ga ervan uit dat Microsoft de functies van cloudgaming blijft verfijnen, waaronder resolutie, framesnelheid, stabiliteit enzovoort. Het spreekt voor zich dat je uiteindelijk gewoon een Game Pass-abonnement (of misschien à-la-cartegames) kunt kopen en ze op elk scherm in huis kunt spelen, zonder dat je een speciaal gameapparaat hoeft aan te schaffen.

Xbox Cloud Gaming met Halo Infinite

(Afbeelding tegoed: 343i/IGN)

oppervlakte pro 7 poorten diagram

Natuurlijk zou 'console-gaming, minus de console' een wilde fantasie zijn als Xbox Cloud Gaming niet goed zou werken. Daarom besloot ik het programma uit te proberen met een spel dat in wezen nul foutmarge had: de Halo Oneindige bèta voor meerdere spelers. Dit is een van de honderden games die Xbox Cloud Gaming op consoles ondersteunen. Andere titels zijn onder meer snelle gerechten zoals Dragon Ball FighterZ, Gears 5 en Sea of ​​Thieves. Microsoft belooft misschien geen perfecte pariteit voor het streamen van titels, maar het bedrijf gelooft duidelijk dat het dichtbij genoeg is voor competitief spel.

Ik heb de Halo Infinite multiplayer-bèta geladen, wat minder dan een minuut duurde van het bladeren door het Xbox Game Pass-menu tot het opzetten van mijn eerste wedstrijd. Ik besloot mijn geluk te beproeven in een ronde om de vlag te veroveren, door samen te werken met twee andere live spelers tegen drie niet-vreselijk heldere AI-bots. (Ik wilde niet de zwakke schakel zijn in een wedstrijd tegen andere spelers, voor het geval Xbox Cloud Gaming niet in staat was om te snuiven.)

De resolutie van de game bereikte een maximum van 1080p en de game stotterde even een of twee keer. Verder verliep de wedstrijd perfect. Elke stap, sprong en schot voelde onmiddellijk, en noch de resolutie, noch de framerate haperde ooit. Ik heb weliswaar een snelle verbinding (230 Mbps down, 18 Mbps up), maar ik zat ook op wifi. Spelers met Ethernet-verbindingen zouden in theorie iets soepeler kunnen krijgen.

Op dezelfde manier heb ik Haven uitgeprobeerd om te zien hoe Xbox Cloud Gaming omging met titels voor één speler. Mijn ervaring was bijna identiek. Behalve een paar momenten waarop de resolutie daalde en de achtergronden een beetje troebel werden, liep het spel bijna net zo goed alsof ik het had gedownload. Aangezien de service nog in bèta is, moet ik me voorstellen dat het vanaf hier beter zal worden.

Xbox Cloud Gaming en de toekomst

Galaxy Note 20 Ultra-hoesje

(Afbeelding tegoed: Shutterstock)

is iphone se 2020 5g

Hoewel Xbox Cloud Gaming op consoles nog niet perfect is, is het er grotendeels en slechts een paar dagen na de lancering. Dat brengt me tot de vraag: in een wereld waar het streamen van games met een groot budget in wezen hetzelfde is als het downloaden ervan, hoeveel mensen hebben dan echt speciale gameconsoles of pc's nodig? Ik weet zeker dat sommige old-school diehards zoals ik ze nooit zullen opgeven. Maar aangezien consoles en pc's extreem duur en bijna onmogelijk te vinden blijven, is het moeilijk om de aantrekkingskracht van een bijna naadloze streamingvervanger te ontkennen.

Op dit moment is Xbox Cloud Gaming een uitstekend voordeel voor Xbox Game Pass abonnees. Maar in de toekomst kan het de Xbox-consoles zelf misschien een beetje overbodig maken. Ik weet niet zeker hoe ik me daarbij moet voelen - vooral omdat de functionaliteit op dit moment exclusief is gekoppeld aan een game-abonnementsservice.

In de toekomst moeten we misschien al onze games voor onbepaalde tijd leasen en ze op de server van iemand anders spelen. Dat klinkt als een situatie die de grens overschrijdt van gemakkelijk naar borderline dystopisch, als je me toestaat zo hyperbolisch te zijn. Eigendom is al een vaag concept in het tijdperk van digitale media, en diensten zoals Game Pass lijken klaar om de grens nog verder te vervagen.

Zoals alle nieuwe technologie is Xbox Cloud Gaming zelf niet goed of slecht. Maar het heeft wel het potentieel om goede of slechte praktijken te vergemakkelijken. Laten we hopen dat console-gaming hierdoor handiger en betaalbaarder wordt, in plaats van grote bedrijven te laten bepalen wanneer, waar en hoe we onze favoriete games kunnen spelen.

De beste Xbox Game Pass-deals van vandaag 306 Amazon-klantrecensies Cyber ​​Monday Sale eindigt over01dagen03uur04minuten09droog Xbox Game Pass voor console |... Amazone £ 47,49 Visie Xbox-gamepas van 3 maanden... CDKeys £ 29,99 Visie Troosten Decathlon VK £ 34,99 Visie Bekijk meer Cyber ​​Monday-uitverkoop deals bij Amazone John Lewis Curry's zeer.co.uk We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen