Je iPhone kan worden gevolgd via Bluetooth - en je kunt hem misschien niet stoppen

(Afbeelding tegoed: sdx15/Shutterstock)

Je smartphone of laptop geeft unieke Bluetooth-radiosignalen af ​​die kunnen worden geïdentificeerd en gebruikt om de locatie van je apparaat te volgen, zegt een nieuw onderzoek. Gewoon Bluetooth uitschakelen kan dit niet altijd voorkomen - sommige apparaten, vooral die van Apple, moeten mogelijk volledig worden uitgeschakeld.

Wanneer Bluetooth is ingeschakeld, doen alle reguliere smartphones, laptops en smartwatches hun best om u anoniem te houden door willekeurige netwerkadressen en andere middelen te gebruiken. Maar er is genoeg variatie in de fysieke radiosignalen die door elk apparaat worden uitgezonden om een ​​groot deel van de tijd een unieke 'vingerafdruk' te kunnen maken op individuele apparaten, zegt de Studie van de Universiteit van Californië, San Diego .

  • Cyber ​​Monday deals: bekijk nu al de beste aanbiedingen!

'Deze toepassingen gebruiken cryptografische anonimiteit die het vermogen van een tegenstander om deze bakens te gebruiken om een ​​gebruiker te stalken, beperkt', zegt de studie. 'Aanvallers kunnen deze verdediging echter omzeilen door vingerafdrukken te nemen van de unieke fysieke laag-imperfecties in de transmissies van specifieke apparaten.'

noot 20 versus noot 10

'Zelfs als er honderden apparaten zijn die we in het veld zijn tegengekomen, is het nog steeds mogelijk om een ​​specifiek mobiel apparaat te volgen aan de hand van de vingerafdruk op de fysieke laag', merkt het onderzoek op. Het waarschuwde wel dat bepaalde apparaten vergelijkbare vingerafdrukken hadden, wat tot verkeerde identificatie zou kunnen leiden.

Sommige apparaten waren gemakkelijker te vingerafdrukken dan andere. Hoewel iPhones meestal vergelijkbare vingerafdrukken hadden, waren ze aanzienlijk 'luider' dan Android-apparaten, zenden ze sterkere Bluetooth-signalen uit en zijn ze op grotere afstanden detecteerbaar.

beste goedkope drone voor fotografie

Studieleiders Hadi Givehchian en Nishant Bhaskar vertelden The Register dat de apparatuur die nodig is om deze apparaten te volgen ongeveer $ 200 zou kosten. Ze ontdekten dat het uitkiezen van individuele apparaten met Bluetooth-signalen op openbare plaatsen niet zo efficiënt was - ze konden apparaten slechts tussen 40% en 50% van de tijd identificeren.

Zodra het Bluetooth-signaalprofiel van een apparaat bekend was, zeiden de onderzoekers dat ze het apparaat in de stad konden volgen met een nauwkeurigheid van 96%.

Het onderzoek, getiteld ' Fysieke laag BLE-locatietracking-aanvallen op mobiele apparaten evalueren ,' zal formeel worden gepresenteerd op het IEEE Symposium on Security and Privacy in mei 2022.

Toch zijn er grenzen aan deze methode, geeft de studie toe. Het werkt het beste 'voor specifieke apparaten met extreem unieke vingerafdrukken en wanneer het doelapparaat een relatief stabiele temperatuur heeft.'

De studie noemt deze Bluetooth-signalen 'bakens', maar ze zijn niet hetzelfde als de Bluetooth-bakenapparaten die sommige winkels en restaurants op locatie plaatsen om eenrichtingscommunicatie naar smartphones te sturen.

In plaats daarvan zijn de 'bakens' in dit onderzoek tweerichtingscommunicatie tussen apparaten die bedoeld zijn om geanonimiseerd te worden, zodat derden niet kunnen zien welke apparaten de signalen verzenden.

beste online games voor switch

Wat u kunt doen om Bluetooth-tracking te voorkomen

Hoeveel u kunt doen om te voorkomen dat uw telefoon op deze manier wordt gevolgd, hangt af van uw platform. Omdat het belangrijkste gebruik van deze technologie op Android-telefoons voor COVID-19-tracking-apps is, kunt u dergelijke apps eenvoudig uitschakelen of niet installeren.

Windows heeft een functie die Bluetooth Low Energy (BLE) en Wi-Fi gebruikt om informatie tussen apparaten in de buurt te verzenden, hoewel deze zelden lijkt te worden gebruikt. Om het uit te schakelen, ga je naar Instellingen > Privacy > Andere apparaten (je moet naar beneden scrollen in de navigatiebalk aan de linkerkant) en schakel 'Communiceren met niet-gekoppelde apparaten' uit.

Op zowel Windows als Android zou het uitschakelen van Bluetooth in Instellingen of in de Snelle instellingen of Taakbalk het 'beaconsen' van Bluetooth moeten beperken.

Niet zo voor Apple-apparaten, blijkbaar, inclusief iPhones, Mac of Apple Watches. Bluetooth-signalen worden door Apple gebruikt voor zijn Vind mijn en AirDrop-functies, evenals het Continuity-protocol waarmee u soepel kunt overschakelen van het werken op het ene Apple-apparaat naar het andere. Sommige van deze functies blijven werken en zenden signalen uit, zelfs als u Bluetooth handmatig uitschakelt.

'Op sommige Apple-apparaten kan het uitschakelen van Bluetooth in het Control Center (het menu dat toegankelijk is door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen) het baken niet stoppen', zeiden studieleiders Hadi Givehchian en Nishant Bhaskar tegen The Register. De enige methode die zeker is, is 'een persoonlijk [apparaat] volledig uitschakelen'.

De nieuwste versie van Zoek mijn die bij iOS 15 werd geleverd, kan zelfs zoek enkele recente iPhones die zijn uitgeschakeld of fabrieksreset, zolang andere Apple-apparaten in de buurt zijn. Apple heeft niet gezegd hoe dat werkt en of het om Bluetooth gaat.

verizon phishing sms 2021

Het is waarschijnlijk dat u 'beaconing' van het Bluetooth-signaal kunt uitschakelen door Zoek mijn uit te schakelen in uw Apple-account. Maar dat neemt een van de voordelen van het bezit van een Apple-apparaat weg.

We hebben contact opgenomen met Apple voor commentaar en zullen dit verhaal bijwerken wanneer we een antwoord ontvangen.

De beste Apple iPhone 13 Mini-deals van vandaagPlannen ontgrendeldOntvang een nieuwe iPhone 13 mini + Premium Wireless vanaf slechts $ 60/mnd Mint Mobiel VS Geen contract Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 128GB) Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 128GB) Vrij vooraf $ 45,38/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten 4GB gegevens oproepen:Oproepen naar MX & CA inbegrepenteksten:Berichten naar MX & CA inbegrepenGegevens:(vertraagd tot 128 kbps snelheden) Mint Mobiel VS Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten 4GB gegevens oproepen:Oproepen naar MX & CA inbegrepenteksten:Berichten naar MX & CA inbegrepenGegevens:(vertraagd tot 128 kbps snelheden) Bekijk Deal Bij Mint mobiel Vrij vooraf $ 45,38/mnd Bekijk Deal Bij Mint mobiel Ontvang een virtuele cadeaubon van $ 100 + GRATIS Beat Studio Buds - zwart wanneer je overschakelt en activeert naar Zichtbaar Geen contract Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 128GB) Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 128GB) Vrij vooraf $ 70/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten Onbeperkt gegevens Gegevens:(downloadsnelheden van 5-12 Mbps, uploadsnelheden van 2-5 Mbps) Bekijk Deal Bij Vrij vooraf $ 70/mnd Bekijk Deal Bij Ontvang een nieuwe iPhone 13 mini + Premium Wireless vanaf slechts $ 60/mnd Mint Mobiel VS Geen contract Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 256GB) Apple iPhone 13 Mini (Afbetalingen 256GB) Vrij vooraf $ 49,54/mnd Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten 4GB gegevens oproepen:Oproepen naar MX & CA inbegrepenteksten:Berichten naar MX & CA inbegrepenGegevens:(vertraagd tot 128 kbps snelheden) Mint Mobiel VS Geen contract Onbeperkt minuten Onbeperkt teksten 4GB gegevens oproepen:Oproepen naar MX & CA inbegrepenteksten:Berichten naar MX & CA inbegrepenGegevens:(vertraagd tot 128 kbps snelheden) Bekijk Deal Bij Mint mobiel Vrij vooraf $ 49,54/mnd Bekijk Deal Bij Mint mobiel We controleren elke dag meer dan 250 miljoen producten voor de beste prijzen